EKT: Διατηρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι του 2019

EKT: Διατηρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι του 2019
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - DECEMBER 04: Mario Draghi, President of the European Central Bank arrives for his first press conference following the monthly ECB board meeting in the new ECB headquaters on December 4, 2014 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ικανοποίηση του Μάριο Ντράγκι για τη συνάντηση Γιούνκερ – Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε σήμερα αμετάβλητη την πολιτική της, όπως αναμενόταν, παραμένοντας σε πορεία τερματισμού των αγορών ομολόγων έως τα τέλη του έτους και διατήρησης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.

Στη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως αν και παραμένουν οι ανησυχίες γύρω από το εμπόριο, η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι ισχυρή και ευρεία και ότι η ΕΚΤ αναμένει πως ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το στόχο ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Ο ίδιος τόνισε πως συνεχίζει να είναι απαραίτητη η νομισματική τόνωση και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία αν χρειαστεί.

Όσον αφορά τον πρόσφατο μετριασμό του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως οφείλεται στην αβεβαιότητα, σε προσωρινούς παράγοντες και στο πιο αδύναμο εμπόριο.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του έτους και να ενισχυθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα.

Ερωτώμενος για τη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τη συμφωνία που ανακοίνωσαν Ε.Ε. και ΗΠΑ. Όπως υποστήριξε, αν και είναι νωρίς να αξιολογηθεί το περιεχόμενο της συνάντησης, η έκβαση της αποτελεί ένα θετικό σημάδι.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως ένας εμπορικός πόλεμος θα δημιουργούσε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα.