Στο Eurogroup για το ένα 1 δισ. ευρώ ο Στουρνάρας

Στο Eurogroup για το ένα 1 δισ. ευρώ ο Στουρνάρας

Την Τρίτη στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέλη της τρόικας. 

Με στόχο να ξεκλειδώσει η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι μεταβαίνει σήμερα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε απόφαση για την εκταμίευση της δόσης σήμερα, καθώς το Eurogroup δεν ανακοινώνει τέτοιες αποφάσεις, αλλά εξέφρασε την ελπίδα να έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεχιστεί η επί ελληνικού εδάφους διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα έλθουν στην Αθήνα Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ απών θα είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάους Μαζούχ.

Την Κυριακή, εκπρόσωπος της Κομισιόν διεμήνυσε ότι, παρά την έλευση της τρόικα, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συνολική συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό, με τις τελικές αποφάσεις να μεταφέρονται για Ιανουάριο του 2014.

Στουρνάρας: «Θέλω να είναι χρήσιμος, όχι αρεστός»

Το όλα θέμα της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα θύμισε θρίλερ με πολύ παρασκήνιο, καθώς αρχικά έγινε γνωστό ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα έρθουν στην Αθήνα μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, όπως είχε ανακοινωθεί, για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως η επίσκεψη τους έπαιρνε αναβολή για Ιανουάριο και αυτό υπό προϋποθέσεις. Αργότερα, η ανακοίνωση μαζεύτηκε και έγινε γνωστό ότι η τρόικα θα έρθει τελικά την Τρίτη, χωρίς ωστόσο να μετάσχει σε αυτήν ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, πιθανότατα λόγω κωλύματος στο θέμα των πλειστηριασμών.

Από την μεριά του, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε στο MEGA ότι δική του πρόθεση εξ αρχής ήταν να έρθει στην Αθήνα για την προώθηση των συζητήσεων, ενώ το ΔΝΤ φαίνεται ότι δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση περί αναβολής της επίσκεψης των δανειστών.

Στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η αρχική ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε και με τρία tweets ο Σάιμον Ο’ Κόνορ το βράδυ του Σαββάτου, παρερμηνεύτηκε καθώς αποσκοπούσε να καταστήσει σαφές ότι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών της Ελλάδας δεν θα φέρει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές δεδομένων των διαφωνιών σε πολλά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη: Αίσιο τέλος στο «μίνι-θρίλερ» με την άφιξη της τρόικας