CCC: O Suheil Sabbagh µιλάει για τον κατασκευαστικό κολοσσό που έχει «ριζώσει» στην Ελλάδα

CCC: O Suheil Sabbagh µιλάει για τον κατασκευαστικό κολοσσό που έχει «ριζώσει» στην Ελλάδα

Μπαίνοντας στην είσοδο των γραφείων της Consolidated Contractors Company (CCC) στην Κηφισίας, εκτός από τα εντυπωσιακά χαλιά, το µάτι σου πέφτει σε µια φωτογραφία στην υποδοχή, µε τους ιδρυτές της εταιρείας Hasib Sabbagh και Said Khoury το 1952, όταν ήταν νεαροί µηχανικοί στην έρηµο της Υεµένης.

Η φωτογραφία απεικονίζει την πρώτη µεγάλη τους δουλειά, όταν κατασκεύασαν το διυλιστήριο στην Υεµένη για λογαριασµό της Anglo-Iranian Oil Co, ευρύτερα γνωστής σήµερα και ως BP. Από τότε, σχεδόν 70 χρόνια µετά, η CCC θεωρείται πλέον η µεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Μέσης Ανατολής, η οποία εξειδικεύεται στην υλοποίηση µεγάλων και απαιτητικών κατασκευαστικών έργων, επενδύοντας τόσο στην ισχυροποίηση της παρουσίας της όσο και στην επέκταση της δραστηριότητάς της και στις πέντε ηπείρους.

Η σχέση της µε την Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τις λέξεις «διάρκεια», «συνεισφορά», «συνεργασία», τόσο σε οικονοµικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Και αυτό γιατί η κατασκευαστική εδρεύει από το 1976 στην Αθήνα, µε τα κεντρικά της να βρίσκονται στον ιδιόκτητο γυάλινο ουρανοξύστη επί της πρώην οδού Πρεµετής στον Παράδεισο Αµαρουσίου − η οδός έχει πάρει πλέον τα ονόµατα των ιδρυτών της, σε µια κίνηση του Δήµου Αµαρουσίου να ανταποδώσει όσα έχει προσφέρει τις τελευταίες δεκαετίες η εταιρεία στην τοπική κοινωνία.

Επικεφαλής της CCC είναι ο Samer Khoury και τα αδέλφια του Tawfic και Wael, ενώ στο διοικητικό συµβούλιο συµµετέχει ακόµα ο πατέρας τους και εκ των ιδρυτών, Said Khoury. Επίσης, κατέχουν θέσεις και µέλη της οικογένειας του συνιδρυτή Hasib Sabbagh, που πέθανε τον Ιανουάριο του 2010. Πρόκειται για τους γιους του Samir και Suheil.

Περιµένοντας στην είσοδο του κτιρίου, είµαι έτοιµος να συναντήσω έναν από τους εκπροσώπους της λεγόµενης δεύτερης γενιάς στα ηνία της CCC, τον Suheil Sabbagh, γιο του Hasib Sabbagh, o οποίος σήµερα από το πόστο του επικεφαλής του ανθρώπινου δυναµικού του οµίλου (President Group Human Resources) είναι υπεύθυνος για περισσότερους από 60.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 60 χώρες διεθνώς.

Η δεύτερη γενιά των παλαιστινιακής καταγωγής οικογενειών Khoury και Sabbagh αποφεύγει τα φώτα της δηµοσιότητας και τοποθετείται σπάνια µέσα από δηλώσεις και συνεντεύξεις, όµως, όπως είναι γνωστό, πολλές φορές υπουργοί και παράγοντες της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης προστρέχουν σ’ αυτούς για βοήθεια και επαφές, σε ό,τι έχει να κάνει µε την ελληνοαραβική σχέση και προσέγγιση.

«Αισθανόµαστε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα µας, καθώς κατοικούµε εδώ πάρα πολλά χρόνια και η CCC έχει τη βάση της στην Αθήνα από το 1976» µου αναφέρει ο Suheil Sabbagh, ενώ µε υποδέχεται στο γραφείο του, το οποίο είναι γεµάτο από φωτογραφίες και αναµνήσεις από τη δική του πορεία και της οικογένειάς του.

Μάλιστα, µου δείχνει µια φωτογραφία του διοικητικού συµβουλίου της CCC και γυρίζει τον χρόνο περίπου 40 χρόνια πίσω προκειµένου να εξηγήσει πώς ξεκίνησαν όλα και πώς «χτίστηκε» µια τόσο ισχυρή σχέση µε τον ελληνικό λαό, όπως λέει.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιάσερ Αραφάτ και η CCC

«Πρέπει να γυρίσω περίπου 40 χρόνια πίσω, όταν ο πατέρας µου Hasib ‘‘έχτισε’’ µια ισχυρή σχέση µε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Συνηθίζαµε να περνάµε τα καλοκαίρια µας ως οικογένεια στην Ελλάδα, στον Αστέρα Βουλιαγµένης. Εκεί συναντούσαµε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό» αναφέρει. Για να συνδέσουµε την ιστορία, πρέπει να γυρίσουµε στο 1982 και στην αβάσταχτη γοητεία της µεσολάβησης στην οποία πίστευε και «υπέκυπτε» ως πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, εφαρµόζοντας τη γεωπολιτική του στρατηγική. Τον Αύγουστο του 1982, µετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, η Ελλάδα µεσολαβούσε για να µεταφερθούν µε ελληνικό πλοίο στον Πειραιά Παλαιστίνιοι µαχητές από τη Βηρυτό. Αδιαφορώντας για τις ισορροπίες και τις αντιδράσεις από τη Δύση, ο Παπανδρέου υποδέχθηκε τότε αυτοπροσώπως τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Αργότερα, η κυβέρνησή του θα οργάνωνε ακόµη µία επιχείρηση διάσωσης. Είναι ∆εκέµβριος του 1983, όταν ο Γιάσερ Αραφάτ και 8.000 φενταγίν δραπετεύουν από το καταφύγιό τους στον Λίβανο για να µεταφερθούν στο Αλγέρι και στην Τύνιδα. Ταξιδεύουν µε τρία ελληνικά πλοία, τα οποία είχαν στείλει ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ο αραβικός κόσµος δεν ξέχασε ποτέ εκείνη την αποστολή.

«Ο πατέρας µου ήταν ένας από τους ανθρώπους που µεσολάβησε και έπεισε τον Ανδρέα Παπανδρέου να επιτρέψει την έλευση του Αραφάτ στην Αθήνα όταν εγκατέλειψε τη Βηρυτό. Όταν έφτασε στην Ελλάδα ο Αραφάτ, συµµετείχε τότε σε µια συνάντηση µε τον πατέρα µου, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Κάρολο Παπούλια. Έτσι ξεκίνησε η ισχυρή φιλία ανάµεσα στην Ελλάδα και στον λαό της Παλαιστίνης» θυµάται ο Suheil Sabbagh.

Η συνεισφορά της CCC στην Ελλάδα σήμερα

Επιστρέφοντας στο σήµερα, ο Suheil αναφέρει ότι ο κατασκευαστικός όµιλος απασχολεί περίπου 400 άτοµα στην Αθήνα, εκ των οποίων οι µισοί είναι Έλληνες.

«Απασχολούµε στην Ελλάδα περίπου 400 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι µισοί είναι Έλληνες. Παράλληλα ενθαρρύνουµε και δηµιουργούµε ευκαιρίες κυρίως για Έλληνες µηχανικούς να δουλέψουν µαζί µας σε πολλές αγορές του εξωτερικού. Μ’ αυτό τον τρόπο έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν σε γνώση και εµπειρίες, συµµετέχοντας σε µεγάλα κατασκευαστικά projects. Ακόµη, όλοι µας στη CCC, υπηρετώντας πιστά τις αρχές και τις αξίες της εταιρείας, συµβάλλουµε ουσιαστικά στις τοπικές κοινωνίες όπου ζούµε και δραστηριοποιούµαστε. Αυτό αποτελεί προτεραιότητά µας. Η εταιρεία αναλαµβάνει και στηρίζει πρωτοβουλίες οικονοµικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος µε διεθνή εµβέλεια και σηµαντική συµβολή στην εξωστρέφεια της χώρας» επισηµαίνει.

Η CCC δεν αναλαµβάνει έργα στην Ελλάδα, όπως ήταν η συµφωνία όταν πρωτοήρθε στη χώρα µας τη δεκαετία του ’70, ώστε να µην είναι ανταγωνιστική ως προς τους ελληνικούς κατασκευαστικούς οµίλους. Ωστόσο συνεργάζεται µαζί τους σε κάποια από τα έργα που «τρέχει» ως όµιλος στο εξωτερικό. Η πιο σηµαντική συνεισφορά, όµως, της εταιρείας είναι η σύνδεση ανάµεσα στην Ελλάδα και στον αραβικό κόσµο, και η προσπάθεια να υπάρξουν επενδύσεις στην ελληνική οικονοµία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Suheil Sabbagh, όπως λέει στο Fortune Greece, ενθαρρύνει τη σχέση αυτή µέσα από το Αραβοελληνικό Οικονοµικό Φόρουµ, ως αντιπρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιµελητηρίου. «Η Ελλάδα και ο αραβικός κόσµος διαθέτουν έναν πλούτο ανθρώπινων και φυσικών πόρων και πληθώρα επιχειρηµατικών ευκαιριών. Οι δυνατότητες για άνοδο του εµπορικού ισοζυγίου και αύξηση του επιπέδου των επενδύσεων µεταξύ των δύο πλευρών είναι µεγάλες» αναφέρει σχετικά.

«Η CCC αποφάσισε να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ώστε να ενθαρρύνουµε τις αραβικές χώρες να έρθουν στην Ελλάδα. Δεν ήταν µια εύκολη υπόθεση και στόχος µας είναι να υπάρξουν αποτελέσµατα. Είµαι πλέον αντιπρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιµελητηρίου και βασικός µου στόχος είναι να ενθαρρύνω τις ξένες επενδύσεις. Όλοι νιώθουµε ότι χωρίς την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, δύσκολα θα υπάρξει η επιθυµητή ανάπτυξη» προσθέτει.

Γνωρίζοντας καλά την κατάσταση στην ελληνική οικονοµία, ο Suheil προσθέτει ότι η λέξη-κλειδί για να συµβεί αυτό είναι η ευελιξία, για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν.

«Πρέπει να προχωρήσουν οι µεταρρυθµίσεις και να µειωθεί η γραφειοκρατεία. Αλλά το πιο σηµαντικό είναι ότι πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι τα πράγµατα πάνε προς µια καλύτερη κατεύθυνση, αλλά ακόµη απαιτείται πολλή δουλειά».

Τα μεγάλα έργα στο εξωτερικό, η βιώσιμη ανάπτυξη και οι τοπικές κοινωνίες

Η CCC αναδείχθηκε ως η νούµερο ένα διεθνής κατασκευαστική εταιρεία στη Μέση Ανατολή για το 2018 – για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύµφωνα µε την έκθεση του Engineering News-Record (ENR) µε τους 250 κορυφαίους διεθνείς εργολήπτες του 2018. Η λίστα των 250 κορυφαίων διεθνών εργοληπτών κατατάσσει τις εταιρείες µε βάση τα έσοδα τους, τα οποία προκύπτουν από συµβάσεις έργων εκτός της χώρας προέλευσής τους, µετρώντας την δραστηριότητά τους στις διεθνείς αγορές. Η λίστα κατατάσσει επίσης τις κατασκευαστικές εταιρείες µε βάση τα συνολικά έσοδα από συµβάσεις έργων παγκοσµίως, ανεξαρτήτως των τοποθεσιών των έργων.

Ο ανταγωνισµός στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία παραµένει τεράστιος, µε την «πίεση» να έρχεται κυρίως από κατασκευαστικές της Κίνας. Η CCC πραγµατοποιεί πλέον ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 6 δισ. δολαρίων, ενώ κατέχει ηγετικό ρόλο στην καινοτόµα κατασκευαστική και σχεδιαστική τεχνολογία µέσω του digital transformation σε µηχανική, µέσω του BIM 3D modeling innovation, µε success story µια δεκαετία πριν το Ritz Carlton Hotel στην Doha. Οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε όλο τον κόσµο, συµπεριλαµβανοµένων των χωρών της ΚΑΚ, της Αφρικής, της Αυστραλασίας, του ΣΣΚ (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Οµάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα), καθώς και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής.

Οι κύριοι πελάτες της CCC είναι εθνικές και διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, όπως η ExxonMobil, η BP, η TOTAL, η ARAMCO, η ADNOC και η QP, ενώ στους συνεργάτες της συγκαταλέγονται µερικές από τις πιο αξιόλογες εταιρείες στον κόσµο, όπως οι Bechtel, Fluor, KBR, ABB, Chiyoda, JGC, Linde, Krupp Uhde, Hochtief, Technip, Saipem και Bonnati.

O Suheil αναφέρει ότι η εταιρεία είναι πλέον έτοιµη να περάσει στη δική της νέα εποχή, στην οποία η «χρήση της τεχνολογίας και η καινοτοµία αναµένεται να παίξουν σηµαντικό ρόλο για τη θέση της στον παγκόσµιο κατασκευαστικό χάρτη».

Εκτός, όµως, από τα νέα δεδοµένα που φέρνει η τεχνολογία στον κατασκευαστικό κλάδο, σε υψηλή θέση για την εταιρεία είναι και η λεγόµενη βιώσιµη ανάπτυξη, που ενισχύει τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό της ρόλο. Πέρα από την καθαρά επιχειρηµατική του δραστηριότητα και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και οικονοµίας, ο όµιλος CCC όλα αυτά τα χρόνια έχει επιδείξει σηµαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση.

«Στη CCC έχουµε επικεντρωθεί στο να είµαστε πρότυπο κοινωνικής ευθύνης, καθώς η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα και η διαφάνεια αποτελούν µέρος των βασικών αξιών της επιχείρησης. Επενδύουµε διαρκώς σε προγράµµατα εσωτερικής κατάρτισης και εξωτερικά προγράµµατα για να βοηθήσουµε τους συνεργάτες µας σε όλο τον κόσµο να έχουν θετική κοινωνική επιρροή» προσθέτει ο Suheil Sabbagh. O ίδιος έχει αναπτύξει έντονη δράση σε φιλανθρωπικό και κοινωνικό επίπεδο, µε τον Δήµο Αµαρουσίου να αναγνωρίζει το 2018 τη σηµαντική συνεισφορά των οικογενειών Sabbagh και Khoury, δίνοντας τα ονόµατά τους στην πρώην οδό Πρεµετής.

«Οι οικογένειές µας έχουν ‘‘ριζώσει’’ στο Μαρούσι τα τελευταία 40 χρόνια. Η Ελλάδα είναι το σπίτι µας» καταλήγει ο Suheil, καθώς κλείνουµε τη συζήτησή µας. ​

* Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα