Οι επικοισμοί του Ισραήλ στο επίκεντρο της περιοδείας Κέρι

Οι επικοισμοί του Ισραήλ στο επίκεντρο της περιοδείας Κέρι

Να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις προσπαθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Θεωρούμε σήμερα, όπως κάναμε πάντα, ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι»  δήλωσε σήμερα από τη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή με στόχο να αποτρέψει την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο Κέρι, που συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς νωρίτερα, δήλωσε πως αναμένει «όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση, να έχει και αυτή τα πάνω και τα κάτω της», ωστόσο εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι ηγεσίες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων είναι «αποφασισμένες να εργαστούν» για να βρουν μια βιώσιμη λύση.

«Πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία για να δείξουμε στους δύο λαούς ότι η ειρήνη ωφελεί τις οικονομικές ευκαιρίες, την ευημερία και την καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρντμεντ. Ο Κέρι ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επενδύσουν 75 εκατ. δολάρια στις παλαιστινιακές υποδομές.

Στη σύνοδο των δωρητών για τους Παλαιστίνιους, στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί εκπρόσωποι είχαν ανακοινώσει ότι θα παρείχαν βοήθεια ύψους 25 εκατομμυρίων. «Πλέον έχουμε δεσμευτεί να δώσουμε 100 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 74 εκ. ευρώ) και η επένδυση αυτή σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερες κλινικές, καλύτερες μεταφορές, νέα κοινοτικά κέντρα και σχολεία στα Παλαιστινιακά Εδάφη», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: Φήμες για αναβολή της «Γενεύης 2»

Νωρίτερα, στην τρίωρη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Κέρι είχε καλέσει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

«Μας απομένουν έξι μήνες με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει και έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας να πετύχουμε πρόοδο. Χρειαζόμαστε ένα περιθώριο για να διαπραγματευτούμε μυστικά και ήρεμα», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός που έχει ζητήσει τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους να μην αποκαλύπτουν στα μέσα ενημέρωσης το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

Ο Νετανιάχου, ωστόσο, δήλωσε «ανήσυχος για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», καθώς, όπως είπε, «οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να δημιουργούν τεχνητές κρίσεις», μετά την ανακοίνωση, χθες, ενός Παλαιστίνιου αξιωματούχου ότι διακόπτονται οι συνομιλίες λόγω της συνεχιζόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ.

«Πριν από τρεις μήνες συμφωνήσαμε ορισμένους όρους. Εμείς τηρούμε ευσυνείδητα τους όρους της συμφωνίας με βάση την οποία ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Ισραήλ αποδέχτηκε το αίτημα για τη σταδιακή αποφυλάκιση 104 Παλαιστίνιων κρατουμένων, αλλά απέρριψε την πρόταση για διακοπή του εποικισμού.

Διαβάστε ακόμη: Ένα νησί, μα τι νησί! Σκέτος… «φορολογικός παράδεισος»!

Η τελευταία συνάντηση των διαπραγματευτών, το βράδυ της Τρίτης στην Ιερουσαλήμ, ήταν θυελλώδης και τελείωσε εσπευσμένα.

«Το Ισραήλ διατείνεται ότι υπάρχει μια συμφωνία να συνεχιστούν οι εποικισμοί σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων. Αυτό είναι ψέμα και η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία το αποκάλυψε ενώπιον των Αμερικανών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές κατηγόρησαν τους συνομιλητές τους ότι “υπεκφεύγουν” όσον αφορά το ζήτημα της Ιερουσαλήμ.

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ απελευθέρωσε άλλους 26 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι επιταχύνει την κατασκευή οικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι Αμερικανοί και Παλαιστίνιοι δεν έχουν αντίρρηση να συνεχιστεί ο εποικισμός, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς.

Ο Κέρι υπογράμμισε σήμερα ότι το γεγονός πως οι ΗΠΑ και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες είναι ενήμεροι για τα ισραηλινά εποικιστικά σχέδια δεν σημαίνει ότι τα εγκρίνουν. «Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι, σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο δεν συγκατατέθηκαν οι Παλαιστίνιοι να εγκρίνουν ή να αποδεχτούν τον εποικισμό. Θα ήταν προτιμότερο αν η κατασκευή οικισμών περιοριζόταν όσο το δυνατόν περισσότερο, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα ώστε να προχωρήσουν αποτελεσματικά αυτές οι συνομιλίες», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: Το Χρήμα πάει κι έρχεται…