Γιατί η Volkswagen δεν θέλει τα διευθυντικά στελέχη της να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Γιατί η Volkswagen δεν θέλει τα διευθυντικά στελέχη της να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη της Volkswagen έχουν δεχθεί προειδοποίηση από την εταιρεία να μην ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Αυτό μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο νομικές και εταιρικές πηγές, αφότου έξι τωρινοί και πρώην μάνατζερ της Volkswagen παραπέμφθηκαν σε δίκη για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο με τις δοκιμές εκπομπών καυσαερίων στα μοντέλα ντίζελ.

Ένα από τα έξι στελέχη στα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ο Όλιβερ Σμιντ, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι καθώς επρόκειτο να επιστρέψει σπίτι του από διακοπές στην Κούβα.

Ο Σμιντ, ο οποίος εμπλέκεται στην έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γύρω από το σκάνδαλο ‘Dieselgate’, τέθηκε υπό κράτηση ενόψει της επερχόμενης δίκης του.

Βάσει του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος, οι Γερμανοί πολίτες μπορούν να εκδοθούν μόνο σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρ. Ένωσης ή σε ένα διεθνές δικαστήριο. Όμως, εφόσον φύγουν από τη Γερμανία, εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο να εκδοθούν στις ΗΠΑ μέσω τρίτης χώρας.

«Σε πολλούς μάνατζερ της Volkswagen έχει γίνει σύσταση να μην ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε ένας νομικός σύμβουλος της Volkswagen που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ένας δεύτερος νομικός σύμβουλος είπε ότι αυτό ισχύει και για διευθυντές στους οποίους δεν έχει ασκηθεί ακόμα καμία δίωξη στις ΗΠΑ. «Δεν χρειάζεται να δοκιμάζουμε τα όρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σμιντ είχε προειδοποιηθεί από δικηγόρους της εταιρείας να μην ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε μία από τις πηγές. Η Volkswagen αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.