Σινικό Τείχος «διπλωματίας»: Στην Κίνα ο Ντόναλντ Τραμπ με φόντο το εμπόριο και το Ιράν
- 11/05/2026, 11:46
- SHARE
- Επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο κατόπιν πρόσκλησης του Σι Τζινπίνγκ (13-15 Μαΐου 2026).
- Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, δασμοί και η γεωπολιτική κρίση στο Ιράν.
- Η σταθερότητα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και η εξισορρόπηση των δυνάμεων στην Ασία.
Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στο Πεκίνο, καθώς η κινεζική διπλωματία επιβεβαίωσε την επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ από τις 13 έως τις 15 Μαΐου 2026. Η συνάντηση κορυφής των δύο ισχυρότερων ανδρών του κόσμου έρχεται σε μια περίοδο έντονης οικονομικής μεταβλητότητας και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Εμπόριο και Δασμοί: Η μάχη των δισεκατομμυρίων
Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η συνεχιζόμενη εμπορική διένεξη που έχει αναστατώσει τις αγορές. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναζητήσουν κοινό έδαφος για:
- Την επαναδιαπραγμάτευση των δασμολογικών επιβαρύνσεων που επηρεάζουν τη ροή προϊόντων τεχνολογίας και πρώτων υλών.
- Την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ένα πάγιο αίτημα της Ουάσιγκτον προς τον ασιατικό κολοσσό.
- Την πρόσβαση των αμερικανικών επιχειρήσεων στην τεράστια εσωτερική αγορά της Κίνας.
Ο παράγοντας «Ιράν»
Πέρα από τα οικονομικά, η επίσκεψη αποκτά έντονο γεωπολιτικό χαρακτήρα με το ζήτημα του Ιράν να αποτελεί «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη στήριξη του Πεκίνου στην άσκηση πιέσεων προς την Τεχεράνη, ενώ η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας παγκοσμίως, επιδιώκει τη διασφάλιση της ενεργειακής της επάρκειας και της περιφερειακής σταθερότητας.
Η λακωνική επιβεβαίωση του Πεκίνου
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών τήρησε τη συνήθη διπλωματική τακτική, εκδίδοντας μια σύντομη ανακοίνωση:
«Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τη 13η ως τη 15η Μαΐου».
Παρά τη λιτότητα της ανακοίνωσης, το βάρος της επίσκεψης είναι τεράστιο. Μια πιθανή συμφωνία ή έστω μια «ανακωχή» θα μπορούσε να δώσει το απαραίτητο σήμα ανακούφισης στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ενώ μια αποτυχία των συνομιλιών ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο γύρο προστατευτισμού.
Πιστεύετε ότι αυτή η συνάντηση θα οδηγήσει σε μια μόνιμη εμπορική συμφωνία ή πρόκειται απλώς για μια στρατηγική «παύση πυρός»;