Αlain Hunkins: Oι άνθρωποι λαχταρούν ηγέτες που μπορούν να κάνουν το πολύπλοκο, απλό

Αlain Hunkins: Oι άνθρωποι λαχταρούν ηγέτες που μπορούν να κάνουν το πολύπλοκο, απλό
Mια συναρπαστική αφήγηση για την κουλτούρα της ηγεσίας, την επίδραση της ιστορίας και τις δεξιότητες του σήμερα από τον συγγραφέα του βιβλίου "Cracking the Leadership Code" για τα μέλη του Fortune Greece Network.

To Fortune Greece Network είχε την χαρά να φιλοξενήσει αυτή την εβδομάδα τον Alain Hunkins, Κeynote Leadership Speaker, ο οποίος βοηθά τους ανθρώπους με υψηλές επιδόσεις να γίνουν ηγέτες με υψηλές επιδόσεις.

Ο Alain Hunkins έχει περισσότερα από 20 χρόνια πορείας στην εκπαίδευση ηγεσίας, το facilitation, τον σχεδιασμό μάθησης και ανάπτυξης ενηλίκων, την οργανωτική ανάπτυξη και την αλλαγή κουλτούρας.

Κατά τη διάρκεια της σημαντικής καριέρας του, ο Alain έχει συνεργαστεί με πάνω από 2.000 ομάδες ηγετών σε 27 χώρες. Εταιρείες όπως η Walmart, η Pfizer, η Citi Group, η General Electric, η IBM, η General Motors και η Microsoft, μεταξύ πολλών άλλων, έχουν επιλέξει τον Alain ως μέντορά τους. Εκτός από ομιλητής ηγεσίας, σύμβουλος, εκπαιδευτής, και coach, είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Cracking the Leadership Code. Το βιβλίο αυτό εγκρίθηκε από κορυφαίους ειδικούς της ηγεσίας όπως οι Jim Kouzes, Barry Posner and Marshall Goldsmith.

 Τον Alain Hunkins υποδέχθηκε η Desy Karapchanska, Operation & Communications Manager του FortuneGreece Network και αμέσως μετά ακολούθησε μια ζωντανή και διαδραστική παρουσίαση για τα μέλη της πλατφόρμας με βασικό θέμα την ηγεσία.

 Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία της παρουσίασης:

 «H αυτογνωσία είναι η βάση της ηγεσίας»

Ένα από τα πρώτα σημεία από τα οποία θέλουμε να ξεκινήσουμε καθώς ηγούμαστε είναι να ηγηθούμε του εαυτού μας. Και η αυτογνωσία είναι η βάση. Είναι το θεμέλιο της συναισθηματικής νοημοσύνης. Και έτσι αυτό θα είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη σας καθώς προχωράτε μπροστά. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να μοιραστώ μαζί σας την πρόθεσή μου. Η πρόθεσή μου για εσάς σήμερα είναι να σας βοηθήσω να γίνετε καλύτεροι ηγέτες. Και θα εξετάσουμε πώς αυτό διαδραματίζεται σε όλη τη ζωή με πολλούς τρόπους, γιατί τελικά, με καθοδηγεί εδώ και αρκετό καιρό ένα συγκεκριμένο ερώτημα, το οποίο είναι τι κάνει τους πιο επιτυχημένους ηγέτες του κόσμου επιτυχημένους;

Δείτε την απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί:

 «Ποιος είναι ο ορισμός της ηγεσίας»

Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί ορισμοί της ηγεσίας, αλλά θέλω να μοιραστώ μαζί σας τον δικό μου ορισμό, επειδή δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο εργασίας, τη θέση ή την εξουσία. Βασικά, η ηγεσία είναι επιρροή, απλά και ξάστερα. Είναι κάθε φορά που προσπαθείτε να πείσετε κάποιον – αυτό θα μπορούσε να είναι απλά εσείς που ηγείστε του εαυτού σας. Είναι οποτεδήποτε προσπαθείτε να κάνετε κάποιον να κάνει κάτι. Έτσι, αν κοιτάξετε αυτόν τον ορισμό, όλοι μας ηγούμαστε κάθε μέρα. Και το ερώτημα είναι, τί μπορούμε να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι ηγούμαστε σωστά;

 Η ηγεσία, ο Henry Ford και το Harvard Business School

Θέλω λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας κάποια έρευνα σχετικά με το πώς γίνονται αντιληπτοί οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Μόνο το 49% των ανθρώπων εμπιστεύονται τους εργοδότες τους. Εντάξει, αυτό δεν είναι πολύ μεγάλο ποσοστό. Το 31% των ανθρώπων πιστεύει ότι οι ηγέτες τους επικοινωνούν καλά. Και συνολικά, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της ηγεσίας, μόνο το 23% των ανθρώπων πιστεύει ότι οι ηγέτες τους ηγούνται πραγματικά. Οπότε, το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί είναι τόσο χαμηλά αυτά τα νούμερα; Και είναι χαμηλά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έχω κάνει πολλή έρευνα και πήρα μια ιδέα για το γιατί οι ηγέτες δυσκολεύονται εδώ και χρόνια. Και θέλω να σας δείξω τους ανθρώπους που ουσιαστικά με βοήθησαν να καταλάβω γιατί οι ηγέτες δυσκολεύονται τόσο πολύ. Εδώ είναι. Αυτά είναι τα παιδιά μου σε φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από μερικά χρόνια. Ο υιος μου Άλεξ είναι τώρα 17 ετών. Η κόρη μου Μιράντα είναι 14 ετών. Λοιπόν, περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν επτά και τεσσάρων ετών, οι δυο τους, όπως συνηθίζουν τα παιδιά, ήταν στο σαλόνι του σπιτιού μας και χαζολογούσαν και έκαναν πολύ θόρυβο. Και εγώ ήμουν στην κουζίνα εκείνη την ώρα.

Και πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι με εξόργισε λίγο ο θόρυβος και οι φωνές που ακούγονταν στο σαλόνι. Έτσι μπήκα στο σαλόνι και αυτές είναι οι λέξεις που βγήκαν από το στόμα μου. Είπα: «Θα σταματήσετε να συμπεριφέρεστε σαν παιδιά;». Σας το λέω αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, αυτό είναι ένα γελοίο πράγμα για να το πεις σε δύο παιδιά που ήταν επτά και τεσσάρων ετών. Δεύτερον, μόλις αυτές οι λέξεις βγήκαν από το στόμα μου, έπαθα σοκ, γιατί το «θα σταματήσετε να συμπεριφέρεστε σαν παιδιά;» ήταν ακριβώς η ίδια φράση που η μητέρα μου συνήθιζε να χρησιμοποιεί με τον αδελφό μου και εμένα όταν ήμασταν παιδιά. Βλέπετε, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσω, είχα αντιγράψει λέξη προς λέξη τα μηνύματα της προηγούμενης γενιάς.

 Μοιράζομαι λοιπόν αυτή την ιστορία μαζί σας διότι, γιατί εν τέλει ηγούμαστε με τον τρόπο που ηγούμαστε; Επειδή αντιγράφουμε τη συμπεριφορά της προηγούμενης γενιάς. Και προφανώς εκείνοι οι ηγέτες αντέγραψαν τους ηγέτες τους και εκείνοι αντέγραψαν τους ηγέτες τους και ούτω καθεξής. Και αυτό συνεχίζεται και συνεχίζεται και συνεχίζεται. Έτσι, στην έρευνά μου, είπα, «περιμένετε ένα λεπτό. Κάπου πρέπει να έχει ξεκινήσει αυτό. Από πού ξεκίνησαν όλα αυτά;». Και έτσι θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εικόνα ενός ανθρώπου που μπορεί να γνωρίζετε.

Εδώ είναι που αρχίζει αυτή η αλυσίδα γεγονότων. Αυτός λοιπόν είναι ο Frederick Winslow Taylor. Μπορεί να τον έχετε ακουστά. Θεωρείται ο πατέρας του κλάδου του μάνατζμεντ. Ο Tayor ήταν μηχανικός. Έτσι, είδε τον χώρο εργασίας ως ένα μηχανολογικό πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί. Έτσι, στον κόσμο του, οι άνθρωποι γίνονταν εναλλάξιμα μέρη σε μια μεγάλη μηχανή. Δεν ήταν ανθρωποκεντρικός. Ήταν μηχανοκεντρικός. Έτσι, στο διάσημο βιβλίο του, Αρχές της Επιστημονικής Διοίκησης, είχε να πει τα εξής για τους ανθρώπους.

 Είπε λοιπόν, ότι «ο ιδανικός εργαζόμενος πρέπει να είναι τόσο ηλίθιος και φλεγματικός ώστε να μοιάζει περισσότερο στη διανοητική του συγκρότηση με το βόδι από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο τύπο». Οπότε κυριολεκτικά έβλεπε τους ανθρώπους ως εργάτες, ως απλούς άβουλους χειρωνάκτες εργάτες. Ένας από τους μεγαλύτερους μαθητές του Taylor ήταν ο Henry Ford, ο ιδρυτής της FordMotor Company. Ο Ford είπε για τους υπαλλήλους του: «Γιατί κάθε φορά που θέλω ένα ζευγάρι χέρια, έρχονται μαζί με έναν εγκέφαλο;». Βλέπετε, στην εποχή του Ford και του Taylor, η πεποίθηση ήταν ότι η διοίκηση έπρεπε να κάνει όλη τη σκέψη και οι εργαζόμενοι έπρεπε βασικά να το βουλώνουν και να κάνουν ό,τι τους λένε.

 Τώρα, αυτό μπορεί να λειτουργούσε στη βιομηχανική εποχή στη γραμμή συναρμολόγησης. Αλλά δεν λειτουργεί πλέον. Αλλά τότε, οι ιδέες του Ford και του Taylor για το πώς πρέπει να είναι η ηγεσία εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά. Στην πραγματικότητα, οι φιλοσοφίες του Taylor έγιναν το βασικό πρόγραμμα σπουδών μιας μικρής σχολής που είχε μόλις ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα και που ίσως έχετε ακούσει: το Harvard Business School. Οι ιδέες του Taylor ή του ταϊλορισμού, όπως έχει γίνει γνωστός, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Και οι Αρχές του Επιστημονικού Μάνατζμεντ θεωρήθηκαν το βιβλίο με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ηγεσία του 20ου  αιώνα.

 Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα. Όταν οι ηγέτες του 21ου αιώνα προσκολλώνται σε μια νοοτροπία του 20ου αιώνα, είναι καταδικασμένοι να δυσκολεύονται, και γι’ αυτό δυσκολεύονται τόσοι πολλοί ηγέτες. Βλέπετε, τόσοι πολλοί ηγέτες μπήκαν στους ηγετικούς τους ρόλους επειδή ήταν άριστοι εκτελεστές. Αλλά το γεγονός είναι ότι η νοοτροπία αυτού που πράττει θα σας οδηγήσει μόνο μέχρις ενός σημείου. Αν θέλετε να διευκολύνετε τις υψηλές επιδόσεις των άλλων, χρειάζεστε αυτό που ονομάζω νοοτροπία διευκόλυνσης (facilitative mindset), η οποία είναι ένα σύνολο πεποιθήσεων και συμπεριφορών που διευκολύνουν την επίτευξη των στόχων απόδοσης.

 Τα «κλειδιά» για να γίνεις καλύτερος ηγέτης

Σύνδεση, επικοινωνία και συνεργασία. Και αυτά είναι τα τρία μυστικά για να γίνεις καλύτερος ηγέτης. Βλέπετε, η λέξη facilitative προέρχεται από τη γαλλική λέξη facile που σημαίνει εύκολος. Το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι λαχταρούν ηγέτες που μπορούν να κάνουν το πολύπλοκο απλό. Ζούμε σε έναν κόσμο τεράστιας πολυπλοκότητας. Δεν χρειάζεται να σας το πω αυτό. Σκεφτείτε μόνο τι περάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι διψούν για ηγέτες που μπορούν να ηγηθούν με αυτή τη διευκολυντική νοοτροπία, ηγέτες που μπορούν να συνδεθούν με ενσυναίσθηση, που μπορούν να επικοινωνήσουν με σαφήνεια, που μπορούν να συνεργαστούν δημιουργικά. Ηγέτες του 21ου αιώνα με αυτή τη νέα διευκολυντική νοοτροπία.

Τώρα, θεωρητικά, όλα αυτά είναι αρκετά απλά. Η πραγματική πρόκληση για τον καθένα από εμάς είναι να τα κάνουμε στην πράξη. Έτσι, η πρόσκληση για εσάς είναι να σκεφτείτε τι μπορείτε, σε συγκεκριμένη καθημερινή βάση, να κάνετε ώστε να μπορείτε να συνδεθείτε καλύτερα με τους ανθρώπους, πώς μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα μαζί τους, πώς μπορείτε να συνεργαστείτε καλύτερα μαζί τους. Γιατί τελικά, αν θέλετε να γίνετε καλύτερος ηγέτης, πρέπει να κάνετε αυτό που κάνουν οι καλύτεροι ηγέτες, και όχι μόνο μία ή δύο φορές, αλλά σε καθημερινή, επαναλαμβανόμενη και συνεπή βάση.

 Αpply Now & Watch the Full Video!

Όλη η παρουσίαση του Alain Hunkins μέσα από πρακτικά παραδείγματα στο FortuneGreece Network.