Deal δισεκατομμυρίων μεταξύ Κίνας και Αργεντινής

Deal δισεκατομμυρίων μεταξύ Κίνας και Αργεντινής

Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αργεντινή και υπογραφές νέων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιείται η επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Αργεντινή, την οποία ο Κινέζος αξιωματούχος επισκέπτεται λίγες ημέρες μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου των BRICS που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία.

Ο Σι Τζινπίνγκ και η ομόλογός του της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία κάνουν λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων των δύο πλευρών σε στρατηγικό επίπεδο, καθώς και μία σειρά επιχειρηματικών συμφωνικών.

 

Η μεγαλύτερη από αυτές τις συμφωνίες αφορά τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 4,7 δισ. δολαρίων από την China Development Bank για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1.740 MW, έργα που έχουν αναλάβει η κινεζική China Gezhouba Group και η αργεντίνικη Electroingenieria.

Μεταξύ των deals, συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, ξεχωρίζει και η συμφωνία για χρηματοδότηση με 2,1 δισ. δολάρια -από την China Development Bank- της κατασκευής σιδηροδρομικών υποδομών με τις οποίες θα διευκολύνεται η μεταφορά της αγροτικής παραγωγής της Αργεντινής προς τα λιμάνια της χώρας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην υπογραφή συμφωνίας swap τριετούς διάρκειας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών, ύψους 11 δισ. δολαρίων, η οποία θα επιτρέπει στην Αργεντινή να χρηματοδοτεί, σε κινεζικό νόμισμα, τις εισαγωγές της από την Κίνα.

Διαβάστε ακόμη:

Ελικόπτερα στην Κίνα: Μια αγορά 50 δισ. ευρώ

Συμφωνίες εκατ. δολαρίων υπογράφει η Μέρκελ στην Κίνα

To αντίπαλο δέος σε Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ