Χάμπερμας: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι λύση»

Χάμπερμας: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι λύση»

Στην Αθήνα ο Γερμανός φιλόσοφος που μίλησε για όλους και για όλα. 

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας για να συμμετέχει στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ομιλία του χθες, με θέμα τον κοσμοπολιτισμό, αναφέρθηκε στον κίνδυνο της ανόδου του ακροδεξιού λαϊκισμού, τάχθηκε υπέρ ενός «ευρωπαϊκού σχεδίου για τους πολίτες» και επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει ρότα η ευρωπαϊκή πολιτική.

Αναφερόμενος στα σενάρια για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο φυγής της από την Ευρωζώνη, που πλέον έχει απομακρυνθεί, ο Χάμπερμας επισήμανε πως το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν μια καλή λύση οικονομικά και πολιτικά. Πρότεινε για την αντιμετώπισης της κρίσης μια συντονισμένη και θεσμοθετημένη υποστήριξη για κάθε χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που χρειάζεται επενδύσεις.

«Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός για να μην θυσιαστεί η ανταγωνιστικότητα, αυτή η ανταγωνιστικότητα που έχει θεοποιηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις: «Στις επόμενες ευρωεκλογές είναι πιθανό να δούμε αύξηση της δύναμης των κομμάτων που αντιστρατεύονται την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική και να περάσουμε από ένα πρότζεκτ των ελίτ σε ένα πρότζεκτ που θα αφορά όλους τους πολίτες. Και πρέπει να δούμε τις ευρωεκλογές κάτω από ένα άλλο πρίσμα. Εχουμε είκοσι χρόνια ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά δεν έχουμε κάνει ευρωεκλογές που να αξίζουν αυτό το όνομα».

Για την άνοδο της ακροδεξιάς: «Νομίζω ότι ακροδεξιός λαϊκισμός είναι επικίνδυνος, επειδή παρασύρει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Οι πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο στην ακροδεξιά δεν έχουν σωστή πληροφόρηση, είναι φοβισμένοι, γεμάτοι αγωνία για το μέλλον τους. Δεν βλέπουν άλλη λύση. Είναι μια πρόκληση να φέρουμε αυτούς τους πολίτες πίσω».

Για την ανεργία: «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Εχω αρθρογραφήσει, έχω υψώσει τη φωνή μου γι’ αυτήν την εξοργιστική αδικία που προκαλείται από αυτήν την κρίση. Οι κυβερνήσεις και πρώτη η γερμανική, δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής που έχει υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη την πράξεών τους».

Για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: «Δεν έχουν όλες οι κυβερνήσεις την απαραίτητη βούληση για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Είναι απαραίτητο, πάντως, να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, να αναθεωρηθούν οι συνθήκες».

Για το ρόλο των φιλοσόφων: «Οι φιλόσοφοι γράφουν βιβλία και διδάσκουν. Ισως θα μπορούσαν να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους καταθέτοντας τις απόψεις τους στον Τύπο. Αυτό που μπορούν να κάνουν πάντως είναι να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιληφθούν καλύτερα τον σύγχρονο τρόπο ζωής».

Για την μετανάστευση: «Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστεί αυτό το βάρος. Κι εμείς οι πολίτες θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανεκτικοί».

Για το κλείσιμο της  ΕΡΤ: «Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, έχω διαβάσει κάποια πράγματα στις εφημερίδες. Ήταν μια ενέργεια του Έλληνα πρωθυπουργού, που τουλάχιστον μοιάζει με πολιτική πράξη απελπισίας. Αλλά, πάντως, η απόφαση έχει εφαρμοστεί» δήλωσε ο Γερμανός φιλόσοφος και διανοητής Γιούργκεν Χάμπερμας, ερωτηθείς για το κλείσιμο της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Ξεπέρασαν τις 8.000 οι αιτήσεις για τη Δημόσια Τηλεόραση

Φωτογράφος: Συμέλα Παντζαρτζή