Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Προκλητικοί με τους δημοσιογράφους εμφανίστηκαν οι βουλευτές της Χ.Α. Κασιδιάρης, Μίχος και Παναγιώταρος - Προφυλακιστέος ο Λαγός.

Τέσσερις κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική ομάδα αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Και στους τέσσερις επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Μεταξύ των κατηγορουμένων αυτών είναι και πρόσωπο που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το κινητό του τηλέφωνο βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά, όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Νωρίτερα, επιθετικοί απέναντι στους δημοσιογράφους εμφανίστηκαν αμέσως μετά την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βγαίνοντας πρώτος ο Ηλίας Κασιδιάρης, από το κτίριο των ανακριτικών γραφείων, πήγε προς την πλευρά των τηλεοπτικών συνεργείων, σπρώχνοντας οπερατέρ και κλωτσώντας φωτορεπόρτερ.

Με τζιπ της αντιτρομοκρατικής μεταφέρθηκε πίσω στη ΓΑΔΑ ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κρίση ανακριτών και εισαγγελέων για του υπόλοιπους βουλευτές της ΧΑ που αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία: ο Ηλίας Κασιδιάρης αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης πενήντα χιλιάδων ευρώ καθώς και τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Οι βουλευτές Νίκος Μίχος και Ηλίας Παναγιώταρος αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Την ώρα που βγήκαν από τη ΓΑΔΑ, οι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής που αφέθηκαν ελεύθεροι, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, σημειώθηκε ένταση μεταξύ αυτών και των δημοσιογράφων που βρίσκονταν εκεί.

«Χρυσή Αυγή μέχρι τέλους! Πάρτε το χαμπάρι!», φώναξε ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, ενώ ο βουλευτής Νίκος Μίχος, είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους: «Μέχρι τέλους θα φτάσουμε! Μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε!».

Ο Ηλίας Παναγιώταρος, φώναζε προς την πλευρά των δημοσιογράφων: «να φάτε τους ψευδομάρτυρες για πρωινό… ξεφτίλες… καταραμένα ανθρωπάκια…». Ακούστηκαν επίσης σε βάρος των εκπροσώπων των ΜΜΕ φράσεις όπως «δουλάκια είσαστε και ανθρωπάκια», «ο Λαγός θα δικαιωθεί σίγουρα», «όποιος ζυγώσει κοντά μας την έχει φάει στα μάτια». Ακούστηκαν ειρωνικές φράσεις κατά του δημοσιογράφου του Mega, Ι. Πρετεντέρη, αλλά και σε βάρος πολιτικών.

Χαμηλούς τόνους συνιστούν προς όλες τις κατευθύνσεις δικαστικές πηγές, με αφορμή δηλώσεις περί δικαίωσης των κατηγορουμένων βουλευτών της ΧΑ που αφέθηκαν ελεύθεροι. Έγκυροι δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι τρεις βουλευτές δεν απώλεσαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η διερεύνηση των στοιχείων συνεχίζεται.

Υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι η επιβολή περιοριστικών όρων έχει συγκεκριμένη νομική ερμηνεία σύμφωνα με την οποία δεν έχουν εκλείψει τα στοιχεία βάσει των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αντίθετα μάλιστα, σημειώνουν, τα στοιχεία θεωρούνται «δεμένα» πλην όμως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν ύποπτοι φυγής, ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων, καθώς είναι πλέον γνωστά πρόσωπα και γεγονότα, όπως και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις.

Σε βάρος του Γιάννη Λαγού τα στοιχεία από καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών και κλήσεων που σχετίζονται με το περιστατικό της δολοφονίας στο Κερατσίνι, φέρονται να είναι συντριπτικά.

Σίμος Κεδίκογλου: «Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της»
«Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου. προσθέτοντας ότι «το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές».

Μιχελάκης: «Πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας»
Ο υπουργός Εσωτερικών ήταν πρώτος από την κυβέρνηση που τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις, μετά τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης. «Δεν σημαίνει τίποτε αυτό, τα στοιχεία υπάρχουν, υπάρχουν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις να μην το ξεχνάμε αυτό, αυτό είναι ένα πρώτο στάδιο» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών. «Άλλο είναι να εκφράζουμε την προσωπική μας άποψη, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία εγκληματική οργάνωση, και άλλο πράγμα είναι η ποινική διαδικασία» επισήμανε.

Αλέξης Τσίπρας: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη»
Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την ελληνική Δικαιοσύνη. «Η προσπάθεια να εξαρθρωθεί το ναζιστικό εξάμβλωμα, είναι μία ιδεολογική, πολιτική και ηθική μάχη που έχουμε να δώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μία εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική τη σύλληψη μελών της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της ανάπτυξης του φασισμού είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα των ακραία φιλελεύθερων και βάρβαρων πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

«Το γεγονός ότι είναι ελεύθεροι, δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι, είναι υπόδικοι. Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες του Κράτους Δικαίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Reuters: «Aπόφαση έκπληξη»
Απόφαση «έκπληξη» χαρακτηρίζει το Reuters την απόφαση του εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους 3 από τους 4 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν κρίνονται επαρκή για την προφυλάκισή τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόφαση αυτή περιπλέκει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εξάρθρωση του κόμματος της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία Φύσσα από μέλος της τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Τι υποστήριξαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις απολογίες τους

Σαμαράς: «Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό»

Τηλεφωνικά διαγράμματα μετά τη δολοφονία Φύσσα έδωσε η αστυνομία

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος