«Όχι» σε νέα οριζόντια μέτρα από Σαμαρά-Βενιζέλο

«Όχι» σε νέα οριζόντια μέτρα από Σαμαρά-Βενιζέλο

«Κλέιδωσε» η προγραμματική συμφωνία που εκκρεμούσε από το καλοκαίρι.

Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία οριστικοποιήθηκε η προγραμματική συμφωνία 43 σημείων, που εκκρεμούσε από το καλοκαίρι, όταν  αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παράλληλα, οι Σαμαράς και Βενιζέλος επαναλαμβάνουν την άρνηση της κυβέρνησης στη λήψη νέων μέτρων που θα αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

«Τώρα η Ελλάδα μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Ρεν: «Ενισχυμένη επιτήρηση» για την Ελλάδα και μετά τα μνημόνια

»Για να μειωθεί το κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ, αλλά και το κλάσμα έλλειμμα προς ΑΕΠ, μόνη λύση είναι πλέον η ενίσχυση του παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή η αύξηση του εθνικού εισοδήματος, του ΑΕΠ. Η επάνοδος σε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ για όλα τα επόμενα χρόνια» αναφέρει το προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ορίζουν την κυβερνητική σταθερότητα και την εξάντληση της θητείας της κυβέρνησης ως βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της σταθερής πορείας της χώρας μέσα στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Διαβάστε ακόμη: Eurostat: Στο 169,1% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Επίσης, τονίζουν ότι για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο υπάρχει ένας δρόμος που συνθέτει δυο παράλληλους στόχους:

Πρώτον, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα όχι απλά να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος, αλλά να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και αξιόπιστη ως εθνική οικονομία. Και παράλληλα, τη συνεχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, από την αναγνώριση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού ως την παραδοχή που πρέπει να επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας πρέπει να σπάσει άμεσα.

Δεύτερον, τη συστηματική και σταθερή προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και του δημοσίου συμφέροντος, μια οικονομία ανοικτή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, μια αγορά χωρίς αγκυλώσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε λίγο μετά τις 7 μ.μ. από το Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε συμφωνία σε όλα τα σημεία της προγραμματικού πλαισίου της κυβερνητικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα, και παρουσιάστηκε συμφωνία και σε όλα τα οικονομικά ζητήματα.