Φορολογικές δηλώσεις: «Κλειδί» το ΙΒΑΝ για την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών επιστροφών φόρου

Φορολογικές δηλώσεις: «Κλειδί» το ΙΒΑΝ για την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών επιστροφών φόρου
Photo: pixabay.com
Η αναφορά του IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του φορολογούμενου γίνεται υποχρεωτική.

Με το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού ως “κλειδί”, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στοχεύει να επιλύσει το σημαντικό πρόβλημα των εκκρεμών επιστροφών φόρου ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά σε περίπου 190.000 φορολογούμενους. Αυτοί οι φορολογούμενοι, για διάφορους λόγους, φαίνεται να μην έχουν αναζητήσει τα κεφάλαιά τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το τρέχον έτος, η αναφορά του IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του φορολογούμενου είναι υποχρεωτική για την αποδοχή της φορολογικής δήλωσής του. Χωρίς την καταχώριση του IBAN, το σύστημα αυτόματα εκδίδει μήνυμα που ενημερώνει το φορολογούμενο για απουσία ή λανθασμένη καταχώριση του τραπεζικού του λογαριασμού, αποκλείοντας την υποβολή της φορολογικής δήλωσής του.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει ως στόχο την επίλυση της εκκρεμότητας, επιτρέποντας την πίστωση του συνολικού ποσού των 85 εκατομμυρίων ευρώ σε 190.000 φορολογούμενους που παρέλειψαν να δηλώσουν το IBAN τους. Παράλληλα, η έλλειψη αυτής της καταχώρισης προκαλεί τεχνικά εμπόδια στη διαδικασία αυτόματης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 1,3 εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων από την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις 1,3 εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων θα υποβληθούν αυτόματα στις 2 Ιουλίου από την ΑΑΔΕ. Εάν κατά το διάστημα αυτό οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν επιλύσουν πιθανά σφάλματα στα προσυμπληρωμένα στοιχεία, η εφορία θα υποβάλει μόνη της τη δήλωση στο σύστημα. Επίσης, οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία και να υποβάλουν εγκαίρως τις δηλώσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την περίοδο, η ΑΑΔΕ αναπτύσσει προσπάθειες για τον εντοπισμό των μισθωτών και συνταξιούχων που δεν έχουν δηλώσει το IBAN τους, εξετάζοντας πιθανές εξαιρέσεις για την αυτόματη υποβολή σε περιπτώσεις συνταξιούχων άνω των 70 ετών.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ για να διευκολυνθούν οι επιστροφές φόρων από το τρέχον έτος:

Η καταχώριση του IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE γίνεται υποχρεωτική για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που δεν έχουν δηλώσει IBAN πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Επίσης, η καταχώριση του IBAN γίνεται υποχρεωτική για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει IBAN και έχουν δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Παράλληλα, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:

– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
– Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ/ΚΕΒΕΙΣ.
– Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: