BP: Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων καλείται να πληρώσει ο πετρελαϊκός γίγαντας

BP: Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων καλείται να πληρώσει ο πετρελαϊκός γίγαντας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η BP μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει ακόμα περισσότερα χρήματα παρά τον διακανονισμό των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

του Τομ Χάντλστον Τζούνιορ

Παρά την επίτευξη ενός διακανονισμού ύψους 18,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα, η BP κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ξεμπερδέψει με την καταβολή αποζημιώσεων για διευθέτηση των αξιώσεων που απορρέουν από την καταστροφική πετρελαιοκηλίδα το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού.

Η BP εξακολουθεί να αντιμετωπίζει απαιτήσεις αποζημίωσης που κατατέθηκαν από δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις της περιοχής που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν ζημίες ως αποτέλεσμα της πετρελαιοκηλίδας.

Ο πρόσφατος μαζικός διακανονισμός της BP διευθέτησε όλες τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές απαιτήσεις που προέκυψαν από το ατύχημα στην εξέδρα Deepwater Horizon και περιλαμβάνει συμφωνίες με πέντε Πολιτείες που συνορεύουν με τις ακτές του κόλπου – την Αλαμπάμα, τη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα, το Μισισιπή, και το Τέξας – καθώς και περισσότερες από 400 τοπικές κυβερνήσεις. Ο διακανονισμός της BP περιλαμβάνει επίσης ένα πρόστιμο 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να καταβληθεί για τα επόμενα 15 χρόνια στο πλαίσιο του Νόμου Περί Καθαρών Υδάτων. Η εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ότι ο διακανονισμός ανεβάζει το συνολικό ποσό που κατέβαλε η BP ως αποτέλεσμα της διαρροής πετρελαίου το 2010 στα 53,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όμως, η εταιρεία είναι πιθανό να χρειαστεί να καταβάλλει περισσότερα χρήματα, καθώς διάφορες επιχειρήσεις περιμένουν στην ουρά για αποζημίωση. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι επιχειρήσεις της περιοχής είχαν καταθέσει περισσότερες από 115.000 αιτήσεις αποζημίωσης για το ατύχημα στην εξέδρα Deepwater Horizon πριν από την λήξη της προθεσμίας υποβολής για τις αιτήσεις αποζημίωσης στις αρχές Ιουνίου. Χιλιάδες από αυτές τις αιτήσεις είτε διευθετήθηκαν είτε απορρίφθηκαν, αλλά οι FT αναφέρουν ότι περισσότερες από 60.000 αιτήσεις δεν έχουν ακόμα υποστεί πλήρη επεξεργασία.

Η BP έχει υπολογίσει περισσότερα από 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις διάφορες αξιώσεις αποζημίωσης, αλλά, σύμφωνα με τους FT, η εταιρεία μπορεί να απαιτηθεί να καταβάλλει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από αυτό το ποσό.