Η Apple «χτυπάει» ανοιχτά την Google με το Spotlight

Η Apple «χτυπάει» ανοιχτά την Google με το Spotlight

Το βελτιωμένο εργαλείο αναζήτησης θα μπορούσε να πάρει μερίδιο από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια της διαφημιστικής αγοράς.

Όταν κυκλοφόρησε το 2005, το Spotlight ήταν απλά ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να αναζητήσετε τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου σας – για να εντοπίσετε ένα έγγραφο, ας πούμε, ή ένα χαμένο e-mail. Σταδιακά το εργαλείο έγινε όλο και πιο ισχυρό με κάθε νέα έκδοση: επέτρεπε τη χρήση ως αριθμομηχανή ή λεξικό και την εκτέλεση Boolean (ή/και) αναζητήσεων.

Αλλά στο OS X Yosemite, το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple, το Spotlight έρχεται στο προσκήνιο – κυριολεκτικά. Όταν πατήσετε στο μεγεθυντικό φακό, ένα παράθυρο αναζήτησης εμφανίζεται στη μέση της οθόνης. Και όταν πληκτρολογείτε χαρακτήρες, δεν κάνει απλά αναζήτηση στον τοπικό υπολογιστή σας αλλά ψάχνει και στο διαδίκτυο, παρέχοντας χάρτες, άρθρα του Wikipedia και τα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο χωρίς τις διαφημίσεις τους. Επαναλαμβάνουμε: Χωρίς τις διαφημίσεις τους.

Η Microsoft εκφράζει ικανοποίησή που η Apple χρησιμοποιεί την υπηρεσία της αναζήτησης στο διαδίκτυο Bing. «Πέρυσι το Bing έγινε η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για τη διαδικτυακή Siri, και τώρα θα είναι επίσης η προεπιλεγμένη υπηρεσία αναζήτησης ιστοσελίδων στην επανασχεδιασμένη λειτουργία αναζήτησης Spotlight για την επόμενη γενιά του iOS και το λειτουργικό σύστημα X», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Microsoft στο Ad Age. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επέκταση της πλατφόρμας Bing που θα βοηθήσει τους χρήστες iOS και Mac να βρουν αυτό που χρειάζονται».

Η Google δεν είναι τόσο χαρούμενη. Η διαφήμιση -ιδιαίτερα οι διαφημίσεις κατά την αναζήτηση στις ΗΠΑ- είναι πηγή εσόδων για σχεδόν ότι κάνει η Google. Από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό μέχρι την καλωδίωση ολόκληρων πόλεων με οπτικές ίνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της eMarketer, η Google πήρε το 70,8% από τα 19.92 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για διαφημίσεις κατά την αναζήτηση στις ΗΠΑ το περασμένο έτος.

Αν η Apple ελπίζει να ανακόψει την άνοδο της Google, παρέχοντας τις πληροφορίες δωρεάν, πρέπει να δημιουργήσει κάτι πολύ αποτελεσματικό.

Όπως επισημαίνει το Ad Age: «Το εργαλείο αναζήτησης της Apple εμφανίζει μόνο μερικά αποτελέσματα ανά αναζήτηση, δηλαδή πολύ λιγότερα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι η Apple θα πρέπει να αποδείξει ότι ο μικρός αριθμός των αποτελεσμάτων είναι αρκετά ακριβής για να απαντήσει στο ερώτημα κάποιου. Μια μετρίως καλή υπηρεσία αναζήτησης δεν ήταν ποτέ αρκετή για να ανατρέψει ή να πάρει μερίδιο από τη Google».

Διαβάστε ακόμη:

Ποιους πάει να «σκοτώσει» η Apple;

Πώς μπορείτε να «εκμεταλλευτείτε» την Apple προς όφελος σας