Έντονες αντιδράσεις των θεσμών και για τις 120 δόσεις και σκληρό πόκερ…για τα κόκκινα δάνεια

Έντονες αντιδράσεις των θεσμών και για τις 120 δόσεις και σκληρό πόκερ…για τα κόκκινα δάνεια
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα Τρίτη 5 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Πολιτική λύση θα αναζητήσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα κόκκινα δάνεια.

Έντονες επιφυλάξεις διατυπώνουν πηγές των Βρυξελλών για το θέμα της νέας ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η ένσταση των εν λόγω πηγών είναι ότι με τη ρύθμιση αυτή υπονομεύεται η κουλτούρα πληρωμών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η ρύθμιση των 120 δόσεων θα κατατίθεντο ως πρόταση στις Βρυξέλλες έως τα μέσα Μαρτίου. Και τούτο με τη λογική ότι έως τότε θα έχει βρεθεί λύση στο θέμα του νέου νόμου Κατσέλη. Οι νέες αυτές διατάξεις θα τεθούν προς διαβούλευση με τους θεσμούς και θα κατατεθούν στη Βουλή προς θέσπιση αμέσως μετά τη συμφωνία για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Η μεν ρύθμιση για τα χρέη στην Εφορία θα είναι περιορισμένου εύρους οφειλετών και χρόνου εφαρμογής (τρίμηνη διάρκεια υποβολής αιτήσεων) και ενδεχομένως να προβλέπει και λιγότερες από 120 μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το ύψος του εισοδήματος του κάθε οφειλέτη,καθώς οι έχοντες υψηλό εισόδημα θα τυγχάνουν λιγότερων δόσεων από ότι οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Η ρύθμιση θα προβλέπει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν πιθανότατα μέχρι στα τέλη του 2018,με την υποχρέωση όμως ότι εντός του 2019 οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες ήταν συνεπείς στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του έτους.

Τα κέρδη για όσους υπαχθούν, εκτός των πολλών δόσεων αποπληρωμής των χρεών, θα είναι και η διαγραφή έως 85% των προσαυξήσεων.

«Ανοιχτή» η ρύθμιση για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Από την άλλη η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία θα είναι πιο «ανοιχτή» στους οφειλέτες μιας και δεν θα προβλέπει εισοδηματικά η περιουσιακά κριτήρια.

Η ρύθμιση θα είναι έως 120 δόσεις, ενώ για όσους, εν ενεργεία η έχοντες κλείσει τα βιβλία, αυτοαπασχολούμενους (ελεύθεροι επαγγελματίες,επιτηδευματίες,αγρότες ) υπαχθούν σε αυτή το κέρδος θα είναι διπλό. Αφενός μεν διότι η βασική οφειλή των εισφορών θα επανυπολογιστεί με το νόμο Κατρούγκαλου και άρα θα μειωθεί έως 60%,ενώ έως 85% θα διαγραφούν οι προσαυξήσεις.

Στην ρύθμιση εκτός των αυτοαπασχολούμενων θα μπορούν να υπαχθούν και εργοδότες με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ.

Οι εργοδότες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις εργοδοτικές οφειλές σε αρκετές δόσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων από 85%-100%.

Η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων θα ισχύσει μόνον στην περίπτωση που η οι εργοδοτικές οφειλές εξοφληθούν όχι σε δόσεις αλλά εφάπαξ και στο σύνολό τους.

Σκληρό πόκερ για τα κόκκινα δάνεια

Χθες το Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδίασε ανακοινώνοντας ότι αύριο Παρασκευή θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας (σ.σ. ο νέος νόμος Κατσέλη). Μπορεί οι Βρυξέλλες να δηλώνουν ότι είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης της, ωστόσο αυτή η «ενημέρωση» είχε μάλλον διπλωματικό χαρακτήρα. Μέχρι τις 5 Απριλίου που θα γίνει το Eurogroup, το κείμενο θα βρίσκεται σε διαβούλευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν προκειμένου να καταλήξουν στην τελική λύση.

Ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει πολιτική λύση σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς τα κλιμάκια των τεχνοκρατών που ασχολούνται με το θέμα εμφανίζονται επιφυλακτικά με τη λύση που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι η λύση που προτείνει η κυβέρνηση και για τα κόκκινα δάνεια αλλά και για τις 120 δόσεις είναι η πλέον ενδεδειγμένη καθώς αυτή γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας: «Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος που έχει σε στεγαστικό δάνειο ενώ παράλληλα θα βοηθήσουμε και τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια».

Και πρόσθεσε: «Ακούμε τις απόψεις των θεσμών (τι λένε, αν έχουν καλύτερες ιδέες από εμάς) αλλά συγχρόνως διατηρούμε την διακριτική μας ικανότητα να διαφωνήσουμε σε ένα δύο τρία σημεία εάν θεωρήσουμε ότι εμείς έχουμε καλύτερες απόψεις, ότι ξέρουμε καλύτερα για παράδειγμα, την αγορά ακινήτωνστην Ελλάδα απ’ όσο την ξέρουν αυτοί».