Από σήμερα σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ – Ποια προϊόντα πωλούνται φτηνότερα

Από σήμερα σε ισχύ η μείωση του ΦΠΑ – Ποια προϊόντα πωλούνται φτηνότερα
Πάνω από 5.000 προϊόντα αλλάζουν τιμή λόγω μείωσης του ΦΠΑ. Τι θα ισχύσει για βασικά αγαθά όπως το ψωμί, το λάδι, τα λαχανικά. Τι πρέπει να ξέρετε για να κλείσετε δωμάτιο σε ξενοδοχείο.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους αλλά και τις ταμειακές τους μηχανές με βάση τα νέα δεδομένα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου, προκειμένου να είναι σύννομες.

Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 13% από τον συντελεστή 24%. Από σήμερα θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικότερα η μείωση αφορά τα εξής:

– Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες

– Από το 24% στο 13% στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

– Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:

– παραμένουν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες

– παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 % φάρμακα, βιβλία

– επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), μεταξύ άλλων σε όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών, ψαριών και μαλακοστράκων, στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.

– μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) στον υπερμειωμένο συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

Ποια προϊόντα αλλάζουν τιμή λόγω μειωμένου ΦΠΑ

– Αλιεύματα παραδοσιακά (π.χ. αλίπαστα, ταραμά, ρέγγες, σολομό, καπνιστά σκέτα είτε σε λάδι, πέστροφα, βακαλάο υγράλατο είτε ξηράλατο)
– Αλμυρά κράκερς
– Αρτοσκευάσματα (αφορά σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: ψωμί τοστ, πίτες για σουβλάκι, φρυγανιές, παξιμάδια και κριτσίνια. Ισχύει επίσης για όλα τα προϊόντα που τοποθετούνται στη ζεστή γωνιά των χώρων πώλησης των σούπερ μάρκετ, φρέσκα και κατεψυγμένα ψωμιά, κρουασάν, κουλούρια Θεσσαλονίκης κ.ά.
– Βελτιωτικά γεύσης (αλάτι, ξύδι, λεμόνι, ζωμοί ψυγείου)
– Γλυκά (αφορά σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μπισκότα, σοκολατοειδή, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού, πραλίνες, φυστικοβούτυρο, χαλβάδες, ταχίνι, λουκούμια, παστέλια)
– Γλυκά snacks (κρουασάν, τσουρέκια, κέικ)
– Γλυκαντικά
– Δημητριακά (εκτός νιφάδων βρώμης)
– Επιδόρπια- κρέμες / γλυκίσματα ψυγείου (κρέμες, ρυζόγαλο, ζελέ, μουσταλευριά, γλυκά κ.ά.)
– Έτοιμα φαγητά τυποποιημένα
– Ζαχαροπλαστική
– Ζύμες νωπές και κατεψυγμένες
– Κατεψυγμένες πατάτες
– Καφέδες- αφεψήματα
– Κρέμες γάλακτος ψυγείου
– Λαχανικά- κηπευτικά
– Μαγειρικά λίπη
– Μαγειρικά σκευάσματα (σούπες, ζωμοί, πουρές κ.ά.)
– Μαργαρίνες
– Μαρμελάδες
– Μπαχαρικά
– Ξηροί καρποί- αποξηραμένα φρούτα
– Ορεκτικά (ελιές, τουρσιά, έτοιμες σάλτσες ψυγείου, έτοιμες σαλάτες)
– Παγωτά
– Ροφήματα
– Σπορέλαια
– Συνοδευτικά φαγητών (μαγιονέζες, κέτσαπ, dressings, σάλτσες)
– Τοματοπροϊόντα
– Τσίχλες- καραμέλες- ζαχαρώδη
– Χυμοί φρούτων ψυγείου και ραφιού
– Ψάρι- παρασκευάσματα τυποποιημένα
– Snacks πατάτας, καλαμποκιού.

Κάνναβη, φύκια μουστάρδα

Λάδια και λίπη χοιρινά, βοοειδών, πουλερικών κλπ εξαιρούνται της μείωσης και υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%. Ginseng, Κάνναβη, κουκιά Tonka κλπ., εξακολουθούν να υπάγονται σε ΦΠΑ 24%. Φύκια έστω και κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, κλπ., εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Μουστάρδα, τα παρασκευάσματα διατροφής με τη μορφή κάψουλας ή σκόνης με βάση βιταμίνες ή πρωτεΐνες για την καλή κατάσταση του οργανισμού, τα συμπυκνώματα πρωτεϊνών, τα σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα, τα σιρόπια από ζάχαρα αρωματισμένα ή με την προσθήκη χρωστικών ουσιών, τα αρτύματα και καρυκεύματα σύνθετα, όπως το υγρό τσάτνυ, παραμένουν στο 24%.

Μειωμένος ΦΠΑ στο σουβλάκι -Σταθερός στα ποτά

Μετά τη συζήτηση για την αύξηση στην τιμή στο σουβλάκι που διεξήχθη πρόσφατα, μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα συζήτηση από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων για τη μείωση της τιμής του, καθώς από σήμερα ο ΦΠΑ στο σουβλάκι μειώνεται στο 13%.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις υπηρεσίες σήμερα θα ισχύουν τα ακόλουθα:

α) επεκτείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, πέραν των υπηρεσιών που παρέχουν οι οίκοι ευγηρίας, και στις παροχές υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών, που ενεργείται στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας, εφόσον δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απαλλαγής των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης, καθώς και προστασίας παιδιών και νέων της περίπτωσης θ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που πρόκειται για παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας από πρόσωπα με κερδοσκοπική δραστηριότητα ή από πρόσωπα με δραστηριότητα μη κερδοσκοπική που όμως είτε δεν αναγνωρίζονται από το κράτος ως φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, είτε το είδος και η έκταση των υπηρεσιών τους είναι τέτοια που ενδεχόμενη απαλλαγή τους θα οδηγούσε σε στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού, επιβάλλεται ΦΠΑ με τον μειωμένο συντελεστή στις υπηρεσίες αυτές.

β) επανέρχεται η εστίαση στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται η παροχή υπηρεσιών από τις αναφερόμενες στη διάταξη αυτή επιχειρήσεις εστίασης, πλην των κέντρων διασκέδασης, εφόσον πρόκειται για διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών, γευμάτων και γλυκών, ενώ παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ οι επιτόπιες καταναλώσεις αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, οι επιτόπιες καταναλώσεις χυμών, φυσικών ή τυποποιημένων, καθώς και οι επιτόπιες καταναλώσεις ροφημάτων, όπως είναι οι κάθε είδους καφέδες, το τσάι, το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η σοκολάτα. Το νερό, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή τεχνητού μεταλλικού νερού, παραμένει στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα επίσης, με σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται και στις παραδόσεις γλυκών, γευμάτων και γενικά έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» από εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, fast food, πιτσαρίες, καφετέριες και επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης αρτοποιημάτων, σάντουιτς, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς. Όσον αφορά δε στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι παραδόσεις τους σε «πακέτο», με εξαίρεση την παράδοση χυμών, τυποποιημένων και μη, οι οποίοι υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται.

Τι ισχύει για ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα

Στην διάκριση αυτή ως προς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια στο πλαίσιο υπηρεσιών εξυπηρέτησης δωματίου (room service), ενώ υπενθυμίζεται ότι οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων συνιστούν παραδόσεις αγαθών και χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή κάθε αγαθού. Στην περίπτωση, δε, που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή και άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής της οποίας ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, λαμβανομένου υπόψη ότι από 20.05.2019 στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται τόσο η διαμονή όσο και οι καταναλώσεις φαγητού κάθε είδους, γίνεται δεκτό η διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, με το σκεπτικό ότι η κατανάλωση, ως είθισται, χυμών, καφέδων και ροφημάτων στο πρωινό, αποτελεί παροχή παρεπόμενη και αμελητέα σε σχέση με την κύρια παροχή πρωινού γεύματος και διαμονής που αντιπροσωπεύει η ενιαία τιμή.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord- πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

δ. Διαμονή με το σύστημα allinclusive: 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο.

Την τιμολογιακή της πολιτική αναπροσαρμόζει η ξενοδοχειακή αλυσίδα Grecotel μειώνοντας τις τιμές της αντίστοιχα με την πτώση του ΦΠΑ. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος προχωρά σε εκπτώσεις στις προσφερόμενες τιμές του αντίστοιχες με τη μείωση του ΦΠΑ καθιστώντας τα τουριστικά του πακέτα ελκυστικότερα στο κοινό, δίχως να αποσκοπεί σε πρόσθετο κέρδος, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Grecotel εμφανίζει ήδη μεσοσταθμική άνοδο κατά 4% στις κρατήσεις του σε σχέση με πέρυσι και οι νέες τιμές θα ισχύσουν και στα συμβόλαια του 2020. Υπενθυμίζεται ότι η δυναμικότητα φιλοξενίας του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη- Grecotel αγγίζει τα 6.000 δωμάτια, ενώ στα ξενοδοχεία του πραγματοποιούνται 2.000.000 διανυκτερεύσεις ετησίως από 350.000 επισκέπτες. Μάλιστα απασχολεί 6.700 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP κατέχει σταθερά εδώ και δεκαετίες την πρώτη θέση μεταξύ των ξενοδοχειακών ομίλων διαθέτοντας το 4% της ελληνικής αγοράς. Ο όμιλος πρόσφατα ολοκλήρωσε επιχειρηματικό πλάνο ριζικής ανακαίνισης και επέκτασης 5 πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, συνολικού ποσού 42 εκατ. ευρώ.