Άλλο ένα ουκρανικό «οχυρό» στα χέρια των ρωσόφωνων αυτονομιστών

Άλλο ένα ουκρανικό «οχυρό» στα χέρια των ρωσόφωνων αυτονομιστών

Δείτε τις φωτογραφίες από την κατάληψη του κυβερνητικού κτιρίου στη Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας - Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Κιέβου από την ΕΕ.

Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σήμερα στην πόλη Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου περίπου 3.000 φιλορώσοι αυτονομιστές πολιόρκησαν και στη συνέχεια κατέλαβαν το κτίριο των αρχών της περιφέρειας, ενώ αργότερα κατέλαβαν το περιφερειακό γραφείο της εισαγγελίας και το τοπικό κέντρο της τηλεόρασης.

Μια ομάδα νεαρών, οπλισμένων με σιδηρολοστούς έσπασαν ένα παράθυρο και μπήκαν στο κτίριο, το οποίο δεν φρουρούσε η αστυνομία και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, ενώ ένα πλήθος περίμενε έξω από αυτό για να μπει σε αυτό. Τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας σε αυτήν την πόλη των 465.000 κατοίκων, την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, είχαν ήδη καταληφθεί από τις αρχές του Απριλίου.

«Η τοπική ηγεσία δεν ελέγχει την αστυνομία της», είπε ο Στάνισλαβ Ρεσίνσκι, συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. «Η τοπική αστυνομία δεν έκανε τίποτε».

1/9

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την πόλη απεικονίζουν άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν πράσινες στολές παραλλαγής, στην αίθουσα της εισόδου και εκατοντάδες συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο της περιφέρειας.

Δημοσιογράφος του Ρόιτερς διευκρίνισε ακόμη ότι είδε αυτονομιστές μέσα στο γραφείο της εισαγγελίας και ενόπλους να φρουρούν την είσοδο του κέντρου της τηλεόρασης. Οι ένοπλοι δήλωσαν εξάλλου ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το κτίριο, ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ διαδηλωτές έκαψαν την ουκρανική σημαία.

Την ίδια ώρα που η κρίση στις ανατολικές περιοχές της χώρας κλιμακώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να χορηγήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια 365 εκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της χώρας.

«Με το σημερινό πακέτο βοήθειας ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τις ουκρανικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη διαδικασία της εθνικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

Το μεγαλύτερο τμήμα της βοήθειας αποσκοπεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να «αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα και να προετοιμαστεί για μεταρρυθμίσεις σε βάθος, υπό το φως των συμφωνιών για τη δημιουργία στενότερων πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την ΕΕ», αναφέρει η Επιτροπή.

Η εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσει μόλις η Ουκρανία υπογράψει μια διεθνή χρηματοπιστωτική συμφωνία. Η χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από τα βήματα που θα κάνει το Κίεβο κατά της διαφθοράς, όπως και για την υλοποίηση δικαστικών, εκλογικών και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Παρατείνεται το «θρίλερ» στην ανατολική Ουκρανία

Απώλεια 80$ δισ. για την Ουκρανία μετά την «απώλεια» της Κριμαίας

Οι 15 Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις