Γιώργος Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Με τη φιλοσοφία της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, δημιουργούμε προϊόντα για μια ζωή

Γιώργος Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Με τη φιλοσοφία της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, δημιουργούμε προϊόντα για μια ζωή
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Πώς η Gruppo Cucine μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συγκαταλέγεται στις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας.

Κάποτε η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να έμοιαζε μια όμορφη ιδέα για «ρομαντικούς». Με όσα συμβαίνουν όμως τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη, μοιάζει να έχει μετατραπεί σε μια επιτακτική ανάγκη για όλους μας και ιδιαίτερα για όσους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο αντίκτυπο στην κατεύθυνση αυτή.

Η Gruppo Cucine αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας που αναπτύσσει και επεκτείνει δυναμικά την έννοια της βιωσιμότητας μέσω συγκεκριμένων ενεργειών και συνεργασιών.

Η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ώθησε την εταιρεία να δημιουργήσει συνεργασίες με εργοστάσια που διαθέτουν ισχυρά αρχεία βιωσιμότητας και χρησιμοποιούν μόνο πλήρως ανακυκλώσιμα, πιστοποιημένα και φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον υλικά, ενώ η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της κουζίνας προέρχεται από 100% φωτοβολταϊκά πάνελ.

Μέσα από το τρίπτυχο προϊόν/εξυπηρέτηση/συνέπεια, η εταιρεία έχει ως στόχο όχι μόνο να δημιουργεί προϊόντα για μία ζωή, αλλά να μεταφέρει στον πελάτη την φιλοσοφία της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Τα προϊόντα της Gruppo Cucine είναι κατασκευασμένα από οικολογικά, ασφαλή υλικά, ενώ αποφεύγονται λύσεις χαμηλού κόστους που συνήθως καταφεύγουν στη χρήση υλικών που καθίστανται επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η εταιρεία έχει αναλάβει να φυτεύει ένα δέντρο για κάθε αγορά κουζίνας, ενώ έχει εισάγει τη χρήση του ποδηλάτου για τις μετακινήσεις των εργαζομένων της ως ένα παραπάνω κίνητρο για την αποφυγή ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψει όχι μόνο τις ενεργειακές ανάγκες των καταστημάτων της, αλλά και αυτές των αποθηκών της. Επιπλέον, κάθε κατάστημα διαθέτει την πιο προηγμένη πηγή ρεύματος για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας να συνεχίζεται αδιάλειπτα καθώς και με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αυξάνονται διαρκώς, η Gruppo Cucine μπορεί περήφανα να συγκαταλέγεται στις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Λεβεντάκη: «Η βιωσιμότητα και η ενίσχυση του περιβάλλοντος δεν είναι για μας ένα διαφημιστικό τέχνασμα ή μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ. Είναι καθήκον και υποχρέωση. Αν η φύση δεν ήταν τόσο γενναιόδωρη, εμείς δεν θα μπορούσαμε να δημιουργούμε υπηρεσίες και προϊόντα για τους πελάτες μας. Οπότε εμείς της οφείλουμε, όχι αυτή. Και το στοιχειώδες χρέος μας δεν είναι άλλο από το να επιστρέφουμε τουλάχιστον τα ίδια αν όχι περισσότερα από όσα δανειζόμαστε καθημερινά από αυτή».

«Θέλουμε οι εργαζόμενοι και οι πελάτες μας να είναι συμμέτοχοι σε αυτό. Αισθανόμαστε πως μόνο ομαδικά μπορούμε να επιφέρουμε μια σημαντική αλλαγή. Γι’ αυτό, έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας να ευαισθητοποιούμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε σχετικά με το πώς και οι ίδιοι μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Έχουμε υπολογίσει το περιβαλλοντικό «κόστος» μιας κουζίνας και ως εταιρεία, μαζί με τους πελάτες μας, επιστρέφουμε παραπάνω από αυτό που μας αναλογεί. Γιατί γνωρίζουμε καλά, πως αν όλοι σκέφτονται και δρουν με τον ίδιο τρόπο, η συμβίωσή μας με το περιβάλλον καθώς και το επίπεδο ζωής για εμάς και τα παιδιά μας θα είναι πολύ, πολύ διαφορετικά».