Πρώτα φωτογραφίζεις, μετά εστιάζεις

Πρώτα φωτογραφίζεις, μετά εστιάζεις

Η Lytro Illum είναι η light field φωτογραφική μηχανή που επιτρέπει την αλλαγή της εστίασης, της προοπτικής και του βάθους πεδίου μετά τη λήψη.

Η τεχνολογία πεδίου φωτός στις φωτογραφικές μηχανές είναι γνωστή εδώ και έναν αιώνα, αλλά έπρεπε να έρθει το 2011 για να παρουσιαστεί η πρώτη ψηφιακή light field κάμερα διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, από τη Lytro.

Πρόκειται περισσότερο για ένα καλειδοσκόπιο παρά για φωτογραφική μηχανή. Σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει τη Lytro Illum, με βελτιωμένο hardware και software, η οποία επιτρέπει στον φωτογράφο να κάνει θαύματα με το φως που περνάει μέσα από τους μικροφακούς της μηχανής του, δημιουργώντας συγκλονιστικές φωτογραφίες σε πολλές διαστάσεις.

Δείτε πώς λειτουργεί

 

Πώς τα πετυχαίνει όλα αυτά; Ο αισθητήρας της μηχανής δεν λαμβάνει όλη την πληροφορία του φωτός σε ένα «πακέτο», αλλά καταγράφει πολλές και διαφορετικές ακτίνες φωτός που η καθεμία έχει τη δική της διαδρομή ανάμεσα στους φακούς. Έτσι, δημιουργεί πολλές διαφορετικές «εικόνες» από τις οποίες μπορεί ο φωτογράφος να επιλέξει αργότερα εκείνη -ή περισσότερες- που τον ικανοποιεί, ή μία όπου να αλλάζει το focus.

Δείτε το διάγραμμα

Οι τελικές φωτογραφίες μπορεί να είναι 3D, μπορεί να είναι animated, μπορεί να είναι και σε όλα τα δημοφιλή φωτογραφικά format για αποθήκευση και επεξεργασία.

Η τιμή της στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι στα 1.600 δολάρια και, όπως τη διαφημίζει η Lytro, απευθύνεται στους «δημιουργικούς πρωτοπόρους». Εσείς πόσο δημιουργικοί είστε;

Διαβάστε ακόμη:

Μια Mini κάμερα από τη Samsung

Smartphone με κάμερα 50 megapixels!

Sony RX100: κάτι παραπάνω από μια ερασιτεχνική κάμερα