Eυρωπαϊκές πηγές: Πολύ κοντά Ελλάδα – θεσμοί για τους πλειστηριασμούς

Eυρωπαϊκές πηγές: Πολύ κοντά Ελλάδα – θεσμοί για τους πλειστηριασμούς
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos attends a central committee of leftist Syriza party in Athens, July 30, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras on Thursday called for his Syriza party to hold an emergency congress next month to overcome divisions but said a snap party referendum would be acceptable if leftist dissenters wanted a quicker solution. REUTERS/Yiannis Kourtoglou - RTX1ME7L

Τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αναμένουν οι δανειστές για την απόφαση της εκταμίευσης.

Τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων, αναμένουν οι δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση. Αυτό ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών έχουν έλθει πολύ κοντά, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα.

Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα

Όσον αφορά την αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Διευκρίνησαν επίσης, ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας. Δεν απέκλειαν, τέλος, το ενδεχόμενο να συγκληθεί δεύτερο EWG, ενδεχομένως την Πέμπτη, το οποίο θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ