ΕΤΕ: Ζημιές 28 εκατ. ευρώ σε λειτουργικό επίπεδο

ΕΤΕ: Ζημιές 28 εκατ. ευρώ σε λειτουργικό επίπεδο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τράπεζα εμφανίζει αύξηση 6% στα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 418 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της λειτουργικής προ προβλέψεων κερδοφορίας της τάξης του 5,4% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα στο α’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της περιστολής των δαπανών.

Την ίδια στιγμή ο όμιλος κατέγραψε αύξηση οργανικών εσόδων κατά 4,7% σε ετήσια βάση, με τα οργανικά προ-προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται κατά 6.0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενα σε €418 εκατ.

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων τριμήνου της ΕΤΕ έχουν ως εξής:

Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες

– Δάνεια προς καταθέσεις στο 104% σε επίπεδο Ομίλου και 95% στην Ελλάδα

– Τρέχουσα δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας ύψους €12 δισ. από το Ευρωσύστημα

– Μείωση του ρυθμού εκροής καταθέσεων στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο.

– Αύξηση καταθέσεων στη Τουρκία κατά 3% σε τριμηνιαία βάση

Η κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε στο 61.0% σε επίπεδο Ομίλου

-Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 24.3% στον Όμιλο και 32.0% στην Ελλάδα.

-Το ποσοστό κάλυψης εγχώριων επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε κατά 50μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο 60.7%

– Η δημιουργία νέων εγχώριων επισφαλειών ανήλθε σε €336 εκατ. κυρίως λόγω της μείωσης των ρυθμίσεων (μείωση 35% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Παρά τις αυξημένες προβλέψεις ο Όμιλος κατέγραψε ζημιές μόλις €28 εκατ. σε λειτουργικό επίπεδο

– Στην Ελλάδα η λειτουργική προ-προβλέψεων κερδοφορία αυξήθηκε κατά 5.4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της περιστολής των δαπανών

– Αύξηση οργανικών εσόδων Ομίλου κατά 4.7% σε ετήσια βάση, με τα οργανικά προ-προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται κατά 6.0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενα σε €418 εκατ.

– Ο Όμιλος κατέγραψε συνολικές ζημιές €159 εκατ. ενσωματώνοντας εγχώριες ζημίες από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους €112 εκατ.

– Αύξηση των υπολοίπων του δανειακού χαρτοφυλακίου τόσο στην Ελλάδα (+1.7% σε τριμηνιαία βάση) όσο και σε επίπεδο Ομίλου (+2.6% σε τριμηνιαία βάση)

Επαρκής κεφαλαιακή θέση

-Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 στο 12.1%

– Με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ το 2024 (Οδηγία CRD IV), ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 8.7%

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε: “Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν κυρίως την ρευστότητα αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ επωφελείται από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου που έχουν σημειώσει σχετική ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καταθέσεων. Η ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί τρέχον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερο της μονάδας . Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα ενέχυρα προς το Ευρωσύστημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% των εγχώριων καταθέσεων. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών αυξήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις πρόσκαιρες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας. Η διενέργεια υψηλότερων προβλέψεων κατά το α’ τρίμηνο όχι μόνο κάλυψε πλήρως την αύξηση αυτή, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων που πλέον ανέρχεται σε 61%.