Αισιοδοξία και παζάρι ως την τελευταία στιγμή

Αισιοδοξία και παζάρι ως την τελευταία στιγμή
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Το Euroworking Group της Παρασκευής θα δείξει εάν ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πλησιάζει.

Στο έκτακτο Euroworking Group της Παρασκευής θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους κυβέρνηση και θεσμοί, με τους Ευρωπαίους, πάντως, να είναι πλέον πολύ κοντά στη συμφωνία με την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον στο κομμάτι των δημοσιονομικών και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν έως το 2018, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Ντέκλαν Κοστέλο, και οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, που βρέθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα στην Αθήνα, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για λύση εντός του Απριλίου, υποστηρίζοντας πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανοίξει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και η χαλάρωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ, καθώς και η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

“Αγκάθι”, πάντως παραμένει το θέμα των κόκκινων δανείων, στο οποίο αναμένεται να επιμείνουν πολύ κατά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, τόσο οι εκπρόσωποι αρκετών υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, όσο και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στο κουαρτέτο.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει το θέμα να μείνει εκτός αξιολόγησης ή με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσει μια παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, οι δανειστές φαίνεται να επιμένουν στο ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης και δεν μπορεί να αποσπαστεί και να μεταφερθεί για τη δεύτερη. Πηγές των δανειστών, μάλιστα, εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις θέσεις τους για απελευθέρωση πλειστηριασμών και πωλήσεων όλων των δανείων, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μια ελάχιστη προστασία για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες πρώτης κατοικίας, ιδιαίτερα χαμηλής αξίας.