Απαντήσεις για τη διαπραγμάτευση και το προσφυγικό έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη

Απαντήσεις για τη διαπραγμάτευση και το προσφυγικό έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη
Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλά κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών , Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. Ξεκίνησε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι παραμένει η δέσμευση για αποκλειστική τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου.

Στην πορεία της διαπραγμάτευσης και το προσφυγικό ζήτημα επικεντρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη την Τρίτη.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος σχετικά με τη διαπραγμάτευση, “η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία”. Ανέφερε ότι «η διαδρομή που μένει για να κλείσουμε είναι πολύ μικρή» και πως ήδη έχουν κερδηθεί από την κυβέρνηση σημαντικά σημεία που σχετίζονται με τις κόκκινες γραμμές της και για το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα και ζητήματα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, στην Αθήνα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι «θέλουμε μια συμφωνία έγκαιρη» που θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών και εξηγώντας γιατί δεν ολοκληρώθηκε χτες η διαπραγμάτευση, είπε ότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις μέχρι τέλους, όμως αυτό που έχουμε από χτες το βράδυ είναι ότι οι συγκλίσεις είναι πολλές, ότι είμαστε κοντά στο τέλος και πως δεν υπάρχει κάτι που χαλάει τον αρχικό σχεδιασμό. Υπογράμμισε ότι ωστόσο έχει δηλωθεί από όλες τις πλευρές, και είναι έτσι, ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και μένει να διαπραγματευτούμε τις επόμενες μέρες μέχρι και τις 22 Απριλίου που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι η συμφωνία του Ιουλίου προβλέπει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, το οποίο η κυβέρνηση δεν θεωρεί βιώσιμο. Επισήμανε πως το γεγονός ότι έχει καταγραφεί στη συμφωνία ότι μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει αυτή η συζήτηση, αποτελεί παραδοχή από όλα τα μέρη ότι αυτή τη συζήτηση πρέπει να γίνει. Ανέφερε ότι στα περισσότερα ζητήματα οι συγκλίσεις με τους Ευρωπαίους έχουν προχωρήσει πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των θεμάτων της αξιολόγησης και πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στέκονται σαφώς υπέρ της γρήγορης και έγκαιρης αξιολόγηση και πως αυτή αφορά και την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η αναφορά της για το ΔΝΤ στην εισηγητική της τοποθέτηση υπονοούσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, είπε πως το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, και πως τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε στο επόμενο διάστημα.

Σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι εγγυήσεις σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν, αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με μια εξαρχής συμφωνία, όπως έχουμε δει να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη μάχη με τον εαυτό της και όσον αφορά στην οικονομική κρίση και την προσφυγική, με αντιμαχόμενες απόψεις και δυνάμεις εντός της ΕΕ. Σημείωσε ότι είναι στόχος της κυβέρνησης να συμβάλει στην αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ, των αντιλήψεων που αφορούν στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή στη λιτότητα, αλλά και στο προσφυγικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χθεσινή επίσκεψη του Πορτογάλου πρωθυπουργού ήταν σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση, παρότι, όπως σχολίασε σκωπτικά, δεν αποτέλεσε «είδηση» για τα περισσότερα Μέσα εντός της χώρας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το προσφυγικό, επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις θέσεις για τους πρόσφυγες και δρομολογεί και εντείνει τις προσπάθειες και τις κινήσεις της για αποσυμφόρηση του Πειραιά και της Ειδομένης. Ως προς αυτό, παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του κ. Τόσκα ότι περίπου έως το Πάσχα αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί τα θέματα της εκκένωσης του Πειραιά και της Ειδομένης, τα οποία και επιταχύνονται.

Αναφερόμενη σε αναρτήσεις στο Twitter και από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, χαρακτήρισε πρωτοφανές για εθνικά θέματα να υιοθετείται ρητορική, η οποία εκπορεύεται από τα Σκόπια.

Ως προς τη δράση ατόμων που παραπληροφορούν με ψεύδη τους πρόσφυγες προκαλώντας ανησυχητικές και επικίνδυνες καταστάσεις, είπε ότι εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αυτών των ατόμων, μεταφέροντας την εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αποτελέσματα. Σημείωσε παράλληλα ότι οι ΜΚΟ που έχουν καλές προθέσεις και στηρίζουν τους πρόσφυγες δεν πρέπει να παρεμποδιστούν.

Η κ. Γεροβασίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο πρωθυπουργός όταν αποφασίσει ότι θα χρειαστεί να κάνει ανασχηματισμό θα τον κάνει και πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εκτιμήσεις περί «προσωπικής ατζέντας υπουργών» (σ.σ. σύμφωνα με το ερώτημα που της τέθηκε).

Για το εάν υπάρχει θέμα με τον κ. Δρίτσα, με αφορμή το θέμα της Cosco, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Δρίτσας έχει απαντήσει και έχει δώσει ο ίδιος όλες τις εξηγήσεις, μίλησε για τα επόμενα στάδια, τι προβλέπεται μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και ανέλυσε τα στάδια αυτά, τι προβλέπεται να συμβεί μέχρι το καλοκαίρι» και πως ως αρμόδιος υπουργός ξέρει πάρα πολύ καλά τα σημεία της συμφωνίας.

Σε άλλα ερωτήματα σχετικά και με το ΤΑΙΠΕΔ, επισήμανε ότι το κομμάτι της συμφωνίας με την COSCO, την οποία η κυβέρνηση τη βρήκε σε προχωρημένο στάδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είπε, ολοκληρώνεται με βάση τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και αυτό αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης. Ερωτηθείσα εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, επισήμανε εκ νέου ότι «οι 9 ιδιωτικοποιήσεις που έχουμε δεσμευτεί, δεν ήταν στο πρόγραμμα της δικής μας κυβέρνησης, όμως έχουμε δεσμευτεί ότι θα τις υλοποιήσουμε, και ο κ. Πιτσιόρλας ακολουθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης».