Anaskela: Δύο φίλες δημιούργησαν την πιο λειτουργική και άνετη πετσέτα θαλάσσης

Anaskela: Δύο φίλες δημιούργησαν την πιο λειτουργική και άνετη πετσέτα θαλάσσης
Η Melissa και η Jana «κλείνουν» μέσα στις πετσέτες θαλάσσης που σχεδιάζουν όλες τις μνήμες που έχουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα.

Η Melissa και η Jana είναι δύο παιδικές φίλες που μεγάλωσαν μαζί στην Αθήνα. Από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία και την ενηλικίωση, όλα τα καλοκαίρια τους είχαν άρωμα Ελλάδας. Αν και η ζωή τις έχει χωρίσει πλέον γεωγραφικά, καθώς η Melissa ζει στο Κατάρ και η Jana στον Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφεραν να διατηρήσουν τη φιλία τους μέσα στα χρόνια και μάλιστα να την εξελίξουν σε μία πολύ πετυχημένη επαγγελματική σχέση.

Η Melissa έχει εργαστεί πάνω στον τομέα των παγκόσμιων πωλήσεων και στα logostics, ενώ η Jana εργάστηκε πάνω στην μόδα πολυτελείας. Συχνά και οι δύο ονειρεύονταν να δημιουργήσουν κάτι μαζί, και τον Ιούνιο του 2018, ενώ ταξίδευαν μαζί στα ελληνικά νησιά (μαζί με πολλές πετσέτες θαλάσσης στις αποσκευές τους), γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία της Anaskela.

«Ζώντας και οι δύο στο εξωτερικό, θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι η επωνυμία μας είχε σύνδεση με την Ελλάδα, και έτσι όταν η λέξη Anaskela γυρνούσε ξανά και ξανά στις συζητήσεις μας, ξέραμε ότι αυτό ακριβώς το όνομα περιέγραφε τέλεια αυτό που θέλαμε να δημιουργήσουμε. Διασκεδάζαμε πολύ με το γεγονός να δουλεύουμε μαζί, να είμαστε δημιουργικές και έτσι νιώσαμε ότι το όνομα αντικατοπτρίζει αυτές ακριβώς τις σκέψεις μας», λέει χαρακτηριστικά η Melissa.

Η Melissa και η Jana είδαν μία «ανάγκη» στο να ασχοληθούν με το σχεδιασμό και την παραγωγή πετσετών για τη θάλασσα. Η Melissa χρησιμοποιούσε στη θάλασσα λεπτές πετσέτες προπόνησης που, όπως λέει η ίδια, ήταν τέλειες καθώς διπλώνονταν πολύ εύκολα και ήταν εξαιρετικά απορροφητικές. «Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος όταν πηγαίνει στην παραλία – ειδικά αν κουβαλάει μαζί του πολλά άλλα πράγματα – είναι να έχει μία ογκώδη υγρή πετσέτα που θα τον βαραίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Έτσι, παίρνοντας έμπνευση από αυτό, αποφάσισε να σχεδιάσει πετσέτες για την παραλία αντί για το γυμναστήριο. Αυτή η ιδέα σε συνδυασμό με την αφοσίωση και των δύο στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των παραλιών και των ωκεανών καθαρών, τις οδήγησε στο να δημιουργήσουν προϊόντα όπου η διαδικασία παραγωγής και τα υλικά θα ήταν σύμφωνα με αυτές τις αξίες.

«Κάλεσα την Jana, της εξήγησα την ιδέα και κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες είχαμε πιάσει δουλειά», θυμάται η Melissa.

Τα σχέδια της Anaskela είναι εμπνευσμένα από το φυσικό περιβάλλον, ενώ τα υφάσματα είναι κατασκευασμένα από επαναχρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια, προάγοντας την κυκλική οικονομία, με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος της βιομηχανίας της μόδας. Τα μπουκάλια συλλέγονται, καθαρίζονται και διασπώνται σε σφαιρίδια που στη συνέχεια λιώνουν και γίνονται ανακυκλωμένες ίνες πολυεστέρα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του υφάσματος.

Σε αντίθεση με τη συμβατική εκτύπωση που απαιτεί μεγάλες ποσότητες χρωστικών για την επίτευξη του σωστού αποτελέσματος και παράγει πολλά λύματα (τα οποία τελικά καταλήγουν να μολύνουν τις υδάτινες οδούς, τις λίμνες, τις θάλασσες και τους ωκεανούς), οι πετσέτες Anaskela εκτυπώνονται ψηφιακά, μία επιλογή πιο βιώσιμη, καθώς τα χρώματα δεν περιέχουν διαλύτες και ψεκάζονται πάνω στο χαρτί μεταφοράς σε ένα λεπτό στρώμα. Αυτό σημαίνει ότι το χαρτί μεταφοράς μπορεί να ανακυκλωθεί, ενώ τα λύματα δεν απορρίπτονται και η κατανάλωση νερού είναι πολύ χαμηλή.

Σχέδιο. Λειτουργικότητα. Βιωσιμότητα. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που περιγράφουν σύμφωνα με την Melissa την Anaskela.

«Το να ζούμε μακριά από την Ελλάδα μάς έκανε να νοσταλγήσουμε τη φύση, το κλίμα και την ομορφιά της. Η θάλασσα, η άμμος, τα βράχια, ένας απομονωμένος όρμος, ένα μοναχικό ελαιόδεντρο σε έναν λόφο, όλα τα στοιχεία και οι αναμνήσεις που έχουμε από την Ελλάδα μπορούν να βρεθούν στα μοτίβα μας. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες όταν η Jana βρίσκεται στη βροχερή Αγγλία και εγώ, όταν είμαι τους πολύ ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες στο Κατάρ, οι φωτογραφίες από την Ελλάδα μάς δίνουν έμπνευση, λέει χαρακτηριστικά η Melissa και συμπληρώνει πως «η βιωσιμότητα είναι ένα ταξίδι και μια δέσμευση. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε 100% βιώσιμοι, αλλά αγωνιζόμαστε και δεσμευόμαστε στο έπακρο ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να γίνουμε βιώσιμοι με κάθε τρόπο».

Προς το παρόν, η συσκευασίες του brand αποτελούνται από χαρτί που μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί. Παράλληλα, η Anaskela έχει οργανώνει καθαρισμούς παραλιών, ενώ έχει γίνει μέλος του «1% για τον Πλανήτη», με τη δέσμευση να δωρίζεται το 1% των ακαθάριστων πωλήσεων σε περιβαλλοντικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

«Λένε να μην μπλέκεις τα επαγγελματικά με την φιλία, όμως η δική μας φιλία σημαίνει να καταλαβαίνουμε η μία την άλλη και να συμπληρώνουμε αυτό που η μία άφησε πίσω της. Ανακαλύψαμε γρήγορα τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μας και ευτυχώς συμπληρώνουμε η μία την άλλη πολύ καλά», κλείνει η Melissa.