Γιατί η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ πούλησε θυγατρική της μετά από 35 χρόνια

Γιατί η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ πούλησε θυγατρική της μετά από 35 χρόνια
epa04696379 Nebraska Furniture Mart and Berkshire Hathaway, CEO Warren Buffett answers questions for a crowd inside his new North Texas store for a cancer benefit in The Colony, Texas, USA, 08 April 2015. There are currently only three Nebraska Furniture Mart stores in United States with the new store in Texas will be the fourth. EPA/LARRY W. SMITH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Berkshire πούλησε την Kirby στη Right Lane Industries, μια βιομηχανική εταιρεία χαρτοφυλακίου που αναζητά για εξαγορά εταιρείες παραγωγής και βιομηχανικών υπηρεσιών με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Berkshire Hathaway του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett προκάλεσε αίσθηση με την απόφαση της να πουλήσει την εταιρεία Kirby, την οποία κατείχε επί 35 χρόνια.

Ο ισχυρός επενδυτικός όμιλος προχωρά σπάνια στην πώληση επιχειρήσεων, ενώ ο Buffett στο παρελθόν θεωρούσε την εταιρεία που κατασκευάζει την γνωστή ηλεκτρική σκούπα, ως μία από τις καλύτερες θυγατρικές της Berkshire, αναφέρει το business insider.

Η Berkshire πούλησε την Kirby στη Right Lane Industries, μια βιομηχανική εταιρεία χαρτοφυλακίου που αναζητά για εξαγορά εταιρείες παραγωγής και βιομηχανικών υπηρεσιών με έδρα τις ΗΠΑ, προκειμένου να επενδύσει σε αυτές και να τις κρατήσει στην κατοχή της. Αυτή η στρατηγική συμβαδίζει με το μότο της Berkshire, «σπίτι για πάντα», που υιοθετεί για τις επιχειρήσεις που αγοράζει.

Πριν από την πώλησή της, η Kirby αποτελούσε τμήμα του βιομηχανικού κολοσσού Scott Fetzer, τον οποίο εξαγόρασε η Berkshire το 1986.

Μάλιστα, στην επιστολή του προς του μετόχους το 1985, ο Buffett είχε κάνει ειδική αναφορά στην εταιρεία πώλησης ηλεκτρικών σκουπών λέγοντας: «Ενώ το προϊόν της Kirby είναι πιο ακριβό από τις περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες, αποδίδει με τέτοιο τρόπο που ξεπερνά τα φθηνότερα ανταγωνιστικά προϊόντα. Πολλές σκούπες Kirby 30 και 40 ετών εξακολουθούν να δουλεύουν. Εάν θέλετε το καλύτερο, αγοράζετε μία Kirby».

Θεαματική ανάπτυξη
Επιπλέον, ο ισχυρός επενδυτής είχε συμπεριλάβει κάποτε την Kirby στις επτά καλύτερες μη ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Berkshire, μαζί με τις Candies και Nebraska Furniture Mart.

Όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ο Buffett είχε δίκιο για τις προβλέψεις του σχετικά με την Kirby. Τα ετήσια προ φόρων κέρδη της εταιρείας σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 59 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1986 και 1996, και τα καθαρά κέρδη της Berkshire από την Kirby σχεδόν τετραπλασιάστηκαν στα 40 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, η Kirby απέφερε περισσότερα κέρδη από όλες -εκτός από μία- από τις 10 μη ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Berkshire το 1996, ενώ δημιούργησε το 5% περίπου των λειτουργικών κερδών του ομίλου εκείνο το έτος.

Δεν είναι σαφές γιατί η Scott Fetzer αποφάσισε να πουλήσει την Kirby, μια εταιρεία που κατείχε για περισσότερα από 50 χρόνια και συνεργάστηκε για περισσότερο από έναν αιώνα. Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο business insider, μόνο οι οικονομικές, επιχειρησιακές ή πολιτιστικές προκλήσεις μπορεί να δώσουν εξήγηση στην κίνηση αυτή.

«Είναι πιθανό η σκούπα της Kirby να μην είναι αυτό που ήταν κάποτε, ή ίσως οι πωλήσεις της από πόρτα σε πόρτα να είναι πλέον ένα επιχειρηματικό μοντέλο που δεν αξίζει τον κόπο», δήλωσε ο Lawrence Cunningham, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο George Washington και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον Buffett και την Berkshire.

«Θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η επιχείρηση δεν είναι πλέον βιώσιμη», υποστήριξε ο Adam Mead, ο συγγραφέας του «The Complete Financial History of Berkshire Hathaway».