Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΕΒΕΑ παρουσιάζει αποκλειστικά στο Fortune το όραμά της

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΕΒΕΑ παρουσιάζει αποκλειστικά στο Fortune το όραμά της
Σοφία Εφραίμογλου, Πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ, Αντιπρόεδρος ΙΜΕ. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λίγες ώρες μετά την ανάδειξή της στο τιμόνι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δίνει το στίγμα των πρωτοβουλιών και των θεσμικών παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν.

Έχουν περάσει κιόλας οκτώ ολόκληρα χρόνια, από την πρώτη μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου στο Fortune Greece, κι όμως οι συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν εκείνη την εποχή στη χώρα μας, και κυρίως οι ανάγκες που απασχολούσαν την κοινωνία αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο, δεν διαφέρουν πολύ από σήμερα. «Ο πολιτισμός είναι απάντηση στην κρίση», είχε πει χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τόνιζε, δε, σε κάθε ευκαιρία που της παρουσιαζόταν, την ανάγκη να εντρυφήσει στην επιχειρηματική κουλτούρα όλων η αντικειμενική αξιολόγηση των γυναικών, ξεπερνώντας τα στερεότυπα.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών δεν διαπραγματεύεται τις αξίες της. Τονίζει, μάλιστα, σε αποκλειστική της δήλωση στο Fortune Greece μια μέρα μετά την ανάδειξή της στην κρίσιμη αυτή θέση ευθύνης, ότι αποστολή της είναι «να ενωθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις για να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και όλοι οι παραγωγικοί φορείς με βάση τiς αρχές της βιωσιμότητας, της υπευθυνότητας και της διαφάνειας».

«Αναλαμβάνω τη μεγάλη ευθύνη να ηγηθώ ενός φορέα που για πάνω από έναν αιώνα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις, δίνει φωνή στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», σημειώνει, και δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΑ για να «αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία που προσφέρουμε, να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες και τις δράσεις μας, για να στηρίξουμε αποτελεσματικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της εξωστρέφειας, της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης».

Τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της παρουσίας της για μια ακόμη χρονιά στη λίστα Most Powerful Women που καταρτίζει κάθε χρόνο το Fortune Greece, η Σοφία Κουνενάκη Αφραίμογλου από την τότε θέση της προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών και της αντιπρόεδρου του ΕΒΕΑ, είχε καταθέσει τις προτάσεις της, μεταξύ άλλων, για ένα καθολικό επίδομα μητρότητας και την παρουσία ποσόστωσης των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών.

Στη δήλωσή της στο Fortune Greece μετά την ανακοίνωση της ανάληψης της προεδρίας του ΕΒΕΑ, δεσμεύτηκε ότι μια από τις άμεσες προτεραιότητές της θα εξακολουθεί να είναι η υπεύθυνη παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο, ούτως ώστε όπως τονίζει «να διεκδικούμε μεταρρυθμίσεις και πολιτικές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

«Αυτή την αποστολή θα συνεχίσω να υπηρετώ, προκειμένου το ΕΒΕΑ να συνεχίσει να αποτελεί χρήσιμο και ουσιαστικό αρωγό, στην εθνική προσπάθεια για πρόοδο και ευημερία», συμπληρώνει, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων στη φετινή ΔΕΘ για επέκταση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από τους έξι στους εννέα μήνες και ειδικές άδειες για την ανατροφή των παιδιών.

Όπως, μάλιστα, είχε πει τον Ιούνιο του 2021 στο Fortune Greece, οι καταλυτικές εξελίξεις στον χώρο της εργασίας που έφερε η περίοδος της πανδημίας, υπενθύμισαν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις πραγματικές ανάγκες που απασχολούν τους σύγχρονους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες. Με τη νέα θέση της προέδρου του ΕΒΕΑ, καταλήγει στη δήλωσή της, στοχεύει να ενισχύσει τη φωνή των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, «με γνώση και κυρίως με πίστη στις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους».