Finloup: Η εφαρμογή που βάζει τέλος στη «λούπα του δανεισμού» και κάνει τις αγορές μας πιο εύκολες

Finloup: Η εφαρμογή που βάζει τέλος στη «λούπα του δανεισμού» και κάνει τις αγορές μας πιο εύκολες
Finloup logo Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Οι ιδρυτές της Finloup μιλούν στο Fortune Greece για το πώς δίνουν τη δυνατότητα στον έμπορο να πουλάει προϊόντα ή υπηρεσίες τώρα και να πληρώνεται με άτοκες δόσεις (buy now, pay later).

Πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί σε μία κατάσταση όπου χρειάζεται να αγοράσουν κάτι χωρίς να έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές που έχει ο καταναλωτής σε μία τέτοια περίπτωση;

Σύμφωνα με στοιχεία της World Bank Group, μόνο το 13% των Ελλήνων άνω των 25 ετών έχουν πιστωτική κάρτα.

Η Finloup είναι μία εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα στον έμπορο να πουλάει προϊόντα ή υπηρεσίες τώρα και να πληρώνεται με άτοκες δόσεις (buy now, pay later). Στην περίπτωση αυτή, ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να έχει πιστωτική κάρτα ή να λαμβάνει δάνειο από τράπεζα.

H Finloup ιδρύθηκε το 2020 από τους Αντώνη Πρέντζα, Μάριο Νούτσο, Κυριάκο Γεωργίου και Στέλιο Γασπαρινάτο και αξιοποιεί την ανοιχτή τραπεζική (open banking) προκειμένου να εκτιμήσει την φερεγγυότητα του καταναλωτή και να του επιτρέψει να αυξήσει την αγοραστική του δύναμη, πάντα μετά την συγκατάθεσή του. Σημαντικά κριτήρια αξιολόγησης είναι το εισόδημά του, η συνέπεια στις πληρωμές των υποχρεώσεών του και οι αποταμιεύσεις του.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να γίνει ο Νο1 πάροχος πλάνων δόσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η Finloup έχει βραβευτεί από μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, όπως Eurobank, Alpha Bank και Visa, λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια και εμπιστευτικότητα και η υπηρεσία της είναι σύννομη με όλους τους απαιτούμενους κανονισμούς (PSD2, PCI DSS Level 1, GDPR). Στόχος της είναι οι ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευχρηστία και στην ικανοποίηση του πελάτη», λένε στο Fortune Greece οι ιδρυτές της εταιρείας.

Η Finloup δίνει ένα plugin στον έμπορο το οποίο εγκαθιστά στο ηλεκτρονικό κατάστημά του, ενώ από εκεί και έπειτα δεν απαιτείται καμία άλλη ενέργεια από την πλευρά του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να προσφέρει έναν ακόμα τρόπο πληρωμής στους πελάτες του.

Ο καταναλωτής επιλέγει τη Finloup στο checkout του e-shop, ακολουθεί μία εύκολη και σύντομη διαδικασία αξιολόγησης και πληρώνει την πρώτη δόση με τη χρεωστική του κάρτα. Η εταιρεία αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα και δεν απαιτείται καμία άλλη ενέργεια από τον καταναλωτή.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Finloup έναντι του ανταγωνισμού

Η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα άτοκων δόσεων σε όλους όσοι έχουν online banking. Δεν χρειάζεται κάποιο δανειακό χρηματοοικονομικό προϊόν, όπως είναι η πιστωτική κάρτα ή καταναλωτικό δάνειο (γνωστό και ως πλάνο δόσεων). Αυτό επιτρέπει στους εμπόρους να πωλούν με δόσεις σε ένα πελατολόγιο που μέχρι τώρα δεν είχε πρόσβαση σε δανεισμό, επιτυγχάνοντας μέχρι και 40% αύξηση στη μέση απόδειξη.

Για τους καταναλωτές, οι δόσεις είναι πραγματικά άτοκες, χωρίς κρυφές χρεώσεις, συνδρομή ή άλλα έξοδα.

«Πληρωνόμαστε από τον έμπορο ένα ποσοστό της αξίας των προϊόντων που πουλάει μέσω της Finloup. Εφαρμόζουμε μηδενική χρέωση τόσο για την εγκατάσταση του λογισμικού όσο και για την υποστήριξη των άτοκων δόσεων Finloup στο e-shop του εμπόρου. Ο έμπορος πληρώνει μόνο όταν κερδίζει χρήματα, όταν δηλαδή πραγματοποιείται μία πώληση με άτοκες δόσεις Finloup. Ουσιαστικά, ενσωματώνει μία καινοτόμο μέθοδο πληρωμής χωρίς κανένα ρίσκο. Για τον καταναλωτή δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση: μηδέν τόκος και μηδέν έξοδα», επισημαίνουν οι ιδρυτές της εταιρείας.

Η Finloup έχει λάβει χρηματοδότηση από μία εξαιρετική ομάδα επενδυτών, όπως η Nicky Goulimis, co-founder της Nova Credit. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ο νέος γύρος χρηματοδότησης pre-seed στον οποίο συμμετέχουν δύο θεσμικοί επενδυτές, ένα ίδρυμα πληρωμών, ενώ συμμετέχουν και angel investors που πίστεψαν στο όραμά της από την αρχή.

Ένα από τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Finloup είναι η τεχνολογική της υπεροχή. Χάρη στον αλγόριθμο αξιολόγησης που έχουν αναπτύξει και την πλούσια πληροφορία που επεξεργάζονται μέσω της ανοιχτής τραπεζικής, η εταιρεία είναι σε θέση να προβλέπει πόσο πιθανό είναι να αθετήσει κάποιος το Πλάνο Δόσεων που έχει λάβει. «Ως Finloup πάμε και ένα βήμα παραπέρα: δίνουμε έμφαση στον υπεύθυνο δανεισμό και ενθαρρύνουμε την αγορά προϊόντων μόνο για τους καταναλωτές που μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή χωρίς να πιεστούν οικονομικά».

Από την δραστηριότητά της μέχρι σήμερα η εταιρεία βλέπει ότι η λύση της υιοθετείται πάρα πολύ από elder Gen Z και Millennials. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι στις συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες παρατηρείται πολύ μικρό ποσοστό κατοχής πιστωτικών καρτών, περιορισμένη αγοραστική δύναμη, και εξοικείωση με νέες τεχνολογίες.