Ξεδιπλώνεται το κουβάρι μιας από τις μεγαλύτερες τραπεζικές απάτες στην Ευρώπη

Ξεδιπλώνεται το κουβάρι μιας από τις μεγαλύτερες τραπεζικές απάτες στην Ευρώπη
epa07036825 (FILE) - Workers maintaining the Danske Bank sign in central Stockholm, Sweden, 07 April 2016, (reissued 21 Spetember 2018. Media reports state that the Danish bank 'The Danske Bank' is in a crisis due to alleged money laundering in the bank's branch in Estonia. EPA/LEIF BLOM SWEDEN OUT

Οι αρχές της Δανίας απήγγειλαν προκαταρκτικές κατηγορίες σε βάρος της Danske Bank για ύποπτες συναλλαγές ύψους 200 δισ. ευρώ.

 

Ο κρατικός εισαγγελέας της Δανίας απήγγειλε προκαταρκτικές κατηγορίες σε βάρος της Danske Bank για παραβίαση της εθνικής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος σε σχέση με το παράρτημά της στην Εσθονία.

Η Δανία ξεκίνησε έρευνα τον Αύγουστο για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δανικών κορωνών μπορεί να ήταν μέρος μιας διαδικασίας ξεπλύματος χρήματος.

Η Danske Bank εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στο παράρτημά της στην Εσθονία που περιλαμβάνει ύποπτες συναλλαγές μεταξύ του 2007 και του 2016 που ανέρχονται συνολικά σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε εντατικά με την έρευνα», ανέφερε σήμερα σε μια δήλωση ο κρατικός εισαγγελέας Μόρτεν Νιλς Γιάκομπσεν.

Ο εισαγγελέας θα επιδιώξει τώρα να διευκρινίσει αν μπορεί να επιδιώξει την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον της Danske Bank ή αν συγκεκριμένα άτομα στην τράπεζα μπορεί να φέρουν ευθύνη, είπε ο Γιάκομπσεν.

Ο κρατικός εισαγγελέας για σοβαρά οικονομικά και διεθνή εγκλήματα έχει απαγγείλει τέσσερις κατηγορίες στη βάση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων της έρευνας, ανέφερε η Danske.

Ο ασκών χρέη διευθύνοντος συμβούλου Γέσπερ Νίλσεν είπε πως η τράπεζα ανέμενε την απαγγελία προκαταρκτικών καταγγελιών σε σχέση με μια έκθεση που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τόμας Μπόργκεν παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν η Danske δημοσιοποίησε εσωτερική έρευνα για τις ύποπτες ροές χρημάτων μέσω του εσθονικού παραρτήματός της.