Σε «τεντωμένο σκοινί» η ελληνική οικονομία

Σε «τεντωμένο σκοινί» η ελληνική οικονομία
A European Union flag flatters next to a Greek flag atop the Greek Ministry of Finance during sunset in central Athens, Greece June 5, 2015. Greece's government rejects an "absurd" and "unrealistic" proposal from creditors and hopes it will be withdrawn, Prime Minister Alexis Tsipras said on Friday as he called on lenders to accept a rival proposal from Athens instead. REUTERS/Yannis Behrakis - RTX1FAYC

Πανεπιστημιακοί και παράγοντες της αγοράς στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ παραμένει η Ελλάδα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι Έλληνες κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη της χώρας μέσω ενός δημοψηφίσματος που διχάζει οικονομολόγους και αναλυτές.

Στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί πολιτικός αναβρασμός με τα στελέχη της αγοράς να καταρτίζουν το δικό τους σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Το Fortune Greece σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τι θα σημάνει η ψήφος του ελληνικού λαού για τον ίδιο και την Ευρώπη, φιλοξενεί τις απόψεις πανεπιστημιακών και παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
«Αυτή τη στιγμή έχουμε εμπλακεί σε ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης. Εάν δεν ψηφίσουμε ΝΑΙ αυτά που ζούμε τώρα θα είναι πταίσματα σε σχέση με όσα έρθουν τις επόμενες ημέρες. Τα χρήματα στις τράπεζες τελειώνουν και χωρίς πρόσβαση στους πόρους της ΕΚΤ άλλη εναλλακτική λύση δεν υπάρχει» τονίζει στο fortunegreece.com ο Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Όπως εξηγεί η ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους που μας έδιναν πρόσβαση σε ευρώ σε συνδυασμό με την πτώχευση της χώρας θα έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και σε αγαθά έκτακτης ανάγκης, όπως είναι για παράδειγμα τα φάρμακα.
Βάσει των τελευταίων οικονομικό-πολιτικών εξελίξεων ο κ. Φίλιππας εκτιμά δε πως είτε θα προβούμε στην υιοθέτηση μιας πολύ κακής συμφωνίας, είτε θα περάσουμε σε ένα μεταβατικό νόμισμα το οποίο θα φέρει φτωχοποίηση και ανθρωπιστική κρίση με τη στενή έννοια του όρου.

Βενετία Κουσία Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος Man Power
«Για μένα αν νιώσεις ότι βρίσκεται κάτω από το χώμα δεν σημαίνει ότι πέθανες αλλά ότι ανθίζεις». Με αυτή τη φράση η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Man Power, Δρ. Βενετία Κουσία συμπυκνώνει τη φιλοσοφία των ελληνικών επιχειρήσεων που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, δίνουν τη δική τους μάχη για να εξασφαλίσουν το δικό τους μέλλον αλλά και εκείνο των εργαζομένων τους. Η κ. Κουσία τονίζει πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και πως τώρα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να το δείξουμε. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι πολιτικοί εξακολουθούν να έχουν μια «εφηβική» στάση σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. «Υπάρχουν επιχειρήσεις και στελέχη της αγοράς που τηρούν τις υποσχέσεις τους και παλεύουν για την ανταγωνιστικότητά τους. Όποια και αν είναι η επόμενη ημέρα αυτοί που έχουν μάθει να μάχονται τόσα χρόνια θα συνεχίσουν να το κάνουν και τώρα».

Διονύσης Χιόνης Καθηγητής οικονομικών Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι ταγμένη στο να βρει μια λύση εντός του ευρώ» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Καθηγητής οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Διονύσης Χιόνης, υπογραμμίζοντας πως το δημοψήφισμα αποτελεί ένα μέσο ενδυνάμωσης της ελληνικής θέσης για διαπραγμάτευση. «Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας δημόσιος διάλογος για τον απολογισμό του μνημονίου που έφυγε και για την αρχή της συμφωνίας που έρχεται. Είναι γεγονός πως οι εξελίξεις στις αγορές και οι πολιτικές αποφάσεις έχουν αλλάξει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, αφού πλέον δεν υπάρχει καμία συμφωνία προς αξιολόγηση». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο υπενθυμίζει πως οι ελληνικές τράπεζες κεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές και πως ύστατος δανειστής και εγγυητής της ρευστότητάς τους είναι η ΕΚΤ, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη αρχή που δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό μιας χώρας, ούτε και από τις αποφάσεις του Eurogroup».

Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO της People for Business
«Αυτό που ζούμε την τελευταία εβδομάδα είναι πρωτοφανές. Πολλοί μου λένε ότι πάμε πίσω στην δεκαετία του 50. Λάθος! Πάμε πίσω στο 1929, την εποχή του οικονομικού κραχ. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση χάνουμε όλοι. Κλειστές τράπεζες και κλειστό χρηματιστήριο σε μια χώρα -μέλος της Ευρώπης από το 1981. Πόσο μπορεί να αντέξει η αγορά; Οι συναλλαγές με το εξωτερικό είναι μπλοκαρισμένες» αναφέρει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO της εταιρείας στρατηγικών λύσεων υπηρεσιών Ανθρωπίνου Δυναμικού, People for Business.

Σύμφωνα με την ίδια, οι επιχειρήσεις που είχαν πάρει ανάσα το 2014 και είχαν αρχίσει να κάνουν πλάνα, σήμερα στέκονται και πάλι παγωμένες, παρά τη σκληρή προσπάθεια που κατέβαλαν σε ένα αβέβαιο επιχειρησιακό περιβάλλον. «Οι επιχειρήσεις έμαθαν να δρουν με ευελιξία και καινοτομία όχι μόνο για να επιβιώσουν αλλά για να ξεκινήσουν να αναπτύσσονται ξανά. Παρά τις όποιες απολύσεις που είδαμε πάλι τον Μάιο – μετά από αρκετούς μήνες που η αγορά έδειχνε σαφή σημάδια σταθεροποίησης- μέχρι και την Παρασκευή συζητούσαμε για νέα έργα, για νέες προσλήψεις».

Εκφράζει δε το φόβο ότι η αγορά πλέον έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, όχι μόνο λόγω των κλειστών τραπεζών – που έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους – αλλά κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που τώρα πια είναι δεδομένη. Η ίδια καταλήγει λέγοντας πως ακόμα και αν τα capital controls αρθούν, ακόμα κι αν οι τράπεζες ανοίξουν σήμερα, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη θα πάρουν καιρό να αποκατασταθούν και πως η επιχειρηματικότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας και όχι ανέργους, χρειάζεται όχι μόνο σταθερότητα αλλά και εμπιστοσύνη για να ανθίσει.