Γιατί η Berkshire Hathaway φταίει για το φετινό «κοκκίνισμα» του δείκτη S&P 500

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φέτος, η μετοχή της Berkshire καταγράφει πτώση 20%.

της Jen Wieczner

Για πάνω από δύο χρόνια, η μετοχή της Apple ήταν το μεγαλύτερο επενδυτικό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, με την αξία της να διπλασιάζεται τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε περαιτέρω τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου: πλέον, η Apple καταλαμβάνει το 44% του ύψους 214,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετοχικού χαρτοφυλακίου του Μπάφετ, ύστερα κι από τις πιο πρόσφατες αποφάσεις του επενδυτή, όπως π.χ. η πώληση όλων των μετοχών αεροπορικών εταιρειών τον Απρίλιο.

Μπορεί η εστίαση στην Apple να έχει μειώσει τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του «Μάντη της Όμαχα», αλλά δείχνει και το πόσο καλά έχει πάει η μετοχή της φέτος- καταγράφει άνοδο κατά 30% μέχρι σήμερα- και το πόσο άσχημα έχουν πάει οι άλλες μετοχές που κατέχει ο Μπάφετ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη (ως ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου) μετοχή στο χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ, Bank of America, έχει πέσει κατά 34% φέτος, η τρίτη μεγαλύτερη, Coca-Cola, καταγράφει πτώση 19%, και η τέταρτη μεγαλύτερη, American Express, έχει μειωθεί κατά 25%.

Ακόμα και η πολύ καλή απόδοση της Apple δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει αυτές τις κάκιστες αποδόσεις. Σε μια χρονιά που ο δείκτης S&P 500 πέφτει κατά λιγότερο από 2% φέτος, οι μετοχές που κατέχει ο Μπάφετ έχουν πέσει κατά σχεδόν 12%. Η μόνη μετοχή που τα πήγε καλύτερα από την Apple στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire φέτος είναι η Amazon (σημειώνει άνοδο 67%). Όμως, το μερίδιο του Μπάφετ στην Amazon είναι μόλις 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια- πραγματικά ισχνό, σε σχέση με τα 93,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Apple που κατέχει ο επενδυτής.

Με αυτά τα δεδομένα, η μετοχή της Berkshire Hathaway τα έχει πάει χειρότερα κι από πολλές από τις μετοχές εταιρειών που η ίδια διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, καθώς και από τη ευρύτερη αγορά. Φέτος, η μετοχή της Berkshire καταγράφει πτώση 20%.

Αν και ο Μπάφετ είναι γνωστός για την επενδυτική του δεινότητα, είναι πιθανό ότι πολλοί επενδυτές τα έχουν πάει καλύτερα από τον ίδιο, και ας μην έχουν επενδύσει τόσα πολλά λεφτά στην Apple.

Η Apple σαρώνει, με χρηματιστηριακή αξία 1,66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που την καθιστά την εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως. Και είναι τόσο κομβική που κυριαρχεί σε κάθε σημαντικό μετοχικό δείκτη των ΗΠΑ. Η Apple ισοδυναμεί με το 6% της αξίας του δείκτη S&P 500- γεγονός που έχει συμβάλλει στις θετικές αποδόσεις πολλών επενδυτών εν μέσω μιας ευρείας αστάθειας της αγοράς.