Γιώργος Τρακάκης (Endless EC): Θέλουμε να πάμε όχι ένα, αλλά δέκα βήματα μπροστά

Γιώργος Τρακάκης (Endless EC): Θέλουμε να πάμε όχι ένα, αλλά δέκα βήματα μπροστά
Ο CEO της Endless EC, Γιώργος Τρακάκης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη λίστα 40 UNDER 40 το 2021. Έναν χρόνο μετά, περιγράφει πόσο έχει αλλάξει ο ίδιος και η εταιρεία.

«Προσωπική δέσμευση δική μου και του Θανάση Χριστόπουλου, έταιρου CEO, αλλά και δέσμευση όλων μας στην Endless EC είναι να πάμε όχι ένα, αλλά δέκα βήματα μπροστά σε κάθε τμήμα της παραγωγής, των προϊόντων, της εξασφάλισης της καλής καθημερινότητας των ανθρώπων μας – που μας έχρισε και ένα από τα Best Workplaces – και της αποτελεσματικής και καινοτόμου διοίκησης της εταιρείας». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Γιώργος Τρακάκης, CEO της Ευρωχαρτικής, που πλέον τελεί υπό την επωνυμία Endless EC, το όραμά του για την πορεία της εταιρείας σε δέκα χρόνια από τώρα. Στο τέλος του 2021, η εταιρεία στο πλαίσιο της διαρκούς εξέλιξής της επανήλθε με καινούριο λογότυπο, νέο tagline και πλήρως ανανεωμένη εμφάνιση στις συσκευασίες και μετονομάστηκε σε Endless EC.

Στα 39 του χρόνια, ο Γιώργος Τρακάκης είναι από τους νεότερους επικεφαλής επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών 57 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και συνολική αύξηση +2,5% σε επίπεδο τζίρου την περσινή χρονιά, όπου παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει και μάλιστα να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό της. Το 2021 ο Γιώργος Τρακάκης, με σπουδές σε Αθήνα και Βοστώνη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη λίστα 40 UNDER 40 που φέτος κλείνει δέκα χρόνια.

Από το 1985 η Endless EC διαγράφει μια επιτυχημένη πορεία στα είδη φροντίδας και καθαριότητας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου επεξεργασίας προϊόντων tissue και παραγωγής υγρών απορρυπαντικών. Το 2018 η διοίκηση της εταιρείας πέρασε στη δεύτερη γενιά των οικογενειών Τρακάκη Χριστόπουλου, με στόχο την προώθηση μιας νέας εταιρικής ταυτότητας και κουλτούρας. Το 2019 η αμιγώς ελληνική εταιρεία ολοκλήρωσε πλάνο ύψους 17 εκατοµµυρίων ευρώ σε εγκαταστάσεις και µηχανολογικό εξοπλισµό και προχώρησε στην ανέγερση νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων και αποθηκευτικών χώρων 15.000 τ.µ., μια τεράστια επένδυση με την οποία η εταιρεία αύξησε την παραγωγικότητα κατά 50%, µειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.

Τον τελευταίο χρόνο, η Endless EC συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό της, τόσο σε παραγωγικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

To Διοικητικό Συμβούλιο ανανεώθηκε με νέα μέλη τον Οκτώβριο του 2021, μια κίνηση που εξασφαλίζει την πολυφωνία και την εισαγωγή ενός νέου τρόπου σκέψης και δράσης για την εταιρεία. Επίσης, εντάχθηκε στις εσωτερικές διαδικασίες ο εσωτερικός έλεγχος βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, με σκοπό να διασφαλιστεί η ύπαρξη συστήματος οργάνωσης και επάρκειας σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, καθώς και η ύπαρξη διαδικασιών.

Σε επίπεδο παραγωγής, η εταιρεία συνεχίζει την έρευνα ώστε να υιοθετηθούν φιλικότερες προς το περιβάλλον συσκευασίες και πρώτες ύλες και συνεχίζει τη δυναμική προώθηση της σειράς Endless Earth. Οι χάρτινες συσκευασίες των προϊόντων Endless Earth απευθύνονται στο σύγχρονο, ευαισθητοποιημένο κοινό, αλλά και σε όλους όσους σκέφτονται ξανά τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ώστε να μειώσουν το πλαστικό που καταναλώνουν καθημερινά.

Συγχρόνως, η εταιρεία συνεχίζει τις ενέργειές της για αύξηση των εξαγωγών και της γενικής εξωστρέφειας, αλλά και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την βελτίωση των υπαρχόντων κωδικών, ώστε να γίνουν φιλικότερα στο περιβάλλον. «Έχουμε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει την εικόνα μας στα χαρτικά είδη και είμαστε στην αντίστοιχη διαδικασία και για τα απορρυπαντικά μας. Παράλληλα διερευνούμε τη διείσδυσή μας και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος.

Γρήγορα αντανακλαστικά σε μια περίοδο παγκόσμιων αναταράξεων

Σε μια χρονική συγκυρία όπου συντελούνται τεράστιες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της ενεργειακής κρίσης και των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις αλυσίδες εφοδιασμού, η Endless EC ανταποκρίνεται μεθοδικά στα νέα δεδομένα. «Οι συνθήκες είναι αρκετά απαιτητικές, ειδικά στον κλάδο της παραγωγής και των πρώτων υλών. Χρειάζεται σοβαρότητα και μελετημένες κινήσεις, ώστε κάθε επιχείρηση να βγει – όχι αλώβητη – αλλά όσο το δυνατόν λιγότερο ζημιωμένη, διατηρώντας τις συνεργασίες και την ποιότητα των προϊόντων της», αναφέρει ο CEO της εταιρείας και συμπληρώνει, «αυτή είναι και η δική μας κατεύθυνση. Μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, σεβόμαστε τους συνεργάτες και τους καταναλωτές και κάνουμε κάθε δυνατή κίνηση ώστε αυτό να είναι ξεκάθαρο».

Ως μέρος της Endless EC, ο Γιώργος Τρακάκης έχει βιώσει άμεσα όλες τις προκλήσεις που έχει δεχθεί και αντιμετωπίσει η ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Αυτό που είναι φανερό μέσα από τη σταθερά ανοδική πορεία της εταιρείας, είναι ότι οι νέες ιδέες και νοοτροπίες που εισάγονται, λειτουργούν προς όφελός της πηγαίνοντάς την μπροστά με σταθερή πορεία παρά τις όποιες προκλήσεις. «Μπορώ να πω πως έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης μου, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους ξεκάθαρους ρόλους της κάθε θέσης στην εταιρεία. Παραμένω σταθερός στις αξίες και τις κατευθύνσεις μου σε εταιρικό επίπεδο και μαζί με τον Θανάση Χριστόπουλο είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καινοτομία που μπορεί να μας οδηγήσει όλους πιο ψηλά», υπογραμμίζει ο Γιώργος.

Η πρωτοβουλία Beegin

Πέρα από τη δέσμευσή της να κάνει την παραγωγή και τα προϊόντα της φιλικότερα προς το περιβάλλον, η Endless EC ξεκίνησε πρόσφατα την πρωτοβουλία Beegin, που εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας.

«Θέλαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τη φύση στη Βόρεια Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Λόγω του μεγέθους της καταστροφής και των τεράστιων αναγκών των κατοίκων, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι μικρό, που όμως κάνει τεράστια διαφορά στο περιβάλλον: τη μέλισσα. Υποστηρίζουμε τοπικούς μελισσοκόμους με εξοπλισμό, ώστε να δημιουργήσουν νέα μελισσοσμήνη, τα οποία έχασαν. Με την παρουσία μελισσών στις πληγείσες περιοχές, η φύση σταδιακά ανακάμπτει και ανανεώνεται με φυσικό τρόπο», αναφέρει ο Γιώργος. Έτσι, το Beegin έχει τριπλό στόχο:  στήριξη της πανίδας και των μελισσών και στήριξη της φυσικής ανάκαμψης των καμένων εκτάσεων.

Σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ, δημιουργήθηκε το beegin.gr, όπου ο καθένας, ατομικά ή συλλογικά, μπορεί να κάνει τη δωρεά του για τον σκοπό αυτό. Το ΔΗΩ από πλευράς του εντοπίζει τις ανάγκες των τοπικών μελισσοκόμων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και φροντίζει μέσω των δωρεών να τις καλύπτει, αγοράζοντας νέες κυψέλες, τροφές και ό,τι άλλο χρειάζονται για να φροντίσουν τα μελισσοσμήνη τους.

«Θέλοντας να ενημερώσουμε το κοινό και κυρίως τη νέα γενιά και τα μικρά παιδιά για τη σημασία της μέλισσας για το περιβάλλον, δημιουργήσαμε και το παραμύθι «Η Ανθία και οι μέλισσες του δάσους». Μέσα από την περιπέτεια της Ανθίας της μέλισσας, τα παιδιά κατανοούν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των μελισσών για τα δάση, αλλά και τους ανθρώπους. Επειδή το Beegin μας εμπνέει όλους και θέλοντας να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στη Βόρεια Εύβοια, σχεδιάζουμε και άλλες ενέργειες, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτές. Προτρέπουμε όλους, λοιπόν, να συνεισφέρουν στον σκοπό του Beegin και να υποστηρίξουν με όποιο ποσό μπορούν τη δράση, κάνοντας πράξη την βοήθεια στη Βόρεια Εύβοια και στους ανθρώπους της», κλείνει ο Γιώργος.