«Ψαλίδι» συντάξεων και αποδοχών στο Δημόσιο εξακολουθεί να ζητά η τρόικα

«Ψαλίδι» συντάξεων και αποδοχών στο Δημόσιο εξακολουθεί να ζητά η τρόικα

Μέτρα «φωτιά» αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση που συμφωνήσει με τους δανειστές για την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Στις σαρωτικές αλλαγές στις συντάξεις και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων εμμένει η τρόικα, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να συμφωνεί στις περικοπές στον Δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν να κοπεί από τον Ιούλιο μέρος ή ολόκληρο το ποσό της προσωπικής διαφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που οι αποδοχές τους υπερβαίνουν από 80 έως και 690 ευρώ το μήνα τις οροφές του ενιαίου μισθολογίου και να καθιερωθεί νέο κλιμάκιο με αμοιβές ιδιωτικού τομέα αποκλειστικά για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να μειωθούν τα κονδύλια των έξτρα αμοιβών-επιδομάτων, για αποζημιώσεις για συμμετοχή σε συμβούλια, για εκτός έδρας, οδοιπορικά, υπερωρίες και οι αποδοχές σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που παρά τις γενικές μειώσεις, με αποφάσεις των διοικήσεών τους διατήρησαν τις αμοιβές τους εκτός των ορίων του ενιαίου μισθολογίου.

Γερό «ψαλίδι» στις συντάξεις
Η κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από το 62ο έτος της ηλικίας και η αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 21,5 για την παροχή της κατώτατη σύνταξης αποτελούν τις σημαντικότερες παραχωρήσεις της κυβέρνησης για να επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο των δανειστών, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, υπό συζήτηση βρίσκονται τα εξής:

α) κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων προ του 62ου έτους ηλικίας,
β) αύξηση των ετών ασφάλισης από 15 σε 21,5 για την κατώτατη σύνταξη στο 67ο έτος ηλικίας,
γ) αλλαγές – μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κύριας σύνταξης από 1/1/2015,
δ)καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους.

Το υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει ορισμένες δικλείδες που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των μέτρων αυτών, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει δεκτές.

Πηγή: Το Βήμα