Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών για τον Δεκαπενταύγουστο

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών για τον Δεκαπενταύγουστο
Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης, την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018, στην Τήνο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο. Το πρωί, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νίκο Τσούνη, έριξε στεφάνι στο Αιγαίο στο σημείο που δέχθηκε την τορπίλη το καταδρομικό «Έλλη», και στη συνέχεια παρέστη στις Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Με αναφορές στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών αποτελεί η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση του από την Όλυμπο Καρπάθου, όπου μετέβη για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η “ευτυχής αυτή εξέλιξη” δείχνει και τον δρόμο “που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση”. Σημείωσε μάλιστα ότι “εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε τα προβλήματα του τουρκικού λαού. Ζει κι αυτός δύσκολες ώρες και το ξέρουμε, και δεν θα βρει περισσότερη συμπαράσταση από την δική μας, αρκεί να πιστέψει στην ειλικρίνειά μας και την φιλία μας. Εμείς πιστεύουμε πρώτοι. Και θεωρούμε ότι με αυτή την πράξη ξεκινά μια καινούρια αρχή”.

Αναφερόμενος στη Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η σκέψη μας είναι πάντα στραμμένη στα τραγικά θύματα της φονικής πυρκαγιάς της Ανατολικής Αττικής, ενώ εξέφρασε την ευχή η Υπεραγία Θεοτόκος να “φωτίζει όλους εμάς, που επωμιζόμαστε τις τύχες του Τόπου μας και του Λαού μας, να αναλαμβάνουμε τις μεγάλες ευθύνες μας και να εκπληρώνουμε το χρέος μας, έτσι ώστε να μην ζήσουμε, ποτέ, ξανά, άλλη τέτοια τραγωδία”.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, “από εδώ, την Ακριτική Κάρπαθο και την Ιστορική Όλυμπο, στέλνουμε, προς κάθε κατεύθυνση, το μήνυμα ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, έναντι πάντων, το σύνορά μας, το έδαφός μας και την εθνική μας κυριαρχία, άρα και τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, γνωρίζοντας και την κρισιμότητα των καιρών και το τεράστιο κόστος του διχασμού και της διχόνοιας στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο”.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, στους μεγάλους στόχους εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και ιδίως στα εθνικά μας θέματα. Εκεί η ενότητα είναι και θα παραμείνει αρραγής. Και αυτός είναι ο ρόλος μου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του κατά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η εκκλησιαστική επιτροπή του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κάρπαθο, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ενότητας.

Στο θρησκευτικό πνεύμα της ημέρας τόνισε ότι «πάντα είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός σ’ όλους τους αγώνες», για να προσθέσει ότι «στους αγώνες τούτους τους καιρούς, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο θάρρος, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, και μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ μας».

Εμμένοντας στην αναγκαιότητα της ενότητας, σημείωσε ότι «εμείς οι Έλληνες ό,τι σημαντικό καταφέραμε στην ιστορία μας, το καταφέραμε ενωμένοι, ενώ οι διχόνοιες και ο διχασμός μας στοίχισαν ακριβά, ακόμα και τμήματα του εθνικού μας κορμού».

Σε μια ιδιαίτερη αναφορά στην σημερινή συγκυρία υπογράμμισε ότι «οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις είναι απόλυτα φυσικό να έχουν τις διαφορές τους. Είναι απόλυτα φυσικό να στηρίζουν τις απόψεις τους και την ιδεολογία τους. Αλλά σε ένα πράγμα δεν μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, στους μεγάλους στόχους εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος και ιδίως στα εθνικά μας θέματα. Εκεί η ενότητα είναι και θα παραμείνει αρραγής. Και αυτός είναι ο ρόλος μου». Μάλιστα προειδοποίησε ότι «το Δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει ποτέ στο μέλλον, κανενός είδους διχόνοια και διχασμό μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά».

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε συγκίνηση για την παρουσία του στο νησί αυτή την ημέρα, τονίζοντας ότι αντλούμε από σας δύναμη «για να υπερασπισθούμε αυτόν τον Τόπο για την Ιστορία μας, για την μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, και για την Διεθνή Κοινότητα». Η Ελλάδα πρόσθεσε είναι «χώρα σταθερότητας και Δημοκρατίας», ενώ «ο ελληνικός πολιτισμός διαλέγεται με όλους τους πολιτισμούς», προάγοντας μέσα απ’ αυτόν τον διάλογο την ειρήνη. Απευθύνθηκε δε στους ιερωμένους, με το απόσπασμα ύμνου της Παναγίας: «Θεοτόκε η ελπίς, πάντων των Χριστιανών, Σκέπε, φρούρει, φύλαττε τους ελπίζοντας εις Σε», που όπως είπε, «ταιριάζει στους καιρούς και στον τόπο μας».

 

Η αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της ιστορίας και της παράδοσης, αποτελούν σταθερές συντεταγμένες στην πορεία και στον αγώνα μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας”, τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο twitter για την εορτή της Παναγίας.

“Δεκαπενταύγουστος, το μικρό Πάσχα της Ορθοδοξίας, σπουδαία μέρα για την παράδοση του λαού μας. Η δύναμη της πίστης, όπως κι αν την βιώνει ο καθένας μας, είναι κινητήρια δύναμη για να αντιμετωπίζουμε τις προσωπικές και συλλογικές δυσκολίες. Η αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της ιστορίας και της παράδοσης, αποτελούν σταθερές συντεταγμένες στην πορεία και στον αγώνα μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απανταχού της γης”, έγραψε ο πρωθυπουργός.

Την ελπίδα του πως το χαρμόσυνο γεγονός της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων Αξιωματικών μπορεί να είναι η απαρχή θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του στους στρατιωτικούς μας και στις οικογένειές τους για τη στάση που κράτησαν αυτούς τους πέντε μήνες.

Από τη Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων στα Χανιά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, για όλους τους Έλληνες απανταχού της γης, μια μέρα που αντλούμε, όπως είπε, δύναμη από την εσωτερική δική μας πίστη για να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

«Ειδικά το φετινό καλοκαίρι μετά τις πρόσφατες τραγωδίες, αυτή η εσωτερική ανάγκη είναι ακόμα πιο έντονη, όχι μόνο για όσους βίωσαν την τραγωδία στο Μάτι από πρώτο χέρι αλλά για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που συγκλονιστήκαμε από την ανείπωτη τραγωδία. Αλλά μέσα σε αυτό το ζοφερό καλοκαίρι ήρθε το χαρμόσυνο, το πολύ ευχάριστο νέο της απελευθέρωσης των δύο αξιωματικών μας, ένα νέο το οποίο μας γέμισε όλους με χαρά και με αισιοδοξία και με συγκίνηση. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ πραγματικά από καρδιάς τους δύο αξιωματικούς μας αλλά και τις οικογένειές τους για το κουράγιο τη λεβεντιά και την αυτοπεποίθηση που έδειξαν αυτούς τους πέντε μήνες αυτής της μεγάλης ταλαιπωρίας και εύχομαι πραγματικά αυτό το χαρμόσυνο συμβάν να είναι η απαρχή άλλων νέων θετικών εξελίξεων για την πατρίδα μας που θα μας ξαναφέρουν το χαμόγελο στα χείλη μας και θα αποδείξουμε με αυτό τον τρόπο στους εαυτούς μας πως πραγματικά αξίζουμε καλύτερα… Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.