Vitex: Η ηγεσία έχει χρώμα και είναι γένους θηλυκού

Vitex: Η ηγεσία έχει χρώμα και είναι γένους θηλυκού
Η γυναικεία συμμετοχή στην επιχειρηματική αριστεία της Vitex που κάνει τη διαφορά.

Στην Vitex a.e. κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις που έχουν σε ηγετικές θέσεις γυναίκες επιτυγχάνουν υψηλότερες επιδόσεις στους περισσότερους τομείς. Σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο, όπως της χημικής βιομηχανίας, αποτελεί στρατηγική επιλογή και «δομικό» στοιχείο της κουλτούρας της εταιρείας η προσέλκυση και η ενίσχυση της γυναικείας αντιπροσώπευσης σε θέσεις ευθύνης.

Η «μετασχηματιστική» δύναμη των γυναικών κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία στην νέα εποχή που εισέρχεται η Vitex. Βάσει ερευνών σχετικών με την αποτελεσματική επιχειρηματικότητα είναι σαφές ότι οι γυναίκες σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στα θέματα επίλυσης και οργάνωσης προβλημάτων, ανάληψης πρωτοβουλιών, πάθος για παραγωγή αποτελεσμάτων, έμπνευσης και παρακίνησης τρίτων και δυναμικής επικοινωνίας. Ούσα άρρηκτα συνδεδεμένη η επιχειρηματική αριστεία με τα παραπάνω ηγετικά χαρακτηριστικά, επαληθεύεται και επιτείνεται η ανάγκη για ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας σε διοικητικές θέσεις.

Συνεπής η Vitex στη δέσμευσή της στους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ο.Η.Ε. και ειδικότερα για την Ισότητα των Φύλων, προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ιεραρχικής βαθμίδας, ενώ βάσει όσων προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός βάσει φύλου ή άλλου κριτηρίου. Επισημαίνεται, πως στην ανώτερη διοικητική ομάδα EXECOM από τους 8 directors οι δύο γυναίκες είναι η Ελένη Μπόνα HR Director και η Μαρία Ξυλούρη Marketing Director, ενώ οι 2 από τις 4 ανεξάρτητες θέσεις που αναφέρονται στον CEO υπηρετούνται από την Μαντλέν Μαρτέν Legal Counsel και την Ιουλία Αντωνακοπούλου QESH Manager. Ταυτόχρονα οι θέσεις ανώτερων Managers αποτελούνται από 35% γυναίκες για το 2021.

«Γυναικεία υπόθεση» αποτελεί η στελέχωση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης που αποτελείται σε ποσοστό πάνω από 80% από νέες γυναίκες επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους χημικούς μηχανικούς και χημικούς. Δοθέντος ότι η μοναδικότητα της προϊοντικής πρότασης μέσω της καινοτομίας είναι βασικό κομμάτι του στρατηγικού προσανατολισμού, αυτή η κατεύθυνση επιλογής ανθρώπινου δυναμικού είναι σημαίνουσας βαρύτητας και απόδειξη της υλοποίησης της υπόσχεσης της εταιρείας.

Μία απτή απόδειξη της αποτελεσματικότητας της ομάδας R&D αποτελεί ο σχεδιασμός του καινοτόμου αντιιικού πλαστικού χρώματος Vitex with VAIRO που αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στην υγειονομική τεχνολογία του χρώματος (ΑΡ. Α∆ΕΙΑΣ ΕΟΦ: 90167/04-10-2021). Αυτό το μοναδικό χρώμα για εσωτερικούς τοίχους προσφέρει αποτελεσματικότητα πάνω από 99,9% κατά ιών και βακτηρίων συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV2. Η τεχνολογία VAIRO αναπτύχθηκε με στόχο να προσφέρει λύσεις, παράλληλα, στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες λόγω της πανδημίας, στον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και να συμβάλει σε πιο ασφαλείς και άνετες συνθήκες διαβίωσης σε χώρους αυξημένου υγειονομικού ενδιαφέροντος (νοσοκομεία, ιατρεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λπ.).

Το 2021 η Vitex αναδείχθηκε νικήτρια των Growth awards στην κατηγορία ESG για τις εξαιρετικές επιδόσεις που επέδειξε ακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αειφορίας ενσωματώνοντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά κριτήρια και κριτήρια διακυβέρνησης. Σε ένα μεγάλο βαθμό ήταν οι γυναίκες στελέχη της Vitex που συνέβαλαν με τις ικανότητες και τις ενέργειές τους για το σχεδιασμό και την αναγνώριση των δράσεων και πρωτοβουλιών της εταιρείας στους άξονες αξιολόγησης.

Στόχος του πλάνου σχεδιασμού του Ανθρώπινου Δυναμικού της Vitex είναι η βελτίωση της κατανομής των εργαζομένων σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες προς ένα πιο «γυναικείο» πρόσημο. Η Vitex αισιοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τις γυναίκες προσελκύοντας νέα ικανά στελέχη για να «χρωματίσουν» τη δική τους επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Για την Vitex αποτελεί δέσμευση, τόσο για να προσδώσει υψηλή προστιθέμενη αξία στο ανθρώπινο κεφάλαιό της, αλλά και για μεγιστοποιήσει τη συνεισφορά της στο κοινωνικό σύνολο ανατρέποντας τα στερεότυπα η ανάδειξη των ισότιμων ηγέτιδων της επόμενης γενιάς.

Οι γυναίκες στην Vitex καλλιεργούν την εταιρική κουλτούρα με τρόπο που υποστηρίζει την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ικανοποίηση των εργαζομένων.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχους του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Κεντρική φωτογραφία: Aπό αριστερά προς τα δεξιά είναι με σειρά: Ελένη Μπόνα HR Director, Μαρία Ξυλούρη Marketing Director, Ιουλία Αντωνακοπούλου QESH Manager και Μαντλέν Μαρτέν Legal Counsel.