Μπορεί να τελειώσει η δικαστική περιπέτεια της Volkswagen για το Dieselgate φέτος;

Μπορεί να τελειώσει η δικαστική περιπέτεια της Volkswagen για το Dieselgate φέτος;

Εκκρεμεί ακόμη δικαστική απόφαση από τη γερμανική δικαιοσύνη για τις κατηγορίες χειραγώγησης της αγοράς. 

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν φέτος την έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από ανώτατα στελέχη της Volkswagen, αφού έδωσαν εντολή στην αυτοκινητοβιομηχανία να καταβάλει 1 δισεκ. ευρώ προκειμένου να διευθετήσει τις διεκδικήσεις που αφορούσαν την παραποίηση των εκπομπών ρύπων.

Χθες, οι εισαγγελείς του Μπράουνσβαϊγκ επέβαλαν πρόστιμο στη Volkswagen για διοικητικές παραλείψεις, επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει την παραποίηση των δοκιμών για τις εκπομπές ρύπων, ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβληθεί ποτέ από τις γερμανικές αρχές σε βάρος μιας εταιρίας.

Το 1 δισεκ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται στα 25,8 δισεκ. ευρώ που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει μέχρι στιγμής επιμερίσει προκειμένου να καλύψει το κόστος που σχετίζεται με την παραδοχή της το 2015 ότι χειραγώγησε τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων και κατά συνέπεια θα πλήξει την κερδοφορία, σύμφωνα με αναλυτές στην Evercore ISI.

Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν επίσης εάν υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Χανς Ντίτερ Πετς και ο διευθύνων σύμβουλος Χέρμπερτ Ντις, ενημέρωσαν έγκαιρα τους επενδυτές για το μέγεθος των πιθανών προστίμων που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία για την παραποίηση των δοκιμών στις εκπομπές ρύπων. Η εταιρία αρνείται την όποια παρατυπία από τα διευθυντικά της στελέχη.

«Σε ό,τι αφορά τη χειραγώγηση της αγοράς, είναι πιθανόν να υπάρξει απόφαση φέτος. Μια απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα την απαγγελία κατηγοριών, θα μπορούσε να σημαίνει το κλείσιμο της διαδικασίας», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο εισαγγελέας του Μπράουνσβαϊγκ Κλάους Ζίχε.