Εθνική Τράπεζα: Στα 421 εκατ. τα κέρδη προ προβλέψεων το β΄ τρίμηνο

Εθνική Τράπεζα: Στα 421 εκατ. τα κέρδη προ προβλέψεων το β΄ τρίμηνο

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

H Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη προ προβλέψεων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 421 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρά την περαιτέρω δυσμενή πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Τουρκικής Λίρας. Το περιθώριο κερδών προ προβλέψεων διαμορφώθηκε στις 269 μ.β.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι:

– Τα καθαρά έσοδα του Ομίλου από τόκους παρουσίασαν ανθεκτικότητα και διαμορφώθηκαν στα €750 εκατ. (-3,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), παρά την αυξημένη εξάρτηση των εγχώριων δραστηριοτήτων από το μηχανισμό ELA και την περαιτέρω υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας κατά το Β΄ τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Τουρκία ενισχύθηκαν εντυπωσιακά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8,3% σε όρους Τουρκικής Λίρας (2,2% σε όρους Ευρώ)

– Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ενισχυμένα από τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε €972 εκατ. κατά το Β΄ τρίμηνο (+10,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

– Τα λειτουργικά έξοδα του Ομίλου ανήλθαν σε €552 εκατ. (+5,2% έναντι του προηγούμενου τριμήνου), με το δείκτη αποτελεσματικότητας (δαπάνες προς έσοδα) να διαμορφώνεται στο 57%. Στην Ελλάδα, τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε €256 εκατ. (+1,7% σε τριμηνιαία βάση), ενώ οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση 90+ ημερών σε επίπεδο Ομίλου σημείωσε σημαντική μείωση στα €133 εκατ. κατά το Β΄ τρίμηνο έναντι €477 εκατ. κατά το Α΄ τρίμηνο του έτους. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση 90+ ημερών διαμορφώθηκε στα €41 εκατ. έναντι €336 εκατ. στο Α΄ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των μέτρων αναδιάρθρωσης που αρχίζουν και αποδίδουν.

– Σε επίπεδο Ομίλου, ο δείκτης καθυστερήσεων 90+ διαμορφώθηκε στο 24,6% από 24,3% κατά το Α΄ τρίμηνο. Στην Ελλάδα, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια άνω των 90 ημερών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 32,1% από 32,0%, ως αποτέλεσμα της συγκράτησης των επισφαλειών στον τομέα της λιανικής τραπεζικής (€142 έναντι €377 εκατ. κατά το Α΄ τρίμηνο του 2015)
Παρά τις εκροές καταθέσεων και κατά το Β΄ τρίμηνο η ΕΤΕ διατηρεί το χαμηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεις στον κλάδο

– Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε €55,7 δισ. αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ τριμήνου που κορυφώθηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι εκροές εγχώριων καταθέσεων επιβραδύνθηκαν σε €3,6 δισ. από €4,8 δισ. κατά το Α΄ τρίμηνο. Μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τη σταδιακή και συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η τάση αναστράφηκε και η μεταβολή των καταθέσεων κινήθηκε σε θετικό ρυθμό κατά το Γ΄ τρίμηνο

– Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα αυξήθηκε σε €27,6 δισ. στα τέλη Ιουνίου (ELA: €17,6 δισ.) από €23,6 δισ. το Μάρτιο, ωστόσο παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Στο τέλος του Γ΄ τριμήνου, η άντληση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα μειώθηκε σε €25,6 δισ. (ELA: €15,6 δισ.), με την ΕΤΕ να διατηρεί απόθεμα εγγυήσεων αποδεκτών από το μηχανισμό ELA με δυνατότητα παροχής επιπλέον ρευστότητας ύψους περίπου €8,0 δισ.

– Τα υπόλοιπα χορηγήσεων του Ομίλου υποχώρησαν κατά 0,9% έναντι του προηγούμενου τριμήνου στα €73.3 δισ. λόγω της υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας. Συγκεκριμένα τα δάνεια στην Ελλάδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα €45,8 δισ., ενώ στην Τουρκία, οι συνολικές χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αντικατοπτρίζοντας το θετικό πιστωτικό περιβάλλον.