Έλον Μασκ: Πώς η έλλειψη τσιπ προκαλεί τον ίδιο πανικό όπως το… χαρτί τουαλέτας

Έλον Μασκ: Πώς η έλλειψη τσιπ προκαλεί τον ίδιο πανικό όπως το… χαρτί τουαλέτας
epa08042640 Tesla and SpaceX CEO Elon Musk leaves after the first day of a trial against British diver Vernon Unsworth at the United States Courthouse in Los Angeles, California, USA, 03 December 2019. Unsworth has taken Musk to court on the grounds of defamation after Musk accused him of being a pedophile during the rescue of 13 people from a flooded Thai cave in July 2018. EPA/CHRISTIAN MONTERROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Tesla αυξάνει τις τιμές των οχημάτων λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι η έλλειψη μικροτσιπ προκαλεί φθορές στην αλυσίδα εφοδιασμού τραυματίζοντας τη παραγωγή της Tesla. και κατηγόρησε τις εταιρείες που παραγγέλνουν περισσότερα μικροτσιπ από ό, τι χρειάζονται, πως μοιάζουν με τους καταναλωτές που έσπευσαν να αγοράσουν βουνά από χαρτί τουαλέτας στις πρώτες μέρες της πανδημίας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αλυσίδα εφοδιασμού, ειδικά τα τσιπ. Ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Telsa. «Ο φόβος της εξάντλησης μικροτσιπ προκαλεί υπερ-παραγγελίες από κάθε εταιρεία – όπως συμβαίνει με την έλλειψη στο χαρτί υγείας, αλλά σε επική κλίμακα.

Ο 49χρονος Μασκ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεκονφερανς για τα κέρδη 1ου τριμήνου της Tesla τον Απρίλιο ότι η έλλειψη μικροτσιπ ήταν «τεράστιο πρόβλημα» και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που είχε αντιμετωπίσει ποτέ η εταιρεία.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία συμβούλων AlixPartners εκτιμούσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χάσουν περίπου 110 δισ. δολάρια πωλήσεις φέτος λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, σχεδόν διπλάσιο ποσό από προηγούμενη εκτίμηση.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή μονάδων τσιπ κατά 60% φέτος για να ανακουφίσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι εταιρείες μικροτσιπ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές ανταλλακτικών έχουν προειδοποιήσει ότι οι προμήθειες μικροτσιπ θα παραμείνουν «σφιχτές» μέχρι το επόμενο έτος.

Η Tesla αυξάνει τις τιμές των οχημάτων λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, έγραψε ο Μασκ στο Twitter νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν απογυμνώσει τμήματα στα οχήματα που παράγουν, όπως συστήματα πλοήγησης και καθρέφτες παρακολούθησης τυφλών σημείων λόγω της έλλειψης μκροτσιπ.