Γιατί το 2015 ήταν η χειρότερη χρονιά της εικοσαετίας για τη ΒΡ

Γιατί το 2015 ήταν η χειρότερη χρονιά της εικοσαετίας για τη ΒΡ
epa05139975 BP's pumps at a petrol station in London, Britain, 02 February 2016. BP announced 02 February its largest annual loss for over twenty years and is set to cut some 3,000 jobs. The company blamed the poor results on the falling price of oil. EPA/ANDY RAIN

Ο πετρελαϊκός κολοσσός πλήρωσε πολύ ακριβά την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τα βαριά πρόστιμα.

Τις χειρότερες απώλειες των 20 τελευταίων ετών σημείωσε το 2015 η ΒΡ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, γνωστοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων όσο η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να καταρρέει.

Το δυστύχημα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 στοίχισε στην εταιρεία τεράστια κεφάλαια, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους όπου μέχρι το 2017 θα απολύσει περίπου 7.000 υπαλλήλους της.

Έπειτα από τη γνωστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων η μετοχή της ΒΡ έπεσε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου περίπου 7%. Οι απώλειες που έφτασαν το 2015 τα 6,5 δισ. δολάρια, ήταν χειρότερες ακόμη κι από τη χρονιά της έκρηξης στη πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ το συνολικό κόστος μόνο από αυτό έφτασε τα 55 δισ. δολάρια.

Στο τέταρτο τρίμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ήταν μόλις 196 εκατ. δολάρια – πολύ λιγότερα από τα 730 εκατ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι κακές επιδόσεις της ΒΡ ήταν οι τελευταίας μιας σειράς από εξαιρετικά άσχημα νέα για τις εταιρείες του κλάδου των πετρελαιοειδών. Η Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου στις ΗΠΑ, σημείωσε ζημίες στο τελευταίο τρίμηνο για πρώτη φορά έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια, ενώ η Shell αναμένεται κι εκείνη να ανακοινώσει τεράστια μείωση κερδών.