Αγώνας δρόμου για κλείσιμο της συμφωνίας πριν «στεγνώσουν» τα δημόσια ταμεία

Αγώνας δρόμου για κλείσιμο της συμφωνίας πριν «στεγνώσουν» τα δημόσια ταμεία

Μήνυμα της Ευρώπης ότι ακόμη και τα καλά στοιχεία της Eurostat για την ελληνική οικονομία δεν θα αλλάξουν τα μέτρα για το 2018.

Άρωμα… εμπλοκής έφεραν και πάλι στη διαπραγμάτευση οι Ευρωπαίοι, που προειδοποιούν ότι πρώτα θα ψηφιστούν όλα τα μέτρα και στη συνέχεια θα γίνει η όποια εκταμίευση της βοήθειας, ενώ “καίνε” το χαρτί της κυβέρνησης, που ήλπιζε ότι τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα επηρεάσουν θετικά τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.

Πρακτικά, οι Ευρωπαίοι συντάσσονται με το ΔΝΤ και ζητούν να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν τόσο τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, όσο και τα συμπληρωματικά μέτρα ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ, που θα λειτουργήσουν ως “ρεζέρβα” στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 δεν θα αλλάξουν τίποτα στη συζήτηση για τα μέτρα, αφού επηρεάζουν την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, για το οποίο γίνεται η συζήτηση.

Τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς η προοπτική συμφωνίας απομακρύνεται, όχι μόνο για το Eurogroup της Παρασκευής, αλλά και για το ενδεχόμενο συμφωνίας έως το Πάσχα, πιθανόν με έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, που “πάγωσαν” το κλίμα στο Hilton, κάνουν λόγο για μεγάλες αποκλίσεις κυβέρνησης-θεσμών και στο θέμα του ασφαλιστικού, για το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε δοθεί η αίσθηση ότι “κλείνει”.

Ορθάνοιχτο παραμένει ακόμη και το θέμα της φορολογίας εισοδήματος, καθώς ΔΝΤ αλλά και Ευρωπαίοι επιμένουν σε αφορολόγητο 8.192 ευρώ και πιο χαμηλούς συντελεστές για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν και πριν από λίγη ώρα ότι στο μεγάλο “αγκάθι” για τη συμφωνία, τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν ακόμη αντιθέσεις που -για την ώρα-φαίνονται αγεφύρωτες.

Η σκληρή στάση των Ευρωπαίων προετοιμάζει για συνέχιση της διαπραγμάτευσης και το Μάιο, χωρίς να υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των συζητήσεων, την ώρα που η Ελλάδα μπαίνει πλέον στην “διακεκαυμένη” ζώνη, αφού τα ταμεία του κράτους αναμένεται να “στεγνώσουν τον επόμενο μήνα.