Γερμανικές εκλογές 2017: Το αποτέλεσμα το ξέρουμε, την κυβέρνηση όχι

Γερμανικές εκλογές 2017: Το αποτέλεσμα το ξέρουμε, την κυβέρνηση όχι

Ένας μήνας για τις εκλογές στη Γερμανία: Η επικράτηση της Μέρκελ, η θέση του Σόιμπλε, το «χαστούκι» του Ερντογάν. Πώς θα επηρεαστεί  η Ελλάδα. 

Δεν απέμεινε παρά ένας μήνας για τις γερμανικές εκλογές με τις οποίες θα ολοκληρωθεί και ο κύκλος των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Προηγήθηκαν οι εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία που ήταν προγραμματισμένες και μια αιφνίδια προσφυγή στην κάλπη για τη Μεγάλη Βρετανία, που δεν είχε βέβαια το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η Τερέζα Μέι. Οι πολίτες της γηραιάς ηπείρου έδειξαν σε γενικές γραμμές ψυχραιμία και χαμηλή πρόθεση ανάληψης ρίσκου- ίσως γιατί το παράδειγμα των ΗΠΑ με την τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο οβάλ γραφείο λειτούργησε αποτρεπτικά.

Στη Γερμανία, το αποτέλεσμα λίγο έως πολύ έχει κριθεί. Όσο και να είναι το περιθώριο ενός δημοσκοπικού λάθους, η διαφορά μεταξύ των κομμάτων των Μέρκελ και Σουλτς είναι σύμφωνα με τις «σφυγμομετρήσεις» της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο. Η Άνγκελα Μέρκελ ως «μαέστρος» του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/ CSU) φαίνεται πως θα επικρατήσει στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και αυτό διότι οι Γερμανοί πολίτες, «επαναπαύονται» στην ιδέα μιας Καγκελαρίας υπό τη Μέρκελ, δεν προτίθενται να μπουν στη διαδικασία να ασχοληθούν στην καθημερινότητά τους με την πολιτική, αλλά επιθυμούν να ασχοληθεί η πολιτική (ηγεσία) με εκείνους.

Επίσης, ο Σούλτς δεν έχει το «άστρο» του Μακρόν. Μπορεί η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την Άνοιξη να έτυχε ευρείας αποδοχής, ωστόσο δεν άργησε να αποδειχτεί πώς επρόκειτο για έναν πρόσκαιρο «ενθουσιασμό» (το φαινόμενο «φούσκα» δεν αφορά μόνο την οικονομική), με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να σημειώνει από τότε χαμηλές «πτήσεις» στις περιφερειακές εκλογές των κρατιδίων (Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν, Ρηνανία- Βεστφαλία) και στις δημοσκοπήσεις.

Και πρακτικά, δεν περιμένουμε εκπλήξεις

‘Ενας ακόμη λόγος που δεν περιμένουμε εκπλήξεις σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι οι Γερμανοί, δεν είναι ένας λαός- αστάθμητος παράγοντας. Το έχει δείξει η σύγχρονη πολιτική ιστορία τους, το αποδεικνύουν και οι αντιδράσεις τους στη διάρκεια της φετινής κούρσας για την Καγκελαρία. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι οι υποψήφιοι είναι “δοκιμασμένες συνταγές”, έχουν σαφή προγράμματα και συγκεκριμένες θέσεις και δεσμεύσεις. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες και βιομήχανοι δεν θέλουν με τίποτα τα πολιτικά ζητήματα να εισχωρήσουν στις επιχειρήσεις τους, να γίνουν «θέμα» ανάμεσα στους εργαζομένους τους και σίγουρα δεν επιθυμούν με τίποτα μια αποσταθεροποίηση που θα επηρεάσει την «πειθαρχημένη» δουλειά τους.

Είναι πολλά τα λεφτά

Όσον αφορά τις προεκλογικές εκστρατείες, Μέρκελ και Ζέεχοφερ έχουν συγκεντρώσει περισσότερους χορηγούς και άρα διέθεσαν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με αυτά του SPD. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Μάρτιν Σούλτς φτάνει τα 24 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που το CDU έχει ανακοινώσει δαπάνες 20 εκατ. ευρώ ενώ για το CSU υπολογίζεται ότι χορηγήθηκαν περί τα 9 εκατ. ευρώ. Ναι, πέντε εκατομμύρια, κάνουν διαφορά.

Τώρα, στη λίστα των μεγάλων χορηγιών συναντά κανείς μεταξύ άλλων τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η οικογένεια μεγαλομετόχων της BMW Κβαντ διέθεσε από 100.000 ευρώ στο CDU . Η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler ήταν με 100.000 ευρώ ο μοναδικός μεγάλος χορηγός του SPD. Η Daimler διέθεσε πάντως ακριβώς το ίδιο ποσό και στο CDU. Η μόνη χορηγία ύψους 100.000 ευρώ προς τους Πράσινους δόθηκε από τον Γερμανό επιχειρηματία Φρανκ Χάνζεν.

Τουρικική μειονότητα και το «χαστούκι» του Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους της Γερμανίας να δώσουν ένα «χαστούκι» στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία (την κεντροδεξιά ένωση CDU/CSU και το κεντροαριστερό SPD), καθώς και στους Πράσινους στις βουλευτικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας παρότρυνση που έχει ήδη προκαλέσει την οργή του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας, την οποία εκφώνησε ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ζήτησε από τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα κόμματα «που είναι εχθροί της Τουρκίας».

«Να είστε με εκείνους που είναι καλοπροαίρετοι με την Τουρκία. Δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για μικρά κόμματα, δώστε τους την ψήφο σας. Θα αποκτήσουν αργότερα μεγαλύτερη σημασία», επισήμανε.

«Κατά τη γνώμη μου, σε εκείνους που επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία αξίζει ένα χαστούκι σε αυτές τις εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει υπέρ ποιων κομμάτων καλεί τους Τούρκους να ψηφίσουν.

Η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς ήταν άμεση, με τους δυο ηγέτες να καταδικάζουν κάθε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν” είχε δηλώσει η Μέρκελ. Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι “δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους τούρκου προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές”. Και απευθυνόμενος στους Τούρκους της Γερμανίας ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία πρόσθεσε: “Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία”.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ασκεί δριμεία κριτική στον Πρόεδρο της Τουρκίας με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε, η σύζυγός του να δέχεται απειλητικά μηνύματα. Νωρίτερα ο Ερντογάν εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του Γκάμπριελ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ποιος είστε εσείς, για να απευθύνεστε στον Πρόεδρο της Τουρκίας; Να γνωρίζετε τα όριά σας! Πόσο καιρό βρίσκεστε στην πολιτική;».

Στο σενάριο νίκης για τη Μέρκελ: Πιθανοί συνασπισμοί

Η Άνγκελα Μέρκελ,  έχει τέσσερις επιλογές για την οικοδόμηση ενός συνασπισμού.

Η πρώτη θα είναι η συμμαχία της με τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες, που φαίνεται ότι θα επιστρέψουν θριαμβευτικά στην Μπούντεσταγκ μετά την αποτυχία τους να ξεπεράσουν το όριο του 5% στις εκλογές του 2013. Μια άλλη επιλογή, που θα είναι η πρώτη στην ιστορία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, είναι μια συμμαχία με τους Πράσινους. Η Μέρκελ ίσως να χρειαστεί την υποστήριξη τόσο των Ελεύθερων Δημοκρατών όσο και των Πράσινων, κάτι που θα είναι προβληματικό με δεδομένες τις ιδεολογικές διαφορές τους. Η τέταρτη επιλογή, είναι η συνταγή του σημερινού σκηνικού, δηλαδή του Μεγάλου Συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης: 13 απίστευτα πράγματα που δεν γνωρίζετε για την Άνγκελα Μέρκελ

Οι Πράσινοι ή οι Σοσιαλδημοκράτες θα ήταν οι πιο φιλοευρωπαίοι εταίροι και ακόμη και αν βρεθούν στην αντιπολίτευση, θα βοηθήσουν κατά πάσα πιθανότητα τη Μέρκελ να προωθήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, σχολιάζει πρόσφατα η Deutsche Welle.

Το «στέμμα» της δημοφιλίας

Η πτώση που σημειώνει η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ είναι αξιοπρόσεκτη μιας οι μετρήσεις δείχνουν ότι χάνει 10 μονάδες υποχωρώντας από το 69% στο 59%. Η θέση του δημοφιλέστερου πολιτικού περνά στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο ακολουθεί ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πάντως πτώση σημειώνει και η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κατέγραψε με 33% το χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ στις δημοσκοπήσεις.

Ευρωζώνη: Ένα μεγάλο στοίχημα ή «πονοκέφαλος»

Κάποιοι θεωρούν ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για την Ε.Ε και κάποιοι άλλοι ότι ο ρόλος της είναι να προωθεί μόνο τα συμφέροντα της χώρας της: τη διατήρηση του «θρόνου» στις εξαγωγές και την συνέχιση του οικονομικού «θαύματος». Η ρεαλιστική πολιτική της Μέρκελ στα ευρωπαϊκά θέματα θεωρείται ότι φέρνει ένα αποτελεσματικό μάνατζμεντ για τους μεν, η πολιτική λιτότητας και η αυστηρή- υπολογιστική γραμμή της είναι για τους δε μια από τις αιτίες που ενδυναμώνουν τον ευρωσκεπτικισμό σε πολλά κράτη- μέλη.

Το ζήτημα όμως είναι αν η Γερμανίδα πολιτικός θα αναλάβει την βούληση για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε έτσι ώστε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Δεν πέρασε καιρός από το κοινό έγγραφο του γαλλογερμανικού πολιτικού συμβουλίου που μιλούσε για την επιτακτική ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ένωση.

Με την Ελλάδα, τί γίνεται;

Πίσω στα δικά μας, η επικράτηση της Άνγκελα Μέρκελ είναι για την Ελλάδα μάλλον «ουδέτερη» νίκη. Δεν περιμένουμε σπουδαίες αλλαγές αλλά ενδεχομένως μια πιο «μαλακή» στάση απέναντι στη χώρα μας εφόσον συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο απρόσκοπτα.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε μια στροφή 180º και ενώ μέχρι πρόσφατα εναντιωνόταν στη μεταφορές πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της ευρωζώνης σε λιγότερο εύπορα μέλη, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα, φέρεται να προετοιμάζει μια πρόταση όπου οι χώρες του νότου της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια υφέσεων.

Ωστόσο, η διατήρηση της θέσης του Σόιμπλε στο ΥΠΟΙΚ δεν είναι καθόλου σίγουρη οπότε, σε αυτό το μέτωπο, μπορούμε να μιλάμε για εκπλήξεις. Το αν θα είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες, μένει ένας ακριβώς μήνας για να το μάθουμε…