Διαψεύδει η Volkswagen τα περί απόλυσης του CEO της

Διαψεύδει η Volkswagen τα περί απόλυσης του CEO της
FILE - In this May 23, 2011 file photo Martin Winterkorn, CEO of Volkswagen, participates in a news conference at New York's Museum of Modern Art. Winterkorn promised full cooperation with the government following the company's admission it rigged nearly a half million cars to defeat U.S. smog tests. (AP Photo/Richard Drew)

Δημοσιεύματα φέρνουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της αυτοκινητοβιομηχανίας με το ένα πόδι εκτός εταιρείας.

Η Volkswagen θα αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλο Μάρτιν Βίντερκορν, ανέφερε σήμερα γερμανική εφημερίδα, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους εκπομπής ρύπων παραποιώντας τις σχετικές μετρήσεις και έκανε γνωστό ότι θα μπορούσε να επηρεαστούν παγκοσμίως 11 εκατομμύρια από τα οχήματα της.

Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από το εποπτικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, είπε ότι ο Βίντερκορν θα αντικατασταθεί από τον Ματίας Μίλερ, τον επικεφαλής της μονάδας της Porsche.

Εκπρόσωπος της Volkswagen χαρακτήρισε το δημοσίευμα «γελοίο». Εκπρόσωπος της Porsche είπε ότι ο Μίλερ ήταν επί του παρόντος στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Volkswagen στα κεντρικά της γραφεία.

Παρέμβαση Μέρκελ για το θέμα
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από την Volkswagen «πλήρη διαφάνεια» και γρήγορες εξηγήσεις, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε πως έλεγε ψέματα για το επίπεδο των εκπομπών ρύπων ορισμένων από τα αυτοκίνητά της.

«Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, το θέμα είναι τώρα να επιδειχθεί πλήρης διαφάνεια, να ξεκαθαρίσει ολόκληρη η υπόθεση», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος υπογράμμισε πως ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ βρίσκεται «σε στενή επαφή» με τον όμιλο του Βόλφσμπουργκ (βόρεια Γερμανία), που ήταν μέχρι τώρα ένα καύχημα της γερμανικής βιομηχανίας.

Ο Ντόμπριντ είχε από χθες συνομιλίες με τον επικεφαλης της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν, ο οποίος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο. «Ο υπουργός Μεταφορών βρίσκεται σε στενή επαφή με την εταιρεία, την Volkswagen. Και ελπίζω ότι τα γεγονότα θα τεθούν στο τραπέζι το συντομότερο δυνατόν», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.