Ομπάμα: «Κανείς δεν κερδίζει» από την παράλυση του κράτους

Ομπάμα: «Κανείς δεν κερδίζει» από την παράλυση του κράτους

Αφού αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε βόλτα στην Ουάσινγκτον - Δείτε τις φωτογραφίες.

«Κανείς δεν κερδίζει όταν οι οικογένειες δεν ξέρουν εάν θα καταβληθούν ή όχι οι μισθοί», δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στους ψηφοφόρους του που παραμένουν ανήσυχοι από την πενταήμερη ήδη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, ο Ομπάμα, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, βγήκε πεζός από τον Λευκό Οίκο για μια βόλτα στην περιοχή και περπάτησε ως ένα κατάστημα πρόχειρου φαγητού στη λεωφόρο Πενσιλβάνια, όπου οι δύο άνδες γευμάτισαν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επικύρωνε ένα νομοσχέδιο σε περίπτωση που ψηφιζόταν από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να καταβληθούν αναδρομικά οι μισθοί στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε αναγκαστική αργία λόγω του κλεισίματος των υπηρεσιών τους. «Ο νόμος αυτός, ωστόσο, από μόνος του δεν θα αντιμετωπίσει τις σοβαρές συνέπειες από το κενό χρηματοδότησης», τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία καλείται ξανά το Κονγκρέσο να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να «συντηρήσει τις βασικές του λειτουργίες», καθώς πολλοί εργαζόμενοι σε αυτό έχουν τεθεί σε αναγκαστική αργία μετά την παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Τρίτη. «Αυτή είναι μια αρνητική συνέπεια αυτής της εντελώς άσκοπης απόφασης των Ρεπουμπλικάνων του Κονγκρέσου να κλείσουν την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Σε καθεστώς «παράλυσης» παραμένουν οι ΗΠΑ

Αναβολή της Διατλαντικής Συνεργασίας Εμπορίου
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανέβαλαν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της μερικής παράλυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Μάικλ Φρόμαν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου, Κάρελ ντε Γκουχτ για να τον ενημερώσει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω της μερικής διακοπής της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του Φρόμαν (USTR).

«Η USTR θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για την κατάρτιση ενός εναλλακτικού σχεδίου εργασίας, το οποίο θα μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή μόλις τερματιστεί η παράλυση της αμερικανικής κυβέρνησης», προσθέτει η ανακοίνωση. Ο Ντε Χουχτ σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι η ακύρωση της συνάντησης «σε καμία περίπτωση δεν μας αποσπά την προσοχή από τον στόχο της επίτευξης μιας φιλόδοξης συμφωνίας εμπορίου και επενδύσεων».

Καθυσυχάζει την Ασία ο Τζον Κέρι
«Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας παραμένουν πάντοτε ισχυρές, παρά το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό που έχει παραλύσει τη λειτουργία της κυβέρνησης κι ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ακυρώσει μία σημαντική του περιοδεία στη ζώνη αυτή», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σχετικά με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναβάλει την προγραμματισμένη του περιοδεία σε ασιατικές χώρες.

«Ας είμαστε σαφείς: τίποτε απ’ ό,τι συμβαίνει στην Ουάσιγκτον δεν μειώνει κατά κεραία τις δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων μας στην Ασία. Μην πλανάσθε από το εφήμερο αυτό επεισόδιο στην αμερικανική πολιτική θεωρώντας το κάτι παραπάνω από μία στιγμή της πολιτικής. Αυτό είναι άλλωστε κι ένα δείγμα της στιβαρότητας της δημοκρατίας μας», επεσήμανε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπαλί, όπου αύριο ξεκινούν οι εργασίες της συνόδου των χωρών της APEC (Συνεργασία των Χωρών Ασίας-Ειρηνικού).

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν το αδιέξοδο παραταθεί, η επαναληφθεί, «ο κόσμος θα αρχίσει να αμφιβάλει για την βούληση, αλλά και την ικανότητα των ΗΠΑ να παραμείνουν σε τροχιά. Όμως, δεν πιστεύω πως δεν ισχύει αυτό και δεν θα γίνει κάτι τέτοιο».

Διαβάστε ακόμη: Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο σημείο μηδέν

Σε αναγκαστική αργία 5.000 υπάλληλοι των Lockheed Martin και United Technologies
Η εταιρεία Lockheed Martin Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι θα θέσει τη Δευτέρα σε αναγκαστική αργία 3.000 εργαζόμενούς της, εξαιτίας της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ. Η εταιρεία πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της ότι ο αριθμός των εργαζόμενων που θα τεθούν σε αναγκαστική αργία αναμένεται να αυξάνεται κάθε εβδομάδα, σε περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η Lockheed σημείωσε ότι στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναγκαστική αργία περιλαμβάνονται όσοι εργάζονται σε κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν κλείσει και όσων η εργασία απαιτεί κυβερνητικούς ελέγχους, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να διεξάγονται.

«Είμαι απογοητευμένη που πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτές τις ενέργειες και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους κοινοβουλευτικούς μας να συμφωνήσουν για να ψηφίσουν έναν νομοσχέδιο που θα θέσει τέρμα σε αυτή την παράλυση», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Lockheed Μέριλιν Χιούσον.

Μια άλλη εταιρεία που συνεργάζεται με το Πεντάγωνο, ο βιομηχανικός όμιλος United Technologies (UTC), έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει σε αναγκαστική αργία από τη Δευτέρα 2.000 εργαζόμενους της θυγατρικής της εταιρείας Sikorsky, που κατασκευάζει το ελικόπτερο Black Hawk. Η UTC προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε αναγκαστική αργία ενδέχεται να αυξηθεί, κάνοντας λόγο για 5.000 ανθρώπους που θα επηρεαστούν από την παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Σταματήστε αυτήν την φάρσα τώρα!»