Γιατί ο Ερντογάν βάζει την Τουρκία στον Μεσανατολικό Πόλεμο

Γιατί ο Ερντογάν βάζει την Τουρκία στον Μεσανατολικό Πόλεμο

Έτοιμη για εμπλοκή η τουρκική πλευρά – Τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος.

Εγκαταλείπει την επίσημη γραμμή της ουδετερότητας όπως φαίνεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και βάζει την Τουρκία στο Μεσανατολικό Πόλεμο.

Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Συρία ή και στο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), που έχουν φτάσει σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τα σύνορά της, επισημοποιώντας τη στροφή στην πολιτική της Αγκυρας, η οποία κρατούσε μέχρι πρότινος άκρως επιφυλακτική στάση – εν μέρει, λόγω των φόβων της ότι η εκστρατεία εναντίον του ISIS θα μπορούσε να ενισχύσει τους Κούρδους αυτονομιστές.

«Θα αγωνιστούμε αποτελεσματικά εναντίον του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή. Αυτή θα είναι διαρκώς η προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης, κατά τη χθεσινή, εναρκτήρια συνεδρίαση της καινούργιας κοινοβουλευτικής περιόδου. Έσπευσε να προσθέσει: «Οι τόνοι από βόμβες που πέφτουν από τον αέρα μπορούν μόνο να καθυστερήσουν την απειλή και τον κίνδυνο. Η Τουρκία δεν είναι από τις χώρες που αναζητούν προσωρινές λύσεις και οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει σε άλλους να εκμεταλλευθούν την κατάσταση».

Η τελευταία αποστροφή του Ερντογάν προδίδει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ισχυροποιηθεί, από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον των ισλαμιστών, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ. «Θα συνεχίσουμε επίσης να έχουμε ως προτεραιότητα την απομάκρυνση του συριακού καθεστώτος και να ενθαρρύνουμε την εγκαθίδρυση συνταγματικού, κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης, που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η «στροφή» Ερντογάν γίνεται τώρα, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και η ουδετερότητα δεν βοηθάει την ώρα που το PKK αναβαθμίζεται σε σύμμαχο της Δύσης και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Επίσης η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικές δυνάμεις όχι μόνο τους τζιχαντιστές αλλά και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), ενώ στην ίδια κατηγορία κατατάσσει και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ. Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί το δικαίωμα να στρέψει τα όπλα εναντίον όλων αν απειληθούν τα τουρκικά συμφέροντα.

Στον τουρκικό Τύπο θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα υπέρ της αποστολής στρατευμάτων η ανάγκη να προστατευθεί ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη βόρεια Συρία. Ο τάφος θεωρείται από την Αγκυρα τουρκικό έδαφος βάσει γαλλοτουρκικής συμφωνίας του 1921 και φυλάσσεται από Τούρκους στρατιώτες. Τις σχετικές εικασίες τροφοδότησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, περί των κινδύνων που εγκυμονεί για το ιστορικό μνημείο η δράση του ISIS.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη συνεργασία με Ελλάδα κατά των τζιχαντιστών

Αμφίρροπη μάχη Κούρδων – ISIS
Στο μεταξύ, αμφίρροπη εξακολουθεί να διαγράφεται η αιματηρή αναμέτρηση του ISIS με τους Κούρδους υπερασπιστές της πολιορκούμενης συριακής πόλης Κομπανί, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες θέσεις του ISIS σε απόσταση 4 ώς 5 χλμ. από το κέντρο της Κομπανί, αναπτερώνοντας το ηθικό των Κούρδων υπερασπιστών της. Όπως ανέφερε όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει 325 από τα 354 χωριά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κομπανί, σφίγγοντας τον κλοιό της πολιορκίας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι φανατικοί ισλαμιστές του ISIS αποκεφάλισαν επτά άνδρες και τρεις γυναίκες σε χωριά που κατέλαβαν.

Σε ένα άλλο, κρίσιμο μέτωπο της σύγκρουσης, οι Κούρδοι μαχητές από το Βόρειο Ιράκ (Πεσμεργκά) διατηρούσαν και χθες τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ράμπια, στα συροϊρακινά σύνορα, κόβοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών. Τέλος, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν τρεις φοιτητές του Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης ως υποστηρικτές του ISIS, ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αριστερών αντιπάλων των τζιχαντιστών και ισλαμιστών.

Ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν προειδοποίησε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της οργάνωσής του και του τουρκικού κράτους θα τερματιστούν, αν επιτραπεί στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να διαπράξουν σφαγή στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με τη Συρία.

«Εάν αυτή η απόπειρα σφαγής επιτύχει το στόχο της, η (ειρηνευτική) διαδικασία θα τερματιστεί», δήλωσε ο Οτσαλάν, ηγέτης του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αντιπροσωπεία κουρδικού κόμματος που τον επισκέφθηκε χθες στη φυλακή.

«Καλώ οποιονδήποτε στην Τουρκία που δεν θέλει η διαδικασία αυτή και το ταξίδι προς τη δημοκρατία να καταρρεύσουν να αναλάβει την ευθύνη του στο Κομπάνι», δήλωσε ο Οτσαλάν.

Οι τζιχαντιστές πολιορκούν τα σύνορα της πόλης Κομπάνι επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκαλώντας την έξοδο 160.000 Κούρδων της Συρίας οι οποίοι καταφεύγουν στην Τουρκία, με συνέπεια να ασκούν πίεση στην Άγκυρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ να επέμβει.