H πτώση της τιμής του πετρελαίου «αγγίζει» κολοσσούς

H πτώση της τιμής του πετρελαίου «αγγίζει» κολοσσούς

Η BP Plc στον «χορό» της αναδιάρθρωσης - Κοντά στο 1 δισ. δολ. το κόστος, υπό το βάρος της διολίσθησης της τιμής του πετρελαίου.

Το «κλίμα» ήταν ήδη στραβό από το 2010 μετά την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, στις ΗΠΑ. Ήλθε τώρα και η διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου, κοντά στο 40% από τον περασμένο Ιούνιο. Κι έτσι η BP Plc -η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στην Ευρώπη- ανακοίνωσε ότι μπαίνει κι αυτό στον «χορό» των αναδιαρθρώσεων για το 2015…

Για την ακρίβεια το κόστος της, που υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια, θα επιβαρύνει 5 τρίμηνα, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος. Και μεταξύ άλλων θα περικλείει και το ύψος των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν από τις σχεδιαζόμενες -αλλά ακόμη όχι προσδιορισμένες σε αριθμό- περικοπές «back office» θέσεων εργασίας, σε σύνολο 84.000 που διατηρεί σήμερα ο ενεργειακός κολοσσός παγκοσμίως.

Στόχος, αναφέρεται στην ανακοίνωση της BP, είναι «η μείωση ή η αναδιαμόρφωση των κεφαλαιουχικών δαπανών, χωρίς να συμβιβάζεται η ασφάλεια ή η μελλοντική ανάπτυξη» της εταιρείας. Μία από τις βασικές προσδοκίες είναι μέχρι το 2020 να έχει αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 900.000 βαρέλια και να αυξηθεί κατά το ήμιση η παραγωγή φυσικού αερίου συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα.

«Συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες για να εξαλείψουμε τις επικαλύψεις και να σταματήσουμε τις περιττές δραστηριότητες που δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με την στρατηγική του ομίλου», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ, ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα νέα σχέδια έρευνας και παραγωγής του ομίλου, που έχει έδρα το Λονδίνο.

Η εκτίμηση -λέει ο Λαμάρ Μακέι, προεδρος της BP στην Αμερική την περίοδο της καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού και νυν επικεφαλής ερευνών και παραγωγής της εταιρείας- είναι ότι με την αναδιάρθρωσή της η BP θα πετύχει μέσο όρο απόδοσης 25% με την τιμή του πετρελαίου διαμορφωμένη στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Παρ’ όλα αυτά εξετάζονται πλέον όλες οι πιθανότητες, τονίζεται σε ανακοίνωση του κολοσσού, «προκειμένου για να κατανοηθεί η ανθεκτικότητα του χαρτοφυλακίου σε ένα εύρος τιμών». Μία από αυτές, τονίζεται, είναι η τιμή να πέσει κι άλλο, π.χ. στα 60 δολ. το βαρέλι. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε η εταιρεία, οι λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης και των περαιτέρω εκτιμήσεων του προγράμματος θα δίνονται με τα αποτελέσματα τριμήνου…

Όλα αυτά, ενώ η BP έχει ήδη προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ύψους 43 δισ. δολ. μετά την τραγωδία στον Κόλπο του Μεξικού, έχει πληρώσει πάνω από 28 δισ. δολάρια σε κόστος απορρύπανσης και αποζημιώσεις και δεν έχει ακόμη τελειώσει με τις νομικές διαμάχες της, σε πολλαπλά μέτωπα, στα δικαστήρια των ΗΠΑ.

Όπως και να έχει, πάντως, η BP δεν είναι παρά ένας ακόμη ενεργειακός κολοσσός που αναπροσαρμόζει την στρατηγική του μέσα στο νέο, αρνητικό κλίμα στην αγορά ενέργειας και στο ευμετάβλητο γεωπολιτικό σκηνικό, διεθνώς.

Το έχουν ήδη κάνει άλλωστε, με δραστικές περικοπές, οι πιο βασικές ανταγωνίστριές της: η ολλανδική Royal Dutch Shell Plc, η γαλλική Total SA και εσχάτως η αμερικανική ConocoPhillips Inc., που την Τρίτη ανακοίνωσε «ψαλίδι» 20% (κοντά στα 3 δισ. δολ.) στις επενδύσεις της για το νέο έτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος φημολογείται ότι θα κινηθεί και η Chevron, που ανέβαλε για τις αρχές του 2015 τις ανακοινώσεις για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της και οι φήμες οργιάζουν ότι ετοιμάζει περικοπές στις επενδύσεις της, ύψους 11%.