Η Berkshire Hathaway υπολείπεται της αγοράς- Εντείνονται οι φήμες διαδοχής του Warren Buffett

Η Berkshire Hathaway υπολείπεται της αγοράς- Εντείνονται οι φήμες διαδοχής του Warren Buffett
epa03186389 (FILE) A file photograph showing Warren Buffett, Chairman and Chief Executive Officer of Berkshire Hathaway and one of the richest men in the world, addressing the gatherings during the Best Innovators for the year 2010 organised by Confederation of Indian Industry (CII), in Southern Indian city of Bangalore on 23 March 2011. Reports state on 17 April 2012 that Warren Buffett has been diagnosed with prostrate cancer but it is said not to be life threatening. EPA/JAGADEESH NV *** Local Caption *** 00000402648783 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μήπως ο επενδυτής έχασε το «μαγικό» του άγγιγμα;

Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett υπολείπεται της ευρύτερης αγοράς. Η τιμή της μετοχής της ανέβηκε μόλις κατά 6,6% το 2019, σε σύγκριση με την άνοδο 18% του δείκτη S&P 500.

Πολλές από τις αγαπημένες μετοχές του Buffett- όπως η Wells Fargo και η Coca-Cola- δεν τα έχουν πάει πολύ καλά. Και μια άλλη κορυφαία επιλογή, η Kraft Heinz, έχει κινηθεί καταστροφικά καταγράφοντας πτώση άνω του 20%.

Ο Buffett και ο Charlie Munger, το νούμερο 2 στο διοικητικό συμβούλιο της Berkshire, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ερωτήματα των επενδυτών αναφορικά με τις αποδόσεις των μετοχών, πιθανές εξαγορές της Berkshire, και το πλάνο διαδοχής στην εταιρεία.

Ο Buffett θα κλείσει τα 89 τον Αύγουστο. Και ο Munger γιόρτασε τα 95 του την Πρωτοχρονιά, και άρα δεν υπάρχει περίπτωση να διαδεχθεί τον Buffett.

Το 2015, ο Buffett είχε υπονοήσει ότι υπάρχει πλάνο διαδοχής, γράφοντας: «Πλέον έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο να με διαδεχθεί ως CEO- έναν διάδοχο έτοιμο να αναλάβει τη δουλειά όταν πεθάνω ή όταν παραιτηθώ». Όμως, δεν έδωσε ποτέ περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Greg Abel, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Energy Company, ή ο Ajit Jain, ο ασφαλιστικός γκουρού της Berkshire Hathaway, είναι οι δύο πιθανότεροι υποψήφιοι για να αναλάβουν τα ηνία. Όμως, ας μην ξεχνάμε και τους δύο κορυφαίους διευθυντές επενδύσεων της Berkshire Hathaway, τον Ted Weschler και τον Todd Combs, οι οποίοι μάλλον θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται το τεράστιο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας όταν φύγουν οι Munger και Buffett.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή ετήσια επιστολή προς τους μετόχους, ο Buffett αποκάλυψε ότι η εταιρεία διαθέτει περίπου 112 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό. Αυτά είναι αναμφίβολα πολλά λεφτά, και ο ίδιος ο Buffett έχει πει ότι θέλει να προβεί σε άλλη μία μεγάλη εξαγορά.

Εκτιμάται ότι ο στόχος ίσως είναι κάποια μεγάλη αεροπορική εταιρεία, εφόσον η Berkshire διαθέτει εταιρικά μερίδια στις τέσσερις μεγαλύτερες αερογραμμές των ΗΠΑ: Southwest, American, Delta και United. Αλλιώς, εάν οι προς εξαγορά εταιρείες κριθούν υπερβολικά ακριβές, η Berkshire Hathaway ίσως προβεί σε επαναγορά ιδίων μετοχών. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβραβεύσει τους μετόχους, αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας.