Αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία

Αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία

Σοβαρές συνέπειες θα αντιμετωπίσει η Συρία εάν δεν συμμορφωθεί με ενδεχόμενη απόφαση του ΟΗΕ, δηλώνουν ΗΠΑ, Γαλλία και Αγγλία.

Αυστηρό μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ έστειλαν σήμερα από το Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, αλλά και η Ρωσία συμφώνησαν πως η Συρία πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες, αν δεν συμμορφωθεί πλήρως προς μια απόφαση του ΟΗΕ να παραδώσει τα χημικά όπλα της.

«Αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί προς τους όρους αυτού του πλαισίου, συμφωνήσαμε όλοι -και αυτό περιλαμβάνει και τη Ρωσία- ότι θα υπάρξουν συνέπειες», δήλωσε ο Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας, Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έστειλε με τη σειρά του το ίδιο μήνυμα, λέγοντας ακόμη πως ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επιθυμούν την έκδοση ισχυρής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στις επόμενες ημέρες, «απόφασης που θα προβλέπει ασφαλώς σοβαρές συνέπειες αν δεν εφαρμοστεί».

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να συγκεκριμενοποιεί τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, που προβλέπει ότι η Δαμασκός θα πρέπει να παρουσιάσει εντός μίας εβδομάδας τον κατάλογο των χημικών όπλων της τα οποία θα πρέπει να καταστραφούν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014. Είναι πιθανόν να περιλαμβάνει αναφορά στο άρθρο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την προσφυγή στη στρατιωτική βία σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν θα τηρήσεις τις δεσμεύσεις της.

Διαβάστε ακόμη: Το άδειο μνημείο της δυναστείας Άσαντ

Οι τρεις χώρες θεωρούν πως το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Δαμασκό, το οποίο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, «θα δημιουργήσει αναμφίβολα μία ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος για το θέμα».

Ο Φρανσουά Ολάντ, που συμμετείχε στη συνάντηση στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι τρεις σύμμαχοι ζήτησαν να υπάρξει ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τον έλεγχο και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος, ενώ θα κάνουν προσπάθεια «να τηρηθεί η αυστηρή γραμμή που επέτρεψε την εκκίνηση αυτής της διπλωματικής διαδικασίας».

«Ασκείται πίεση για να εφαρμόσει η Συρία πλήρως αυτή τη συμφωνία. Ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος να εξαγάγει τα συμπεράσματά του αν δεν το κάνει», δήλωσε επίσης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, προετοιμάζοντας το «έδαφος» για ενδεχόμενη στροφή στην στάση που τηρεί το Λονδίνο στο θέμα της Συρίας μετά το «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

«Αν ο Άσαντ δεν εφαρμόσει τη συμφωνία για τα χημικά όπλα, θα υπάρξουν συνέπειες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το συριακό λαό να βγει από το χάος και τη βία», συμφώνησε από την πλευρά του ο Τζον Κέρι.

Ο Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη μιας «μεγάλης διεθνούς συνάντησης γύρω από το συριακό εθνικό συνασπισμό».

Διαβάστε ακόμη: Το «Who is Who» της συριακής κρίσης

«Πρέπει να δώσουμε στο καθεστώς να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές παρά το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουμε ότι, για να διαπραγματευθούμε μια πολιτική λύση, χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση. Λογαριάζουμε συνεπώς να ενισχύσουμε επίσης την υποστήριξή μας προς το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό. Πρέπει να εργασθούμε με μεγάλη ταχύτητα, δεδομένης της περίπλοκης κατάστασης στη Συρία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι «απειλές μπορεί να κάνουν να αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία» και πως οποιεσδήποτε εκκλήσεις για να εκδοθεί γρήγορα μια απόφαση από τον ΟΗΕ που να απειλεί τη Συρία με τιμωρία βάσει του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ -η οποία μπορεί να περιλάβει τη χρήση βίας- «δείχνουν έλλειψη κατανόησης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Συρία για να παραιτηθεί η τελευταία από τα χημικά όπλα της».

Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι μπορεί να είναι καιρός να εξεταστεί το ενδεχόμενο να καταβληθούν προσπάθειες για να εξαναγκασθούν οι αντίπαλοι του Σύρου προέδρου να συμμετάσχουν σε μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, αντί απλώς να καλούνται να το πράξουν.

Διαβάστε ακόμη: «Νίκη για τη Συρία» η διεθνής συμφωνία για τα χημικά όπλα