Κρατικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

Κρατικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εγγυήσεων» για μέρος των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Ποιο είναι το σχέδιο.

Υπό το βάρος των πιέσεων που ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι εξετάζει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εγγυήσεων» για μέρος των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Η εγγύηση εξετάζεται να δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός φορέα που ονομάζεται Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) και στην πραγματικότητα αφορά στη «δέσμευση» κεφαλαίων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για κόκκινα δάνεια των τραπεζών αντίστοιχου ύψους.

Ο φορέας APS, στον οποίο καταλήγει η κυβέρνηση, είναι να αναλάβει το ίδιο το δημόσιο να δώσει εγγυήσεις για να καλύψει την μελλοντική ζημιά, αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια –ή το μέρος αυτών τουλάχιστον που θα έχουν προεξοφληθεί στην τράπεζα.

Πηγή, εξεύρεσης αυτών των κεφαλαίων μπορεί είναι ακόμη και το Buffer, δηλαδή το μαξιλάρι ασφαλείας των 30 δισ. ευρώ που έχει σχηματιστεί για την κάλυψη του χρέους.

Η λύση αυτή δεν είχε περιληφθεί στο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, προκρίθηκε όμως με κριτήριο τις ανάγκες των τραπεζώνεπειδή δεν υπάρχουν funds για να τις «ελαφρύνουν» από τα «κόκκινα» δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός εγγυήσεων αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τις αγορές σχετικά με την ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς

Με αντικείμενο την περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 FM», ανέφερε για τη χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο (σ.σ. την Τετάρτη) ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων». Προσέθεσε δε, πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».