Η BP ξεκινά διαδικασία εισαγωγής στην Wall Street

Η BP ξεκινά διαδικασία εισαγωγής στην Wall Street
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επικείμενη δημόσια εγγραφή αφορά τους αγωγούς της εταιρείας σε αμερικανικό έδαφος.

 

Η βρετανική εταιρεία πετρελαιοειδών, BP, κατέθεσε αίτημα για δημόσια εγγραφή στο αμερικανικό χρηματιστήριο για τους αγωγούς που βρίσκονται στην κατοχή της επί αμερικανικού εδάφους.

Η BP Midstream Partners LP, η καιφαλαιουχική εταιρική κοινοπραξία που έχει δημιουργηθεί από το τμήμα αγωγών της BP στις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να εισάγει τη μετοχή της στην Wall Street με τον κωδικό BPMP.

Η εταιρική μορφή της εταιρείας προσφέρει μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις και χρησιμοποιείται συχνά στον κλάδο των πετρελαιοειδών για αυτόν τον σκοπό, καθώς δεν καταβάλλονται εταιρικοί φόροι εσόδων για τα μερίσματα ή τα κέρδη των μετόχων.

Η επικείμενη δημόσια εγγραφή αναβιώνει ένα πλάνο πενταετίας, το οποίο όμως στην πορεία «πάγωσε» εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

Στο παρελθόν και άλλες εταιρείες του χώρου προχώρησαν σε εισαγωγή των αμερικανικών περιουσιακών τους στοιχείων στο χρηματιστήριο, όπως για παράδειγμα η Shell η οποία το 2014 είχε συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ των τραπεζών που θα διαχειριστούν την IPO της BP, είναι οι Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, Credit Suisse και JPMorgan, ενώ το ποσό που επιθυμεί η εταιρεία να συγκεντρώσει βρίσκεται στα 100 εκατ. δολάρια.