Η Audi πληρώνει 800 εκατ. για το σκάνδαλο dieselgate

Η εταιρεία του ομίλου Volkswagen ήταν μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που κατηγορήθηκαν για παραποίηση των δεδομένων εκπομπών ρύπων.

Πρόστιμο 800 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε την Τρίτη στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi, που ανήκει στον όμιλο της Volkswagen, για παραβάσεις που συνδέονται με τους υψηλής μόλυνσης εξακύλινδρους και οκτακύλινδρους κινητήρες ντίζελ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα έκτακτα κονδύλια, ο όμιλος της Audi θα αναθεωρήσει σημαντικά προς τα κάτω βασικούς δείκτες οικονομικών επιδόσεων της για το δημοσιονομικό έτος 2018», σημείωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς τις εποπτικές Αρχές. Η Volkswagen προειδοποίησε ότι θα επηρεασθούν και τα δικά της κέρδη.

Η Audi σημείωσε ότι δέχεται το πρόστιμο και δεν θα ασκήσει έφεση, αποδεχόμενη έτσι την ευθύνη της για τις αποκλίσεις από τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις της. Νωρίτερα στον Οκτώβριο, η Volkswagen κατήγγειλε τη σύμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της Audi Ρούπερτ Στάντλερ, ο οποίος είναι υπό έρευνα για πιθανή εμπλοκή του σε απάτη αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων.

Στον όμιλο της Volkswagen επεβλήθη ένα αντίστοιχο πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, όταν εισαγγελείς του Μπραουνσβάιγκ έκαναν επίσης χρήση ενός διοικητικού διατάγματος για να τιμωρήσουν την VW για προβληματική εποπτεία που επέτρεψε την κυκλοφορία εκατομμυρίων ρυπογόνων αυτοκινήτων. Η VW τιμωρήθηκε με πρόστιμο για την ανάπτυξη και πώληση ρυπογόνων τετρακύλινδρων κινητήρων, ενώ εισαγγελείς στο Μόναχο ανέφεραν τότε ότι εξέταζαν την επιβολή αντίστοιχων προστίμων στην Audi.