Η βότκα πίσω από τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας των Ρώσων

REUTERS

Σύμφωνα με μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, το «νεράκι» των Ρώσων οδηγεί 1 στους 4 άνδρες κάτω των 55 ετών πρόωρα στον θάνατο.

Εδώ και χρόνια οι ερευνητές στη Ρωσία αναζητούν τα αίτια πίσω από τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας των Ρώσων ανδρών, 25% των οποίων φεύγουν από τη ζωή πριν την ηλικία των 55 ετών, την ώρα που το ποσοστό αυτό σε άλλες χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλότερο, π.χ. 7% στη Μεγ. Βρετανία.

Μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα ανιχνεύει τα αίτια του φαινομένου αυτού στη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και δη βότκας στην οποία επιδίδονται με «ζήλο» οι Ρώσοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταβίντ Ζαρίτζε του Ρωσικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου της Μόσχας και τον καθηγητή σερ Ρίτσαρντ Πέτο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό The Lancet, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν επί μια δεκαετία τις συνήθειες 151.000 ανθρώπων και συσχέτισαν το πόση βότκα έπιναν, με τον αριθμό και τον χρόνο των θανάτων – περίπου 8.000 πέθαναν στο χρονικό διάστημα των δέκα ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε πως όσοι έπιναν τρία ή περισσότερα μπουκάλια βότκα την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα μπουκάλι εβδομαδιαίως. Αναλυτικότερα, ένας γερός πότης (πάνω από ενάμισι λίτρο βότκα την εβδομάδα) και ταυτόχρονα καπνιστής, ηλικίας 35 έως 54 ετών, είχε 35% κίνδυνο πρόωρου θανάτου έναντι μόνο 16% για κάποιον που έπινε λιγότερο από μισό λίτρο βότκα την εβδομάδα. Οι κίνδυνοι πρόωρου θανάτου για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (55 έως 74 ετών) ήσαν 64% και 50% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: Σε «σκοτεινά» νερά κολυμπά ο Ιαν Θορπ

Μια παλαιότερη και μικρότερη έρευνα πριν από πέντε χρόνια, που είχε δημοσιευτεί στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, είχε καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα για τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης βότκας, η οποία στη Ρωσία είναι πολύ φθηνή – μισό λίτρο κοστίζει γύρω στα 150 ρούβλια, δηλαδή περίπου τρία ευρώ.

Η αυξημένη πρόωρη θνησιμότητα μεταξύ των «γερών ποτηριών» αποδίδεται από τους επιστήμονες στην τοξικότητα του αλκοόλ, στην πρόκληση ατυχημάτων, στην αύξηση των περιστατικών σωματικής βίας και των αυτοκτονιών, καθώς και στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων ασθενειών (καρκίνος του λαιμού και του ήπατος, φυματίωση, πνευμονία, παγκρεατίτιδα, ηπατοπάθεια, καρδιοπάθεια κ.α.).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στη σύγχρονη ρωσική ιστορία η θνησιμότητα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την πολιτική που κάθε κυβέρνηση (Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Πούτιν) έχει ακολουθήσει σχετικά με την κατανάλωση βότκας και γενικότερα αλκοόλ. Για παράδειγμα, μετά τους περιορισμούς που επέβαλε ο Γκορμπατσόφ το 1985, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε σημαντικά κατά 25% και ανάλογα μειώθηκε η θνησιμότητα. Μετά όμως την κατάρρευση του κομμουνισμού επί Γιέλτσιν, η κατανάλωση του αλκοόλ αυξήθηκε θεαματικά και κάτι παρόμοιο συνέβη επίσης με τη θνησιμότητα.

Διαβάστε ακόμη: Bodyguard «ξάφρισε» την πρώην γυναίκα του Σουλτάνου του Μπρουνέι

Πιο πρόσφατα, επί Πούτιν, μετά τη νέα περιοριστική πολιτική για το αλκοόλ που τέθηκε σε ισχύ το 2006 -αύξηση φόρων και περιορισμοί στις πωλήσεις- πάλι υποχώρησε σημαντικά (σχεδόν κατά το ένα τρίτο) η κατανάλωση αλκοόλ, με ανάλογη μείωση στους πρόωρους θανάτους των ανδρών κάτω των 55 ετών (από το 37% στο 25%), αν και η θνησιμότητά τους παραμάνει υψηλή. Σήμερα, το μέσο προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη Ρωσία είναι μόνο 64 έτη, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

«Οι Ρώσοι πάντα έπιναν πολύ. Μερικές φορές λένε ότι το κάνουν λόγω του κρύου καιρού, όμως αυτό δεν είναι παρά μια δικαιολογία. Αυτός είναι απλώς ο τρόπος ζωής της χώρας μας και πρέπει να αλλάξει», παραδέχτηκε ο καθηγητής Νταβίντ Ζαρίτζε. «Οι περιορισμοί και οι φόροι πρέπει να συνεχιστούν και η βελτίωση στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των κατοίκων θα βοηθήσει, ενώ σημαντική είναι και η εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ